                            HQ 953672

                         August 16, 1993

CLA-2 CO:R:C:M 953672 RFA

CATEGORY:  Classification

TARIFF NO.: 8516.79.00, 6307.90.99, 5513.21.00

Mr. Paul Wegener

M.G. Maher & Company, Inc.

One Canal Place

Suite 2100

New Orleans,  LA  70130

 RE: Match-a-Patch hole and tear mender; electro-thermic device;

     circular and rectangular cut fabric patches; sets put up for

     retail sale; GRI 3(b); essential character; ENs VIII and X

     to GRI 3(b); Section XI, Note 7; Chapter 59, Note 2(a);

     Heading 5903; HQ's 082644, 089568, 950472; Chapter 55,

     Statistical Note 1(b) and 1(c)

Dear Mr. Wegener:

     This is in response to your letter dated March 24, 1993, on

behalf of Singer Sewing, concerning the tariff classification of

the Match-a-Patch hole and tear mender under the Harmonized

Tariff Schedule of the United States (HTSUS).  

FACTS:

     The merchandise, labeled as the Singer Match-a-Patch hole

and tear mender, model MAP100X, contains an electro-thermic

device ("Match-a-Patch") and various fabric patches.  The fabric

patches are woven and made from 60 percent polyester and 40

percent cotton.  It has a polyvinylchloride coating applied to

one side and weighs less than 170 grams per square meter.  The

patches are made from bolts of U.S.-made fabric which are sent to

China to be cut into rectangular and circular patches. 

     The user selects a patch of the correct size and color, and

clamps it onto the item to be mended.  The pre-heated Match-a-

Patch is placed over the patch which is then heat sealed onto the

item.  The merchandise is designed for use in the home rather

than in a commercial or industrial setting.    

 ISSUE:

     Is the Match-a-Patch hole and tear mender classifiable as a

set put up for retail sale under the HTSUS?

     Are the fabric patches imported with the electro-thermic

device subject to any quota or visa requirements?

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of merchandise under the HTSUS is in

accordance with the General Rules of Interpretation (GRI's),

taken in order.  GRI 1 provides that classification shall be

determined according to the terms of the headings and any

relative section or chapter notes.

     According to the information furnished, the merchandise is

designed for household or domestic use to repair or mend fabric

items.  Based upon the principles of GRI 1, we find that the

electro-thermic device is provided for in subheading 8516.79.00,

HTSUS, as other electro-thermic appliances used for domestic

purposes.  However, the Match-a-Patch is considered part of a set

which includes the circular and rectangular fabric patches.  Each

item in the set is prima facie classifiable within two or more

headings.  The fabric patches are provided for in either headings

6307, 5903, and 5513, HTSUS.

     GRI 3(a) states that if a product is classifiable in two or

more headings by application of GRI 2(b), or for any other

reason, then the

     heading which provides the most specific description

     shall be preferred to headings providing a more general

     description.  However, when two or more headings each

     refer to . . . part only of the items in a set put up

     for retail sale, those headings are to be regarded as

     equally specific in relation to those goods, even if

     one of them gives a more complete or precise

     description of the goods.

     GRI 3(b) provides that "goods put up in sets for retail

sale, which cannot be classified by reference to 3(a), shall be

classified as if they consisted of the material or component

which gives them their essential character."

     The Harmonized Commodity Description and Coding System

Explanatory Notes (EN) constitute the Customs Cooperation

Council's official interpretation of the HTSUS.  While not

legally binding, the ENs provide a commentary on the scope of

each heading of the HTSUS and are generally indicative of the

proper interpretation of these headings.  To determine what is a

"set put up for retail sale", EN X to GRI 3(b), page 4, states 

     [f]or the purposes of this Rule, the term "goods put up

     in sets for retail sale" shall be taken to mean goods

     which:

     (a)  consist of at least two different articles which

          are, prima facie, classifiable in different

          headings;

     (b)  consist of products or articles put up together to

          meet a particular need or carry out a specific

          activity; and

     (c)  are put up in a manner suitable for sale directly

          to users without repacking (e.g., in boxes or

          cases or on boards).

The subject merchandise is a set, because: the items in it are

provided for in headings 8516, 6307, 5903, and 5513, HTSUS; all

of the products put together carry out the specific activity of

mending or patching a hole in fabric; and it is packaged in one

box to be sold directly to the user.

     Because the item is a set, we must determine which component

provides the essential character.  Based upon examination, it is

clear that the essential character of the set is imparted by the

Match-a-Patch due to its size, weight and value in comparison to

the other components of the set.  Therefore, we find that the set

is classifiable within subheading 8516.79.00, HTSUS.

     When there are components to a set which would not have been

classified under subheading 8516.79.0000, HTSUS, if they had been

classified individually (i.e., the fabric components), any

quota/visa categories applicable to these components will apply.

In an amendment to a directive issued by the Committee for the

Implementation of Textile Agreements (CITA) it was stated that,

effective August 24, 1989, the directive of December 23, 1988, is

amended to read as follows:

     Under the terms of Section 204 of the Agricultural Act

     of 1956, as amended (7 U.S.C. 1854); and in accordance

     with the provisions of Executive Order 11651 of March

     3, 1972, as amended; all applicable visa and quota

     requirements will apply for textiles and their products

     which are classified as part of a set. This rule applies

     to all items which, if imported separately, would have 

     required a visa and the reporting of visa. 

     After reviewing the information provided, we find that the

bolts of U.S.-made fabric that are sent to China for cutting have

 been advanced in value for purposes of conferring country of

origin status.  The fabric patches are therefore considered

products of China. 

     We find that the proper classification for the circular cut

patches is subheading 6307.90.9986, HTSUS, which provides for

"other made up articles."  Goods classified in this subheading

are not subject to visa requirements.

     The 2 inch by 4 inch rectangular patches are not

classifiable as other made up articles under heading 6307, HTSUS,

because Section Note 7 to Section XI, HTSUS, states that for

purposes of classification within this Section the expression

"made up" means cut otherwise than into squares and rectangles. 

Accordingly, the rectangular patches are classifiable as fabric.

The threshold issue is whether the fabric is deemed coated for

purposes of classification within chapter 59, HTSUS.  

     You indicate that the fabric is woven and is made from 60

percent polyester and 40 percent cotton.  It has a

polyvinylchloride coating applied to one side and weighs less

than 170 grams per square meter.  Because the fabric has a

plastic coating, it must be determined whether the coating is

deemed "visible to the naked eye" as mandated by Note 2(a) to

Chapter 59.  Note 2(a)(1) to Chapter 59 states as follows:

     Heading 5903 applies to: [t]extile fabrics impregnated,

     coated, covered or laminated with plastics, whatever

     the weight per square meter and whatever the nature of

     the plastic material . . ., other than: [f]abrics in

     which the impregnation, coating or covering cannot be

     seen with the naked eye . . .; . . . no account is to

     be taken of any resulting change in color. (emphasis

     added)

     The sole criterion upon which Customs is to determine

whether fabric is coated for purposes of classification under

heading 5903, HTSUS, is clear and unambiguous: fabric is 

classifiable in Chapter 59 if the plastic coating is visible to

the naked eye.  This standard does not allow the examiner to take

the "effects" of plastic into account.  Plastic coating will

often lend a sheen to fabric, result in a change of color, or

increase a fabric's stiffness; these are factors which, while

indicative of the presence of plastic, may not be taken into

account in determining whether the plastic itself is visible to

the naked eye.  We do note, however, that if upon unaided visual

examination there is the suggestion of the presence of plastic

coating, it is then within Customs' discretion to examine the

fabric under magnification.  See HQ 082644, dated March 2, 1990.

     Customs has consistently held that, for the purposes of

Chapter Note 2(a)(1) to Chapter 59, when a finished coated fabric

is indistinguishable from the base fabric itself, the coating on

the fabric is deemed not visible to the naked eye. See HQ 089568,

dated August 16, 1991.  On the other hand, even when there is a

distinguishable difference between the coated and uncoated

portions of a fabric, it does not conclusively prove that the

coated portion is "visible" as per Chapter Note 2(a)(1) to

Chapter 59. 

     In order to make this determination, Customs also takes into

account whether there is a "distinctive difference in texture and

physical characteristics" between the base fabric and the coated

fabric.  In HQ 950472, dated October 21, 1991, this office held

that nylon fabric coated on one side by polyurethane was visible

to the naked eye because it "blurred the surface of the fabrics." 

     Physical examination of the subject fabric reveals no such

blurring;  the underlying weave of the fabric is distinct. 

Moreover, when comparing the coated portion of the fabric with

the uncoated portion, both have equally distinct weaves.  Because

the plastic coating is not visible to the naked eye, we find that

this fabric is precluded from classification as a coated fabric

under heading 5903, HTSUS.  

     The rectangular patches are woven, contain less than 85

percent synthetic staple fibers (polyester), weigh less than 170

grams per square meter, and are dyed.  Accordingly,

classification is proper under subheading 5513.21, HTSUS.  We

were not informed whether the fabric at issue is sheeting or

printcloth.  If it is the former, classification is proper under

subheading 5513.21.0040, HTSUS, with an attendant textile

quota/visa category of 613.   If the fabric is printcloth, it is

classifiable under subheading 5513.21.0060, HTSUS, with a textile

quota/visa category of 615.  The prerequisites for classification

as sheeting or printcloth are set forth in  Statistical Note 1(b)

and (c) to Chapter 55, and depend on the yarn count of the

submitted samples. 

HOLDING:

     The Match-a-Patch hole and tear mender set is classifiable

under subheading 8516.79.00, HTSUS, which provides for other

electro-thermic appliances of a kind used for domestic purposes.

The general, column one rate of duty is 5.3 percent ad valorem.  

     The circular cut patches are classifiable under subheading

6307.90.99, HTSUS, which provides for other made up articles. 

The general, column one rate of duty is 7 percent ad valorem.

      If the rectangular patches are sheeting, classification is

proper under subheading 5513.21.0040, HTSUS, with an attendant  textile quota/visa category of 613.   If it is printcloth, it is

classifiable under subheading 5513.21.0060, HTSUS, with a textile

quota/visa category of 615.  

     The designated textile and apparel category may be

subdivided into parts.  If so, visa and quota requirements

applicable to the subject merchandise may be affected.  Since

part categories are the result of international bilateral

agreements which are subject to frequent negotiations and

changes, to obtain the most current information available, we

suggest that your client check, close to the time of shipment,

the Status Report on Current Import Quotas (Restraint Levels), an

issuance of the U.S. Customs Service, which is updated weekly and

is available at the local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, your client should contact the

local Customs office prior to importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




