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Manuel Gamboa

President 

Fantasy Cruise Lines

9806 Sunset Avenue

La Mesa, California 91941

RE:  Coastwise Trade; Passengers; 46 U.S.C. App. 289

Dear Mr.Gamboa:

     This is in response to your letter dated December 2, 1994,

requesting a ruling regarding your proposal to operate a

cruise/gambling ship service.  Our ruling on this matter is set

forth below.

FACTS:

     Fantasy Cruise Lines proposes to initiate a cruise/gambling

service between San Diego, California and Rosarito Port, Mexico. 

A chartered, U.S.-flag vessel will be used for this service. 

Three round trip voyages per week will be scheduled.  It is

anticipated that the passengers will make the round trip and not

disembark at Rosarito Port, however, that possibility may exist. 

     In conjunction with your effort to comply with the

applicable Customs laws and regulations, you express a particular

concern about the following:

     1.   Is there a distinction made between scheduling 

          liner service (regular advertised service) or

          chartered service on an irregular basis in terms

          of piers/facilities to be utilized?

     2.   Whether or not there are different rules applicable

          to chartered or owned vessels.

     3.   Rules that may be applicable should passengers 

          temporarily leave the vessel in Mexico for a return

          voyage at a future date.

     4.   Any rules that may be linked to U.S. Coast Guard

          certification.
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ISSUE:

     Whether the proposed cruise service described above

constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 289 (46 U.S.C. App.

289, the passenger coastwise law), prohibits the transportation

of passengers between points embraced within the coastwise laws

of the United States, either directly or by way of a foreign

port, in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel not

built in and documented under the laws of the United States and

owned by persons who are citizens of the United States).  For

purposes of section 289, "passenger" is defined as "...any person

carried on a vessel who is not connected with the operation of

such vessel, her navigation, ownership, or business."  (19 CFR 

4.50(b))

     The Customs Regulations promulgated pursuant to 46 U.S.C.

App. 289 are set forth in Section 4.80a, Customs Regulations (19

CFR 4.80a).  Section 4.80a(b)(1), Customs Regulations (19 CFR 


 4.80a(b)(1)), provides that a coastwise violation occurs if a

passenger is on a voyage solely to one or more coastwise ports

and the passenger disembarks or goes ashore temporarily at a

coastwise port. Section 4.80a(b)(2), Customs Regulations (19 CFR 

4.80a(b)(2)),provides that a coastwise violation occurs if a

passenger is on a voyage to one or more coastwise ports and a

nearby foreign port or ports (but at no other foreign port) and

the passenger disembarks at a coastwise port other than the port

of embarkation.  (see 19 CFR 4.80a(a)(1)(2) and (4) for the

definitions of the terms "coastwise port," "nearby foreign port,"

"embark," and "disembark," as those terms are used in the

regulation)

     In its administration of 46 U.S.C. App. 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise

laws.  However, the transportation of passengers to the high seas

(i.e., beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a 

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).  

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the

United States embraced within the coastwise laws.  The

territorial waters of the United States consist of the

territorial sea, defined as the belt, 3 nautical miles wide, 
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seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ. 

     In regard your proposal, you should know that gambling

activities are not within in the purview of the Customs Service

but rather the Department of Justice.  We suggest that you direct

any inquiries you may have in that regard to the following

address:

          Organized Crime and Racketeering Section

          Criminal Division

          Department of Justice 

          Washington, D.C. 20530

     As for those aspects of your proposal that are within

Customs jurisdiction, our comments are as follows.

     Although you state that the vessel to be used is U.S.-

flagged, you do not indicate whether it will be U.S.-built

thereby rendering it coastwise-qualified.  However, upon

reviewing the proposed cruise itinerary the fact that the vessel

may not be coastwise-qualified is irrelevant since the itinerary

meets the criteria of a "voyage-to-nowhere" discussed above. 

Accordingly, the proposed cruises would not constitute coastwise

trade and therefore would not be in violation of 46 U.S.C. App.

289.

     In regard to the four particular areas of concern expressed

in your letter and enumerated above, we note the following.  For

purposes of 46 U.S.C. App. 289, if the vessel is coastwise-

qualified there is no distinction to be made between its schedule

of service and the piers/facilities to be used.  If the vessel is

not coastwise-qualified, the vessel must embark and disembark

passengers at the same coastwise point (i.e., pier/facility) in

order to meet one of the criteria for a "voyage-to-nowhere." 

Aside from the ramifications of 46 U.S.C. App. 289, we note that

in regard to scheduling, passenger vessels making three trips or

more a week between a United States port and a foreign port are

exempt from Customs entry requirements pursuant to 19 U.S.C.

1441(2), although they are still required to immediately report

their arrival in the United States from a foreign port pursuant

to 19 U.S.C. 1433(a)(1)(A).

      As for whether there are different rules applicable to

chartered or owned vessels (your second point of concern), while

such divergence does exist with respect to the coastwise laws, it

does not appear to be applicable to your proposal in view of the

fact that the transportation in question is not considered

coastwise trade.  However, for your reference we offer the

following.  The Customs Service has consistently held that when a

vessel is chartered under a bona fide bareboat charter, the 
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bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for the

period of the charter, and, because the owners are not considered

"passengers" for purposes of the coastwise laws, the charterer is

not proscribed by the coastwise laws from using the vessel during

the charter for pleasure purposes only.  A vessel chartered under

a charter arrangement other than a bareboat charter (e.g., a time

or voyage charter) and used in coastwise transportation (see

discussion above on the carriage of passengers entirely in

territorial waters or to the high seas or foreign waters) would

be subject to penalties under the coastwise laws.  A vessel

chartered under a bareboat charter would also be subject to

penalties if the bareboat charterer used it in the coastwise

trade (e.g., to transport passengers (other than bona fide

guests) between coastwise points or entirely within territorial

waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circum-

          stances of each case.  Under a bareboat charter or 

          demise charter the owner relinquishes complete man-

          agement and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter

          is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

          to be engaged in trade.  The crux of the matter is

          whether complete management and control have been 

          wholly surrendered by the owner to the charterer so

          that for the period of the charter the charterer is

          in effect the owner.  Although a charter agreement on

          its face may appear to be a bareboat or demise 

          charter, the manner in which its covenants are 

          carried out and the intention of the respective 

          parties to relinquish or to assume complete 

          management and control are also factors to be 

          considered.

     In regard to your third area of concern, no violation of 46

U.S.C. App. 289 would occur if passengers temporarily leave the

vessel in Mexico and return on it to San Diego at a later date.

     Finally, we defer to the U.S. Coast Guard regarding any

questions you may have concerning that agency's certification

requirements.  We do note, however, that the certificate of

documentation for the vessel in question need not have a

coastwise endorsement to engage in the proposed cruise itinerary.
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HOLDING:

     The proposed cruise service described above does not

constitute a violation of 46 U.S.C. App. 289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch    

