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CATEGORY:  Carriers

Mr. Bob Dewitz

Vice President, Development

Honolulu Shipyard, Inc.

2234 Hoonee Place

Honolulu, Hawaii 96819

RE:  Coastwise trade; transportation of passengers and merchandise;

     towing; 46 U.S.C. App. 289; 46 U.S.C. App. 883; 46 U.S.C. App.

     316; floating movie set platforms

Dear Mr. Dewitz:

     This is in response to your letter dated January 19, 1994 with

respect to floating movie set platforms. 

FACTS:

     You describe the facts as follows: 

     Our firm has been contracted to design and build a series of

     floating movie set platform [sic] for use in a film being

     produced in Hawaii...

     ...

     In operation, the floats would be owned by the movie producer

     and movie sets would be constructed upon them.  The floating

     movie set would be moored within the State of Hawaii's small

     boat harbor for 80% of the time, and moored out of the harbor

     approx. one quarter mile for about 15% of the time, and would

     be in open water (1 mile offshore, under positive control of

     tugboats) for the remaining 5% of the time...

     The only personnel on-board the floats would be employees of

     the film company.  Upon completion of filming, the floating

     sets will be dismantled and scrapped.

ISSUE:

     Whether the above-described activity constitutes coastwise

trade within the meaning of 46 U.S.C. App. 289, 46 U.S.C. App. 883,

and/or 46 U.S.C. 316.
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LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a 

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles

wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea

baseline.      

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise shall

be transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in, documented under the laws of, and owned by citizens of

the United States.

      The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports or

     places in the United States either directly or by way of a  

     foreign port, under a penalty of $200 for each passenger so

     transported and landed.

     19 CFR 4.50 (b) defines "passenger" as follows:

     ...any person carried on a vessel who is not connected with

     the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

     business.

     46 U.S.C. App. 316(a) prohibits the use of a non-coastwise-

qualified vessel to tow any vessel, other than a vessel in

distress, between ports or places in the United States embraced

with the coastwise laws, either directly or by way of a foreign

port, or to do any part of such towing, or to tow any such vessel

between points in a harbor of the United States.

     We find that, provided the only individuals transported on the

floating movie set platforms are employees of the film company, the

platforms will not be engaged in the carriage of passengers within

the meaning of 46 U.S.C. App. 289 because the employees are not

passengers within the meaning of 19 CFR 4.50(b).

     We further find that the transportation of any articles or

equipment other than articles or equipment which are necessary for

the operation of the platforms as a vessel, will constitute the 
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carriage of merchandise within the meaning of 46 U.S.C. App. 883. 

Such carriage must be accomplished by a coastwise-qualified vessel. 

Articles such as cameras, film, movie props, etc. constitute

merchandise within the meaning of 46 U.S.C. App. 883 such that

their carriage must be accomplished by a coastwise-qualified

vessel.  However, such merchandise may be transported by a non-

coastwise-qualified vessel if the merchandise is laden on the

vessel and unladen from the vessel at the exact same point.

     Additionally, if tugboats or any other vessels tow the

platforms, such activity will be within the scope of 46 U.S.C. App.

316(a) and must be performed by a coastwise-qualified tugboats or

vessels. 

     We note that if the subject platforms are built in the United

States and if United States-ownership requirements are satisfied,

the platforms would qualify for a coastwise endorsement.  Your

local U.S. Coast Guard office can provide additional information

with respect to the documentation of the platforms.

HOLDINGS:

     1.  Under the conditions stated above, the floating movie set

platforms will not be engaged within coastwise trade within the

meaning of 46 U.S.C. App. 289.     

     2.  The transportation of any articles or equipment other than

articles or equipment which are necessary for the operation of the

platforms as a vessel will constitute the carriage of merchandise

within the meaning of 46 U.S.C. App. 883.  Such carriage must be

accomplished by a coastwise-qualified vessel.  Articles such as

cameras, film, movie props, etc. constitute merchandise within the

meaning of 46 U.S.C. App. 883 such that their carriage must be

accomplished by a coastwise-qualified vessel.  However, such

merchandise may be transported by a non-coastwise-qualified vessel

if it is laden on the vessel and unladen from the vessel at the

exact same point.

     3.  Any tugboats or vessels which tow the platforms must be

coastwise-qualified because such towing is within the scope of 46

U.S.C. App. 316(a).

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




