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CATEGORY: Classification

TARIFF NO: 6105.10.0010

Margaret R. Polito, Esq.

Neville, Peterson & Williams

39 Broadway

New York, New York  10006

RE: Classification of a unisex polo shirt; left over right

    closure; Note 8, Chapter 61, amended as of January 1, 1993

Dear Ms. Polito:

     This is in response to your request of May 7, 1993, on behalf

of J. Crew, Inc., concerning the classification of a unisex knit

polo shirt, style 50383, to be imported from the Republic of Korea. 

You are seeking classification of the garment in heading 6106,

HTSUSA, which provides for women's or girls' knitted or crocheted

blouses and shirts.  For the reasons set forth below, the garment

is classifiable as a men's knit shirt in heading 6105, HTSUSA.

FACTS:

     The garment at issue, style 50383, is a 100 percent cotton 

pique knit polo shirt.  The garment is described in your submission

as having short sleeves with ribbed knit cuffs, a ribbed collar,

a front placket opening that buttons left over right, an oversized

cut, and side vents.  A sample garment was  provided and a

catalogue was submitted in which the shirt was depicted.  The shirt

is shown being worn by both men and women.  The sizes specified in

the description are for men, however the catalogue ordering page

contains a conversion table for women's sizes.

ISSUE:

     Is the garment at issue, style 50383, which is marketed and

sold as a "unisex" garment classifiable as a women's garment or as

a men's garment?

                               -2-

LAW AND ANALYSIS:

     Classification of goods under the HTSUSA is governed by the

General Rules of Interpretation (GRIs).  GRI 1 provides that

"classification shall be determined according to the terms of the

headings and any relative section or chapter notes and, provided

such headings or notes do not otherwise require, according to [the

remaining GRIs taken in order]."

     Presidential Proclamation 6515 of December 16, 1992 (Vol. 57

Federal Register, page 60053, December 17, 1992), modified the

Harmonized Tariff Schedule of the United States to, among other

things, conform the HTS with amendments made to the International

Convention on the Harmonized Commodity Description and Coding

System.  One such modification involved Note 8 to Chapter 61. 

[Note 8 to Chapter 62 was also modified in the same manner.]  Note

8 was deleted and replaced with the following language:

     Garments of this chapter designed for left over right closure

     at the front shall be regarded as men's or boys' garments, and

     those designed for right over left closure at the front as

     women's or girls' garments.  These provisions do not apply

     where the cut of the garment clearly indicates that it is

     designed for one or other of the sexes.

          Garments which cannot be identified as either men's or

          boys' garments or as women's or girls' garments are to

          be classified in the headings covering women's or girls'

          garments.

     In your submission, you argue that since the modification of 

Note 8, Chapter 61, was made pursuant to Section 1205 of the

Omnibus Trade and Competitiveness Act of 1988 (19 U.S.C. Section

3005), which provides that the Harmonized Tariff Schedule shall be

modified to reflect changes adopted by the Customs Cooperation

Council (CCC), Customs should examine the background documents

published by the CCC preceding adoption of this amendment.  

     Customs has reviewed the relevant CCC background documents. 

However, we have reached a different conclusion than the one you

espouse.  The comments in these documents are merely that, comments

made by various Customs administrations in discussing the problem

of distinguishing men's and boys' garments from women's and girls'. 

The comments illustrate the process; the amended Note 8 to Chapter

61 is the outcome.  Nothing in the history of this amendment

indicates that an interpretation other than one based on the clear

language of the Note is warranted.  We believe the language of the

Note is clear and unambiguous.    The courts have stated in

numerous cases that where the language  -3-

of the statute is clear on its face there is no room for

construction.  Sandoz Chemical Works, Inc. v. United States, 50

CCPA 31, C.A.D. 815 (1963); Vandegrift & Co. v. United States, 3

Ct. Cust. Appls. 176, T.D. 32462 (1912).

     As to the International Trade Commission (ITC) report you cite

to support your view that the amended Note 8 should be interpreted

in a manner to insure that "unisex" garments with left over right

closures will be classified as women's or girls', the report did

not address this note specifically.  In fact, the portion of the

report on which you rely states:

          In the Commission's judgment, the proposed amendments do

     not alter existing Customs tariff treatment of the commodities

     involved.  Consequently, it is believed that the recommended

     amendments will have no probable economic effect on U.S.

     industry or labor.

In other words, the Commission was reporting its view, i.e.,

opinion, in regard to the proposed amendments as a whole and

looking at probabilities of subsequent economic effects.  Customs

is bound by the language of the statute, not the opinion of the

ITC.  We believe a very small number of garments may be

reclassified as a result of the amendment of Note 8.  Even in that

instance, the duty rate for men's knit cotton shirts and women's

knit cotton shirts is currently the same.  

     In regard to the last document you have submitted, a letter

to the ITC identified as Customs file number 086573, this is not

a ruling, but a comment made by Customs as part of the ITC's

section 1205 investigation.  Additionally, the recommended change

in regard to Note 8 was not adopted; the wording was not changed

from that adopted internationally.  Customs must apply Note 8 as

it is written, not as we proposed that it be written.

     Designation of a garment as a "unisex" garment does not

determine its classification.  It may be of interest to note that

the tariff does not use the term "unisex"; nor does it appear in

the Explanatory Notes to the Harmonized Commodity Description and

Coding System.      

     We note your arguments in regard to use of "unisex" garments

by both sexes and marketing of such garments to both.  While it is

true that in determining the classification of a garment we often

look to the manner in which it is used, Note 8 does not rely on

use, but on the construction of garments.  Note 8 to Chapter 61 was

amended to clarify and facilitate classification of garments as

men's and boys' or women's and girls' by looking to construction

features, not marketing.  

     Finally, Note 8 clearly states that "garments designed with

left over right closure at the front shall be regarded as men's  -4-

or boys' garments,...".  This does not apply where the "cut" of

the garment clearly indicates it is designed for one or other of

the sexes.  Therefore, unless the "cut" of the garment indicates

otherwise, garments with left over right front closures are

classifiable as men's or boys' garments.

     You argue for a broad interpretation of "cut" so as to look

at the style or various characteristics of garments.  In your view,

a broad interpretation would allow Customs to use the factors

advocated in our letter to the ITC mentioned earlier.  We reject

this reasoning.  The term "cut" was the term chosen by the CCC

while other broader terms, such as characteristics and design

features, were rejected in drafting Note 8.  The wording of the

amended Note 8 was not changed prior to its adoption as part of

the U.S. tariff.  Reviewing the relevant CCC documents, we find no

support for your position.  In fact, a review of the documents

leads to quite the opposite conclusion.  While these documents are

not binding on Customs, they do shed light on the intended scope

of Note 8.  See, T.D. 89-90.  We will not broaden the scope of the

term "cut" through creative interpretation to encompass concepts

which we know were considered and rejected.  However, we still must

determine what is meant by "the cut of the garment".

     Customs believes the term "cut" implies construction or design

detail created to accommodate the body structure.  This view is

consonant with the approach of choosing the direction of closure

as indicative of classification as male or female apparel.  The

direction of closure is an element of the construction of a

garment.  It follows then that only when other elements of the

construction of the garment, such as the placement of darts,

clearly indicate otherwise will the classification indicated by the

direction of closure not prevail.

     Since the garment at issue has a left over right closure at

the front and the cut of the garment does not clearly indicate the

garment is designed for one or the other sex, applying Note 8 to

Chapter 61, the garment is classifiable as a men's garment.

HOLDING:

     The garment at issue, a knit polo shirt, style 50383, is

classifiable as a men's knit shirt in subheading 6105.10.0010,

HTSUSA, textile category 338, dutiable at 21 percent ad valorem.

     Your sample has apparently been misplaced.  It will be

returned, as requested, when located.

     The designated textile and apparel category may be subdivided

into parts.  If so, the visa and quota requirements applicable to

the subject merchandise may be affected.  Since part categories are

the result of international bilateral  -5-

agreements which are subject to frequent renegotiations and

changes, to obtain the most current information available, we 

suggest you check, close to the time of shipment, the Status 

Report On Current Import Quotas (Restraint Levels), an internal

issuance of the U.S. Customs Service which is updated weekly and

is available for inspection at your local Customs office.

     Due to the changeable nature of the statistical annotation

(the ninth and tenth digits of the classification) and the

restraint (quota/visa) categories, you should contact your local

Customs office prior to importation of this merchandise to

determine the current status of any import restraints or

requirements.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




