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CATEGORY:  MARKING

Mr. Peter B. Lange

President

Legacy Lamp Company

P.O. Box 1567

Round Rock, TX  78680/2551

RE:  Country of Origin Marking of Imported Lamp Parts;

     Substantial Transformation; Domestic Assembly; Essential

     Character; 19 CFR 134.35.

Dear Mr. Lange:

     This is in response to your letter dated September 29, 1992,

in which you request a ruling regarding the country of origin

marking requirements for imported lamp parts which are assembled

into lamps after importation into the United States.

FACTS:

     Legacy Lamp is an assembler/manufacturer of electric

portable lamps.  Approximately 35 percent of Legacy Lamp

Company's ("Legacy") lamp parts are imported from countries such

as Taiwan, China, Korea, Mexico and Canada.  The parts involved

in the assembly include items such as bases, pipes, sockets,

felt, glass middles, brass castings, caps, etc.  Legacy

manufactures approximately one hundred varieties of lamps using

both foreign and domestic components.  Additionally, Legacy

manufactures the lamp shades to be attached to the lamps after

assembly.  Legacy is seeking an exception to country of origin

marking for the imported lamp parts which are used in the 

assembly of finished lamps subsequent to their importation.  This

request for an exception to marking does not apply to those lamps

which are imported as unassembled lamps in kits.  By telephone

conversation on February 10, 1993, Legacy informed Customs that

Legacy does not import any fully assembled or semi-assembled

lamps nor does Legacy import assembled lamp shades.

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements for

imported lamp parts which are assembled subsequent to importation

with domestic parts to create finished lamps?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or its container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297 at 302 (C.A.D. 104) (1940). 

Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements the

country of origin marking requirements and the exceptions of 19

U.S.C. 1034.

     Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)),

defines "country of origin" as the country of manufacture,

production or growth of any article of foreign origin entering

the United States.  Further work or material added to an article

in another country must effect a substantial transformation in

order to render such other country the "country of origin" within

the meaning of the marking laws and regulations.  The case of

U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc. 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98)

(1940), provides that an article used in manufacture which

results in an article having a name, character or use differing

from that of the constituent article will be considered

substantially transformed.  In such circumstances, the imported

article is excepted from marking.  The outermost containers of

the imported articles, however, shall be marked.  19 CFR 134.35.

     Although no written description of the assembly process was

provided with your submission, based on previous rulings

involving lamps we are aware that such an assembly involves

processes such as joining the parts with screws, nuts and bolts,

gluing and soldering.  In analogous circumstances, in HQ 730837

(June 10, 1988), Customs held that the assembly of a typewriter

from numerous parts was a substantial transformation of the parts

and the country of assembly was the country of origin of the

typewriter.  The assembly involved the same sort of processing as

that performed in the instant case.  Also like the instant case,

the components were imported into the country of assembly in a

finished condition and were physically joined to the emerging new

article, losing their separate identities.

     In HQ 734503 (July 20, 1992), a ruling involving the marking

requirements for a cut crystal piece used in making an electric

lamp, Customs found that the crystal piece did not lose its

identity by virtue of its assembly into a lamp and that,

accordingly, the country of origin of the crystal had to be

identified in the marking legend on the assembled lamp.  By

contrast in the instant case, no single component imparts the

essential character of the lamp and indeed, the lamp's essential

character is non-existent until the various components are

assembled.

     The instant situation is also different from one in which

the domestic assembly involves the piecing together of partially

assembled lamps because the essential character of the partially

assembled lamps would already be that of a lamp and hence, no

substantial transformation would result.  Similarly, an exception

to marking would not apply where lamps are imported as kits

because such kits already contain the essential character of the

lamp, although in unassembled form.  

     Based on these considerations, and provided the containers

in which the imported lamp parts are properly marked with country

of origin in accordance with section 134.32(d), Customs

Regulations (19 CFR 134.32(d)), we find that Legacy is the

ultimate purchaser of the imported lamp parts and that the parts

are excepted from marking pursuant to section 134.35, Customs

Regulations (19 CFR 134.35).

HOLDING:

     Pursuant to 19 CFR 134.35 and in accordance with the

conditions described in this ruling, imported lamp parts are

excepted from country of origin marking so long as their

outermost containers are properly marked at the time of

importation.  Customs officials must be satisfied at the time of

importation that the parts are entirely unassembled and are

destined for use by Legacy exclusively in the production of lamps

as described above.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

cc:  Port Director

     Austin, Texas




