                           HQ 734954

                           June 14, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V 734954 AT

CATEGORY: Marking

Thomas G. Travis, Esq.

Sandler, Travis & Rosenberg, P.A.

The Waterford

5200 Blue Lagoon Drive

Miami, Florida 33126-2022

RE: Country of origin marking of imported garments assembled from

    U.S. components and foreign thread; 19 CFR 10.22; HQ 556274

Dear Mr. Travis:

     This is in response to your letter dated January 26, 1993,

on behalf of The Harwood Companies ("Harwood"), requesting a

ruling on an acceptable country of origin marking for imported

wearing apparel from various countries.    

FACTS:

     You state that Harwood intends to import wearing apparel

from various countries into the U.S.  The garments will be

assembled abroad from entirely U.S. components, except the thread

which is of Costa Rican origin.  You also state that the finished

garments upon entry into the U.S. will be entered under

subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedules of the United

States ("HTSUS"), and that the cost of the thread will be

properly entered as a dutiable cost element of the finished

wearing apparel.  Given that the completed garment will be

assembled from entirely of U.S. components, except the thread

from Costa Rica, you ask whether the wearing apparel can be

marked "Assembled in        of U.S. Components".  

ISSUE:

     Whether the proposed marking "Assembled in        of U.S.

Components" is an acceptable country of origin marking for

wearing apparel assembled from U.S. components and thread of

Costa Rican origin? 

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or its container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should

be able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is the product.  

     Pursuant to section 10.22 of the Customs Regulations (19 CFR

10.22), articles assembled abroad and entitled to an exemption

under subheading 9802.00.80, HTSUS, are considered products of

the country of assembly for the purposes of the country of origin

marking requirements of 19 U.S.C. 1304.  This regulation further

states that if an imported assembled article is made entirely of

American-made materials, the United States origin of the material

may be disclosed by using a legend such as "Assembled in       

from material of U.S. origin," or similar phrase.

     In HQ 556274 (January 17, 1992) Customs previously

determined that mens' and boys' soccer shorts assembled in Mexico

or Brazil from U.S. components and foreign thread which were

eligible to an exemption under subheading 9802.00.80, HTSUS,

could be marked "Assembled in        of U.S. Components" and that

it was not necessary to identify the foreign origin of the

thread.

     Similarly, in this case, assuming the wearing apparel is

eligible for an exemption under 9802.00.80, HTSUS, marking the

country of origin of the completed garments with the phrase

"Assembled in        of U.S. components", would be an acceptable

marking under 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 10.22, and as in HQ

556274, it is not necessary to identify the foreign origin of the

thread.  However, the marking must be conspicuous, legible and

permanent (factors which we can not determine in this ruling

since a marked sample was not submitted for our review).

     It should be noted that textile fiber products imported into

the U.S. must be labeled in accordance with the Textile Fiber

Products Identification Act (15 U.S.C. 70 through 70k) and the

rules promulgated thereunder by the Federal Trade Commission. 

Therefore, we suggest that you contact the Federal Trade

Commission, Division of Enforcement, 6th and Pennsylvania Avenue,

N.W., Washington, D.C. 20508, as to whether the proposed marking

for the wearing apparel satisfies such requirements. 

HOLDING:

     The proposed country of origin marking on the imported

wearing apparel, as described above, satisfies the marking

requirements of 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR 10.22, provided that

the garments are eligible for a duty exemption under subheading

9802.00.80 HTSUS and that the marking is conspicuous, legible and

permanent.  It is not necessary to identify the foreign origin

"Costa Rica" of the thread.   

                           Sincerely,

                           John Durant, Director

                           Commercial Rulings Division




