                            HQ 735037

                         December 29, 1993 

MAR 2-05 CO:R:C:V 735037 LR

CATEGORY:  Marking

Ms. Laurie Everill

J.C. Penny Purchasing Corporation

P.O. Box 10001

Dallas, Texas 75301-0001

RE:  Country of origin marking of "Bag of Blocks"; sets; 

     composite goods; 19 CFR 134.32(d); 19 CFR 134.34; T.D. 91-7

Dear Ms. Everill:

     This is in response to your inquiry of February 8, 1993,

concerning the country of origin marking of an article identified

as a "Bag of Blocks" consisting of plastic blocks in a cotton bag

with drawstring.  A sample bag with blocks was submitted with

your inquiry; however, a sample retail package was not.

FACTS:

     The sample submitted consists of a textile drawstring bag

containing 120 variously shaped blocks of injected, molded

plastic.  The bag and drawstring are comprised of 100 percent

cotton woven materials.  When flat, the bag measures

approximately 10-1/2 inches in width by 13-1/2 inches in length. 

  The bag will be manufactured in China, then purchased and

imported into Israel by the Israeli block manufacturer, who will

screen print the bag with the words "BAG OF BLOCKS."  The Israeli

manufacturer will insert the blocks into the bag and package the

article for retail sale in the U.S.  

     You ask whether it is acceptable to indicate the country

of origin on the retail carton instead of on the items

themselves.  If so, you would mark the carton as follows:

     Blocks Made in Israel

     Bag Made in China

ISSUES:

1.  Whether it is acceptable to mark the country of origin on the

retail carton instead of on the imported articles themselves. 

2.  Whether the proposed marking is acceptable.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  

Is it acceptable to mark the country of origin on the retail

carton instead of on the "BAG OF BLOCKS"?

     Section 134.32(d), Customs Regulations (19 CFR 134.32(d)),

provides that articles for which the marking of the container

will reasonably indicate the origin of the articles are excepted

from marking.  Without a sample retail container, we cannot

determine whether this exception is applicable.  Marking the

retail carton in lieu of articles themselves would be acceptable

if each "BAG OF BLOCKS" is imported in its own retail carton and

Customs officials at the port of entry are satisfied that the

"BAG OF BLOCKS" will be reach the ultimate purchaser in this

marked container.  If the "BAG OF BLOCKS" is packaged into retail

containers after importation, you make ask the district director

for approval to mark the retail container in lieu of the articles

themselves after importation in accordance with the procedures

set forth in 19 CFR 134.34.  However, approval is subject to the

district director's discretion.   

Is the proposed wording "Blocks Made in Israel, Bag Made in

China" acceptable?

     Section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b))

defines country of origin as the country of manufacture,

production or growth of any article of foreign origin entering

the U.S.  Further work or material added to an article in another

country must effect a substantial transformation in order to

render such other country the country of origin.  The primary

purpose of the country of origin marking statute is to "mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may,

by knowing where the goods were produced, be able to buy or

refuse to buy them, if such marking should influence his will." 

United States v. Friedlaender & Co. 27 C.C.P.A. 297, 302 C.A.D.

104 (1940)

     In Headquarters Ruling Letter ("HRL") 953605, December 23,

1993, Customs ruled that the "BAG OF BLOCKS" was to be classified

as mixed or composite goods pursuant to GRI 3(b), and that the

blocks impart the essential character to the "BAG OF BLOCKS".  As

such, Customs determined that the "BAGS OF BLOCKS" is properly

classified in subheading 9503.30.40, HTSUSA, the provision for

"Other toys...and accessories thereof:  Other construction sets

and construction toys, and parts and accessories thereof:  Toy

building blocks, bricks and shapes."  

     In Treasury Decision 91-7, 25 Cust. Bull 2/3, January 16,

1991, the country of origin marking requirements for mixed or

composite goods was explained.  The decision notes that neither

the marking statute nor the implementing regulations contains any

provision regarding the marking of sets, mixtures or composite

goods and that in the absence of any special requirements, the

general country of origin marking requirements apply, i.e., every

article that is imported into the U.S. must be marked to indicate

its country of origin as determined by where the article

underwent its last substantial transformation.  Thus, unless the

various items in the mixed or composite goods are substantially

transformed as a result of their inclusion in the mixture or

composite good, the country of origin of each item must be

indicated.  In this regard, the decision states that:

     In most cases the mere inclusion of an item in a collection

     will not substantially transform it into an article with a

     new name, character or use, and therefore, each item  must

     be separately marked with its own country of origin...This

     result is consistent with the purpose of the marking statute

     since the ultimate purchaser's decision as to whether to buy

     the collection might be influenced by the country of origin

     of any of the items in the set, whether or not an item gives

     the collection its essential character.  However, in certain

     circumstances, the marking of every item in a collection of

     goods may not be consistent with the purpose of the statute,

     or may be impractical and/or undesirable.  This may be

     because one or more items in the collection are relatively

     insignificant and would have no influence on the purchasing

     decision, because the items in the collection are too

     numerous making it impractical to specify the country of

     origin of each item, or for various other reasons. 

     Therefore, Customs will continue to employ a "common sense"

     approach to determine the marking requirements applicable to

     articles which comprise a collection of goods. 

     In this case, we find that neither the blocks nor the

textile bag is substantially transformed when they are combined

in Israel.  Each item retains its separate identity.  Although

the blocks provide the essential character of the whole article,

we believe that the bag too is a significant component which may

influence the purchasing decision.  We note also that it does not

appear that there are practical problems associated with marking

the bag.  Based on T.D. 91-7, we find that the country of origin

of each item must be indicated.  The country of origin of the

blocks is Israel.  The country of origin of the bag is China

inasmuch as silk screening the words "BAG OF BLOCKS" on the

otherwise finished bag in Israel does not change its name,

character or use; it is merely decoration.  The proposed wording

clearly indicates the country of origin of each item and is

therefore acceptable marking.

HOLDING:

     The "BAG OF BLOCKS" must be marked to indicate that the

blocks are made in Israel and that the Bag is made in China. 

Your proposed wording satisfies the requirements of 19 U.S.C.

1304 and 19 CFR Part 134.

     The retail carton may be marked with the countries of origin

of the "BAG OF BLOCKS" in lieu of the articles themselves

provided the conditions set forth above are satisfied.  

                                Sincerely,

                                John Durant, Director




