                        November 16, 1994

                            HQ 113088

VES-3-CO:R:IT:C  113088 LLB

CATEGORY: Carriers

Mr. John H. Thomas

3037 S.W. Fourth Avenue

Miami, Florida 33129

RE:  Coastwise trade; Recreational endorsement; Registry

     endorsement; Chartering; Voyage to nowhere; Puerto Rico and

     U.S. Virgin Islands

Dear Mr. Thomas:

     Reference is made to your request for a ruling on the

applicability of the Customs and navigation laws to the operation

of vessels configured as yachts under specific circumstances. 

Our response to your specific questions is presented below.

FACTS:

     Several questions are posed regarding the use of vessels

configured as yachts, both inside and outside of the territorial

waters of the United States.  A restatement of the questions

posed follows:

1.  Are there any restrictions on the use of a vessel for

pleasure purposes as well as commercial purposes, so long as the

vessel is documented as a vessel of the United States and is

endorsed for recreational, registry, and coastwise trades?

2.  If a vessel is chartered out with a crew included for

operation within the waters of Puerto Rico as well as the U.S.

Virgin Islands, is it necessary that the vessel be endorsed for

the coastwise trade?

3.  If a vessel is chartered out with a crew included for

operation on a cruise to nowhere from a port of the United States

to the high seas and back to the port of origin, is it necessary

that the vessel be endorsed for the coastwise trade?
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ISSUE:

     What are the implications of and requirements for

documentation of a vessel under United States law with

endorsements for pleasure use as well as foreign and coastwise

trades.

LAW AND ANALYSIS:

     The vessel documentation laws of the United States provide

that a vessel which is owned by a citizen and which is at least 5

net tons may be documented.  Five different "endorsements" are

possible on a document, three of which are the registry,

recreational, and coastwise endorsements which are the subject of

the present inquiry.  

     A registry may be issued to any vessel documented under

United States law and allows the vessel to be employed in foreign

trade.  A recreational endorsement, likewise, may be issued to

any U.S.-documented vessel, and permits the vessel to be used for

pleasure (non-commercial) purposes only.  A coastwise endorsement

may be issued to a U.S.-documented vessel which is built in this

country and which has never been under foreign ownership or

documentation.  An endorsement for coastwise trade permits a

vessel to be used to transport persons or merchandise from one

coastwise point to another.  The documentation laws specify that

a vessel may hold multiple endorsements.

     The coastwise laws of the United States extend to the 50

States and Puerto Rico, including the navigable inland waters and

the three mile territorial waters adjacent to those areas.  The

United States Virgin Islands are specifically excluded from

consideration under the coastwise laws by statute (46 U.S.C. App.

877).  Therefore, the use of a vessel in commercial trade between

points in Puerto Rico or within the three mile territorial waters

there would require a document with a coastwise endorsement.  The

use of a vessel in trade between points in the U.S. Virgin

Islands or between a point in Puerto Rico and points in the U.S.

Virgin Islands may be accomplished without the issuance of a

coastwise endorsement.

     A vessel which departs from a coastwise point, proceeds

beyond the territorial waters, does not stop even temporarily at

any other coastwise point, and returns to the point of departure

is said to be engaged in a voyage to nowhere.  Since there is but

a single United States point involved in such an itinerary, there

are no coastwise trade implications and a coastwise endorsement

is not required.  

                              - 3 -

     A vessel which is chartered out with a crew supplied as part

of the charter agreement is said to be "time" or "voyage"

chartered.  Under such a charter agreement, the persons

transported aboard the vessel, other than the crew, are

considered to be passengers for purposes of the coastwise laws.

Their carriage between United States points is commercial trade

which would require that the transporting vessel be documented

with a coastwise endorsement.

     In relating the foregoing to the questions posed in this

matter, we are able to state the following.

1.  Since the law provides that a vessel may be documented with

more than one endorsement, there is no restriction regarding the

use of a vessel with recreational, registry, and coastwise

endorsements being employed part of the time in recreational uses

and part of the time in commercial uses.

2.  A coastwise endorsement would be necessary for a vessel under

time or voyage charter to operate legally within the waters of

Puerto Rico.  Such a vessel could operate within the waters of

the U.S. Virgin Islands without a coastwise endorsement, but

would need a registry endorsement since the charter agreement

would place the vessel outside of the permissible uses for a

recreational vessel.

3.  Likewise, a coastwise endorsement would not be required for a

vessel engaging in a bona fide voyage to nowhere, but it would be

necessary that the vessel have a registry endorsement for

engagement in the commercial carriage of passengers under a time

or voyage charter.

HOLDING:

     Our determinations in this matter are reported in the Law

and Analysis portion of this ruling.

                                  Sincerely,

                                  Arthur P. Schifflin

                                  Chief

                                  Carrier Rulings Branch

