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CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.:  9504.40.0000

Area Director of Customs

Six World Trade Center, Room 423

New York, New York 10048

RE:  Internal Advice Request No. 8/93; Tarot Cards and Similar

     Card Games; Playing Cards

Dear Sir:

     This letter is in response to Internal Advice Request No.

8/93, initiated by a letter dated January 21, 1993, submitted by

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman, 12 East 49th Street,

New York, New York 10017, on behalf of U.S. Games, Inc.  The

request concerns the classification of tarot cards and similar

card games under the Harmonized Tariff Schedule of the United

States Annotated (HTSUSA).  Samples were submitted with the

request.  

FACTS:

     The samples consist of separate decks, packs, or sets of

cards, that are designed, marketed, and intended to be used for

playing the card games tarot, snap, old maid, and the French auto

race.  The packs generally include an instruction booklet,

contain a specific number of cards for a particular game, are

organized in suits or categories, and are capable of easy

handling and repetitive use.  

ISSUE:

     Whether the cards used to play the various card games are

classifiable in subheading 9504.40.0000, HTSUSA, as playing

cards, or in subheading 9504.90.9080, HTSUSA, as other articles

for games. 
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LAW AND ANALYSIS:

     Classification under the HTSUSA is made in accordance with

the General Rules of Interpretation (GRIs).  The systematic

detail of the harmonized system is such that virtually all goods

are classified by application of GRI 1, that is, according to the

terms of the headings of the tariff schedule and any relative

Section or Chapter Notes.  In the event that the goods cannot be

classified solely on the basis of GRI 1, and if the headings and

legal notes do not otherwise require, the remaining GRIs may then

be applied.  The Explanatory Notes (ENs) to the Harmonized

Commodity Description and Coding System, which represent the

official interpretation of the tariff at the international level,

facilitate classification under the HTSUSA by offering guidance

in understanding the scope of the headings and GRIs.

     The proper heading in this case is clear, i.e., heading

9504, HTSUSA, which covers "Articles for arcade, table or parlor

games...parts and accessories thereof."  The subheadings at issue

essentially differentiate between conventional playing cards and

sets of cards varying in number, markings, pictures, sizes, etc.,

that are used to play card games.  Under the Tariff Schedules of

the United States (TSUS), it had long been Customs established

practice to limit the types of cards classified as "playing

cards," to those decks or packs which contain four suits (hearts,

diamonds, clubs, and spades) of 13 cards each (two through ten,

jack, queen, king, and ace) plus certain extras (such as jokers). 

In other words, not all "card games" were played with "playing

cards."  

     The term "playing cards" is not defined in the notes to

Chapter 95.  Section XX, HTSUSA, in which Chapter 95 falls,

contains no legal notes.  Although the ENs to heading 9504 do not

mention the term "playing cards," the notes state that the

heading includes "[c]ard games of all kinds (bridge, tarot,

"lexicon", etc.)."  

     Since the inception of the HTSUS, there have been few

opportunities for Customs to consider whether a narrow

interpretation for the classification of "playing cards" should

continue to be applied.  The requestor submits that it is

reasonable to assume that the reference to "card games" in the

ENs is a reference to "playing cards" of subheading 9504.40.  To

support the assertion, the requestor points out that in the

Summary Record, DOC. 26.010 E, Appendix R of Annex III, paragraph

29, the Harmonized System Committee states that: 
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          [c]oncerning the subheading relating to playing cards,

          it was agreed to extend the scope to cover all playing

          cards, with no subdivision at 2-dash level.  It was

          also agreed that the text should simply read "playing

          cards" and that the Explanatory Notes should indicate

          that this subheading includes card games of all kinds.

     In light of the foregoing, and the fact that all of the

sample packs of cards are used for playing card games, it is our

determination that the goods are properly classified in

subheading 9504.40.0000, HTSUSA, as playing cards.

HOLDING:

     The packs of cards used to play the card games tarot, snap,

old maid, and the French auto race, are properly classified in

subheading 9504.40.0000, HTSUSA, the provision for "Articles for

arcade, table or parlor games...parts and accessories thereof:

Playing cards."  The general column one duty rate applicable to

this merchandise is 0.8 cents/pack plus 0.8 percent ad valorem.

     You should advise the internal advice applicant of the

decision, forwarding a copy of this letter.

                               Sincerely,

                               John Durant, Director

                               Commercial Rulings Division




