                            HQ 735251

                            October 7, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V 735251 RSD

CATEGORY: MARKING

John Bessich, Esq.

Follick & Bessich

One Cross Island Plaza

Rosedale, New York 11422

RE:  Country of origin of marking for quartz watches; use of

"Assembled In" disallowed for most purposes of 19 U.S.C. 1304;

watch movements; HQ 734758; HQ 731057; HQ 734141; HQ 711871

revoked; delayed effective date; six month adjustment period

Dear Mr. Bessich:

     This is in response to your letter dated July 9, 1993, on

behalf of the U.S. Watch Council regarding the country of origin

marking requirements for moderate cost quartz movement watches. 

You specifically request that prior Customs headquarters ruling

HQ 734758 (March 1, 1993) be modified with respect to the use of

the phrase "Assembled in".  Several letters from members of the

U.S. Watch Council in support of your request have been

submitted.  A sample watch was also submitted.  The sample will

be returned to you under a separate cover.

FACTS:

     The United States Watch Council is a watch industry

organization consisting of nineteen member companies which import

and sell wrist watches and other timepieces in the United States. 

Watch Council members are responsible for the sale of over

50,000,000 timepieces in the United States annually, valued on a

retail basis at nearly one billion dollars.  This ruling concerns

relatively inexpensive analog watches with quartz movements which

are typically sold in department stores, discount retail outlets,

and through catalogues. 

     The specific concern of the Watch Council is whether the

phrase "Assembled in" can be used to indicate the country of

origin of imported watches.  Frequently, the watches in question

contain movement parts which are made in one country, and sent to

another country for assembly into a completed watch movement. 

For example, movement parts made in Switzerland are sent to China

or Hong Kong for assembly into the finished watch movement.  The

Watch Council would like to mark the country of origin of such

watches with a marking indicating where the parts were made and

where the movement was assembled.  They also contend that they

should be able to use the phrase "Assembled in" to indicate the

origin of the watches.  For example, the sample watch is marked

on the back of the watch case in a circular fashion "SWISS MOVT

PARTS ASSEMBLED IN CHINA".

     On March 1, 1993, Customs Headquarters issued HQ 734758 

regarding a proposed country of origin marking for a watch.  The

ruling held in part that the words "Swiss parts assembled in

China" was unacceptable because it did not indicate the country

of origin of the watch and could mislead ultimate purchasers into

thinking that the watch was made in Switzerland.  The ruling

further pointed out that "Assembled in" ordinarily does not

indicate the origin of an article and that the watch should be

marked "China" or alternatively "Mov't China" or "China

Movement".

     The Watch Council contends that HQ 734758 is incorrect in

disapproving the use of the words "Assembled in" to designate the

origin of a watch.  It seeks to have HQ 734758 modified so that

the use of the phrase "Assembled in" would be an acceptable means

of indicating the country of origin of a watch.  Alternatively,

the Council requests a period of time to allow watches marked

with "Assembled in" to be entered into the U.S.  A number of

letters have been submitted from watch importers stating that

they have been importing watches marked with the phrase

"Assembled in", and that until the issuance of HQ 734758 they

were unaware that such marking was not acceptable.  These letters

further state that prior to the issuance of HQ 734758, Customs at

local ports of entry had not objected to a country of origin

marking using "Assembled in".  They also point out that an abrupt

change in the country of origin marking requirements could cause

a serious financial hardship for their business and request a

delay in the effective date of HQ 734758 in order to allow them

time to make the necessary adjustment in their marking practices.

ISSUE:

     Can the phrase "Assembled In" be used to indicate the

country of origin for watches imported into the United States?   

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 

1304) provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Congressional intent in

enacting 19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be

able to know by an inspection of the marking on the imported

goods the country of which the goods is a product.  "The evident

purpose is to mark the goods so that at the time of purchase the

ultimate purchaser may, by knowing where the goods were produced,

be able to buy or refuse to buy them, if such marking should

influence his will."  United States v. Friedlaender & Co., 27

C.C.P.A. 297 at 302 (1940).  C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  As provided in section 134.41(b), Customs

Regulations (19 CFR 134.41(b)), the country of origin marking is

considered conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S, is

able to find the marking easily and read it without strain. 

     For country of origin marking purposes under 19 U.S.C. 1304,

Customs considers the country of origin of watches to be the

country of manufacture of the watch movements.  See HQ 731546

(October 27, 1988).  Customs has also ruled that when unassembled

parts of a watch movement from one country are assembled in a

second country, the country of assembly is the country of origin

for marking purposes under 19 U.S.C. 1304.  See HQ 708386 (May 2,

1978).  In HQ 734758, Customs ruled that for a watch with a

movement made in China with Swiss parts the marking "Swiss parts

assembled in China" was unacceptable because it did not indicate

the country of origin of the watch and may mislead ultimate

purchasers into thinking that the watch was made in Switzerland. 

We noted that the term "Assembled in" ordinarily does not

indicate the origin of an article.  Accordingly, the watch had to

be marked "China", "Movt China, or "China Movt".

     The Watch Council challenges the finding of HQ 734758 that

the phrase "Assembled in" is an unacceptable means of indicating

the country of origin of a watch.  Customs' general position

regarding the phrase "Assembled in" was stated in HQ 731507

(October 17, 1989).  The ruling stated that the phrase "Assembled

in" will not constitute sufficient country of origin marking

outside the context of section 10.22, Customs Regulations (19 CFR

10.22) (i.e., where an assembled article is not eligible for

tariff treatment under subheading 9802.00.80, HTSUS).  In such

case, the general country of origin rule applies and the country

of origin is the country of assembly only if the assembly process

constitutes a substantial transformation.  The ruling also

indicated that the phrase "Assembled in" outside the context of

19 CFR 10.22 would be misleading since the country of assembly

may or may not be the country of origin for purposes of 19 U.S.C.

1304.  

     This general position with respect to the use of "Assembled

in" was reiterated in HQ 734141 (September 12, 1991) regarding

the marking of imported pedometers.  The ruling noted that the

designation "Assembled in" is reserved under the Customs laws for

the indication of the origin of an article which was assembled

abroad from U.S.-origin components within the meaning of

subheading 9802.00.80, Harmonized Tariff Schedule of the U.S.

(HTSUS).  Section 10.22, Customs Regulations (19 CFR 10.22),

provides that such articles are deemed for marking purposes to

originate in the country of assembly, and "Assembled in" is the

permissible terminology.  It was further stated that unless the

pedometer is eligible for importation under subheading

9802.00.80, HTSUS, it must be marked with the phrase "Made in",

"Product of" or simply the name of the country of origin.  Under

the Customs laws and regulations, "Assembled in" is not regarded

as having the same meaning.

     Although HQ 731507 and 734141 state the current Customs

position on the use of the phrase "Assembled in", a prior ruling

on watches has been discovered, HQ 711871 (January 17, 1980),

which permitted the use of "Assembled in" to indicate the country

of origin of a watch.  The holding of HQ 711871 was that the

proper country of origin for solid state electronic watches which

contain solid state modules is the country of manufacture of the

solid state modules.  The holding further stated that "Assembled

in Korea" stamped legibly and conspicuously on the outside of the

back of the watch case will meet this requirement. (emphasis

added).

      Under a long standing Customs policy, the country of

assembly of a watch movement is the country of origin of a watch. 

Notwithstanding HQ 711871, we remain of the opinion that the

phrase "Assembled in" would not properly indicate the country of

origin of a watch movement and hence the watch, to the ultimate

purchaser.  Although the term "Assembled in" may accurately

indicate the country where an article was put or fit together, it

still does not sufficiently indicate the origin of an article

(i.e., where it was made or produced) under 19 U.S.C. 1304 except

for goods eligible under subheading 9802.00.80, HTSUS. 

Accordingly, because HQ 711871 is not in accordance with the

current Customs position on the use of the phrase "Assembled in",

it is revoked.  

     We recognize however, that the holding of HQ 711871, and

possibly other similar Customs decisions, may have caused

confusion as to whether Customs would permit watches to be

imported marked with the phrase "Assembled in".  The letters

submitted from various watch importers suggest that Customs

officials have allowed watches, marked in the manner of the

submitted sample, to be imported.  Under these circumstances,

Customs believes that an interim period is appropriate in order

for watch importers to adjust their marking practices to comply

with the Customs position on the use of "Assembled in".  Most of

the submissions state that they need until at least January 1,

1994, to make these adjustments.  We will therefore grant a six

month grace period from the date that this ruling is issued,

allowing the use of the designation "Assembled in" to indicate

the origin of watch movements and watches themselves on watches. 

During this period, Customs will permit the importation of

watches marked with the phrase "Assembled in" to indicate the

country of origin even if there is a statement on the watch

concerning where the movement parts are made.  After the six

month period, watches marked with the designation "Assembled in"

will not be considered acceptably marked.  The phrase "Assembled

in" will be considered to indicate origin only with respect to

those movements (and watches) which are eligible for importation

under subheading 9802.00.80 and thus to be marked in accordance

with section 10.22, Customs Regulations.  Watches must be marked

with the phrases "Made in", "Product of", or simply with the name

of the country of origin.  The country of origin of watches may

also be indicated by using the word "Movement" or an abbreviation

such as "Mov't".  For example, the marking "China Movement" or

"Mov't China" are acceptable country of origin marking for

watches.  See HQ 731546 October 27, 1988.  The grace period on

the use of "Assembled in" will apply only to watches.

     Watches may be marked with the country where the parts of

the movements or other parts are made as long as the marking is

in compliance with the requirements of 19 CFR 134.46.  Section

134.46 requires that in any case in which the name of a place

other than the country of origin appears on an imported article

or its container, there shall appear, legibly and permanently, in

close proximity to such place name, and in at least a comparable

size, the name of the country of origin preceded by "Made in,"

"Product of" or other words of similar meaning.  Thus, for

example, markings such as "Swiss Parts/Made In China" or "Swiss

Parts/Movement China" would be acceptable.

HOLDING:

     The phrase "Assembled in" is not an acceptable designation

of the country of origin under 19 U.S.C. 1304.  The marking on

the sample watch "Swiss Movement Part Assembled in China" is not

acceptable country of origin marking.  Those portions of HQ

711781 and other rulings which are inconsistent with this ruling

are modified or revoked.  In order to allow watch importers time

to make adjustment in their marking practices, a six month grace

period, during which watches marked with the phrase "Assembled

In", will be permitted to be imported in the U.S.  After this six

month period, watches marked with the phrase "Assembled in" as a

means of indicating the country of origin will not be permitted

to be imported into the U.S.  

                         Sincerely,

                         Harvey B. Fox, Director




