                            HQ 735260

                        November 10, 1993

MAR-2-05 CO:R:C:V  735260  RC

CATEGORY:  MARKING

Mr. Robert Persily

Freight Brokers International, Inc.

1200 Brunswick Avenue

Far Rockway, NY  11691

RE:  Country of origin marking of sapphire nail files.

Dear Mr. Persily:

     This is in response to your letter of June 3, 1993,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for sapphire nail files manufactured in Germany.

FACTS:

     Your client, the La Cross Division of Del Laboratories,

imports sapphire nail files made in Germany into the U.S. where

they are finished with U.S. plastic handles.  A sample finished

file has been submitted.  The sample file handle has the letters

"USA" molded into the plastic handle in lettering of

approximately 5 points, in non-contrasting colors.  (A point is a

unit of type measurement equal to 0.01384 inch or nearly 1/72

in., and all type sizes are multiples of this unit).  You

propose, in lieu of die stamping or etching the actual imported

files, etching or injection molding the plastic handles with the

word "GERMANY". 

ISSUE:

     Whether indicating "GERMANY" on the U.S. manufactured

plastic file handle in lieu of on the German file itself is

acceptable under 19 U.S.C. 1304 and 19 CFR Part 134.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin or its container imported into the U.S.

shall be marked in a conspicuous place as legibly, indelibly, and

permanently as the nature of the article or its container will

permit in such a manner as to indicate to the ultimate purchaser

in the U.S. the English name of the country of origin of the

article.

     The country of origin for marking purposes is defined by

section 134.1(b), Customs Regulations (19 CFR 134.1(b)), to mean

the country of manufacture, production, or growth.  Further work

or material added to an article in another country must effect a

substantial transformation in order to render such other country

the "country of origin" for marking purposes.  An article used in

manufacture resulting in a new article having a different name,

character, or use will be considered substantially transformed. 

     In this instance, the attachment of a plastic handle to the

imported file and other processing does not effect a substantial

transformation, and the completed article remains subject to

marking under section 304 as a product of Germany.  Thus, the

only issue to be resolved is the appropriate method of marking

this article.  You propose not to mark the metal files, but

rather to mark either the plastic handle by raised injection

molded or etched lettering, or to mark the package.

     We find that the marking "Germany" on the sample plastic

handle is legible based on the relief of the letters, the size

and style of print, and the location, the format, etc.  It is

permanent and indelible because it is injection molded.  Given

the small size of the files, we think lettering in at least 5

points is sufficient.  It would be necessary to mark the product

card also only if the marking on the file is not visible and if a

geographic location other than the country of origin is indicated

on the product card.  In the latter instance, it would be

necessary to mark the cards with "Germany" preceded by "Made in",

"Product of" or like words.

     Given that the marking is to be performed after importation,

it will be necessary to satisfy the district director, pursuant

to 19 CFR 134.34, that the finished article will be properly

marked prior to sale in the U.S.

HOLDING:

     The proposal to mark the finished nail file by marking

"GERMANY" on the U.S. manufactured plastic handles, in lettering

of at least 5 points by injection molding or etching, will

satisfy the country of origin marking requirements of 19 U.S.C.

1304 and 19 CFR Part 134.  The district director of Customs must

be satisfied, pursuant to the requirements of 19 U.S.C. 134.34,

that the finished files will in fact be marked in this manner.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




