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CATEGORY:  Carriers

Glenn H. Peterson

Manager, Contracts and Insurance

Greenhill Petroleum Corporation

11490 Westheimer, Suite 200

Houston, Texas 77077

RE:  Coastwise Trade; Bowaters Act; 46 U.S.C. App.    289, 883

     and 883-1

Dear Mr. Peterson:

     This is in response to your letter dated January 31, 1994

requesting a ruling as to whether the vessel operations of your

company constitute coastwise trade.  Our ruling on this matter is

set forth below.

FACTS:

     Greenhill Petroleum Corporation ("Greenhill"), a corporation

issued a Certificate of Compliance from the U.S. Coast Guard

pursuant to 46 U.S.C. App.   883-1 to operate vessels in the

coastwise trade permitted by that statute, owns U.S.-built vessels

which are used to provide support services for its oil and gas

exploration and production activities.  These vessels, which are

used only on inland waterways and bays, are needed to inspect and

maintain oil wells on a daily basis.  The vessels are used as

follows:  (1) to transport Greenhill's employees between points

within their own oil fields; (2) to transport Greenhill's

employees, and occasionally third party contractors not charged

for the transportation, between shore points and their own oil

fields; (3) as a quarters barge to house and feed Greenhill's

employees, and third parties who are not charged for these

accommodations, all of whom are working in Greenhill's oil fields;

and (4) to transport Greenhill's equipment, supplies and materials

between shore bases and their own oil fields and between points

within those oil fields. 
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ISSUE:

     Whether a U.S.-built vessel operated under a Certificate of

Compliance issued pursuant to 46 U.S.C. App.   883-1 may transport

its owner's employees, equipment, supplies, materials, and third

party contractors not charged for such transportation, as described

above, on inland waterways and bays.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix,   883 (46 U.S.C. App.

  883), the merchandise coastwise law often called the "Jones Act",

provides in part, that no merchandise shall be transported between

points in the United States embraced within the coastwise laws,

either directly or via a foreign port, or for any part of the

transportation, in any vessel other than a vessel built in and

documented under the laws of the United States and owned by persons

who are citizens of the United States (i.e., a coastwise-qualified

vessel).  Section 289 of title 46 (46 U.S.C. App. 

  289, the passenger coastwise law) as interpreted by the Customs

Service, prohibits the transportation of passengers between points

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified

vessel (see above).  For purposes of   289, "passenger" is defined

as "... any person carried on a vessel who is not connected with

the operation of such vessel, her navigation, ownership, or

business." (19 CFR 4.50(b))  The connection must be direct and

immediate, not a remote or hypothetical connection or a connection

related only to future voyages.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App.   289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a "voyage

to nowhere", is not considered coastwise trade. 

(29 O.A.G. 318 (1912))

     Title 46, United States Code Appendix,   883-1 (the "Bowaters

Act") created a narrow exception for certain corporations which

could not otherwise meet the stringent 75 percent ownership

requirement of 46 U.S.C. App.   802 for vessels- 3 -

to be documented for the coastwise trade.  It allows certain

corporations to document vessels for coastwise trade, provided that

the vessels are only used to carry proprietary cargo owned by

either the corporation or its affiliates.  To qualify as a

"Bowaters corporation" a corporation must be incorporated under

U.S. laws and satisfy five requirements:  a majority of its

officers and directors must be U.S. citizens; at least 90 percent

of its employees must be U.S. residents; it must be engaged

primarily in a manufacturing or mineral industry in the U.S.; the

aggregate book value of the corporation's vessels cannot exceed

ten percent of the aggregate book value of the corporation's

assets; and it must purchase or produce in the U.S. at least 75

percent of the raw materials used or sold in its operations.

     The Bowaters Act also places several restrictions on Bowaters

corporations.  These corporations cannot operate vessels which they

own as common carriers for the carriage of non-proprietary cargo. 

The Bowaters Act further provides that no vessel owned by a

Bowaters corporation "shall engage in the fisheries or in the

transportation of merchandise or passengers for hire between points

in the United States...except as a service for a parent or

subsidiary corporation."  Bowaters corporations are also restricted

in their ability to charter out vessels to other parties.

     In regard to the Greenhill operations in question, it is

apparent that the use of their vessels in transporting their own

employees, equipment, supplies, materials and third party

contractors not charged a fee for such transportation as described

above is in compliance with the provisions of the Bowaters Act. 

Accordingly, these activities do not constitute a violation of 46

U.S.C. App.   883-1.

HOLDING:

     A U.S.-built vessel operated under a Certificate of Compliance

issued pursuant to 46 U.S.C. App.   883-1 may transport its owner's

employees, equipment, supplies, materials, and third party

contractors not charged for such transportation, as described

above, on inland waterways and bays.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief




