                         December 6, 1994

                            HQ 113092

VES-3-CO:R:IT:C  113092 LLB

CATEGORY:  Carriers

Mr. Brian R. Hobbs

Seaward Marine Services

3975 University Drive, Suite 400

Fairfax, Virginia 22030

RE:  Coastwise trade; Passenger transportation; Merchandise;

     Towing in United States waters; Divers; 46 U.S.C. App. 289,

     316(a), 883

Dear Mr. Hobbs:

     Reference is made to your letter of December 2, 1994, which

forwards for our consideration and determination the matter of

whether foreign-flag vessels may be utilized in the United States

to accomplish certain tasks.  Our recitation of the facts and our

determinations follow.

FACTS:

     It is proposed that a Canadian towing vessel operating from

a point in Canada on Lake Ontario, tow a Canadian barge to

Oswego, New York, where certain diving and cleaning equipment

would be placed aboard the barge.  The tow would then continue to

a work site located in United States waters.  The tow would be

disengaged at that point and the barge would be anchored to the

lake bottom by the use of spud poles.  The tow vessel would then

proceed to a United States shore point and embark divers who are

to be engaged in the removal of zebra mussels from the intake for

cooling water at the Fitzpatrick Nuclear Power Plant, Lycoming,

New York.  The divers would be disembarked onto the anchored

barge, from which they would undertake their assigned task of

clearing out the mussels.  This towing and diver transportation

process would be repeated on a daily basis until completion of

the cleaning process.  The mussels would be placed in a dumpster

aboard the barge, and when full the dumpster would be loaded on a

vessel referred to as a "US waste hauler", for transportation to

a landfill in the United States.  Upon completion of the contract

work, the equipment would be returned to the United States and

the towing vessel and barge would return to Canada.  It is stated

that nine weeks were spent searching for alternative vessels for

the project.
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ISSUE:

     Whether the proposed use of vessels as outlined in the Facts

portion of this ruling may be accomplished without violating the

proscriptions imposed under the laws of the United States

concerning towing, as well as merchandise and passenger

transportation.  These provisions are found in 46 U.S.C. 316(a),

883, and 289, respectively.

LAW AND ANALYSIS:

     Under section 316(a) of title 46, United States Code

Appendix (46 U.S.C. App. 316(a)), only qualified vessels of the

United States may tow any vessel, except a vessel in distress,

between any two points in the United States.  

     In the matter under consideration, the initial tow would

begin in Canada, proceed to a shore point in the United States

where certain materials would be laded aboard the barge, and

continue to a point in United States waters where the barge would

be anchored.  Up to that point no violation would have occurred,

because even though the tow stopped at a U.S. point to load

materials and then proceeded to a second U.S. point, the vessels

remain connected and the tow remained continuous from the

Canadian point of origin.

     The towing statute is violated when a new tow is initiated

by the vessels again linking, this time at the U.S. work site,

and moving to Oswego, New York.  This violation would be repeated

on a daily basis until the last day, at which time the tow would

be a continuous tow ending in Canada.

     The coastwise law pertaining to the transportation of

merchandise, section 27 of the Act of June 5, 1920, as amended

(41 Stat. 999; 46 U.S.C. App. 883, often called the Jones Act),

provides that:

          No merchandise shall be transported by water,

          or by land and water, on penalty of forfeiture

          of the merchandise (or a monetary amount up to

          the value thereof as determined by the Secretary

          of the Treasury, or the actual cost of the trans-

          portation, whichever is greater, to be recovered

          from any consignor, seller, owner, importer,

          consignee, agent, or other person or persons

          so transporting or causing said merchandise to be

          transported), between points in the United        States...embraced within the coastwise laws,           either

directly or via a foreign port, or for

          any part of the transportation, in any other           vessel than a vessel built in and documented
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          under the laws of the United States and owned

          by persons who are citizens of the United         States... 

     The Act of June 19, 1886, as amended (24 Stat. 81; 46 U.S.C.

App. 
 289, sometimes called the coastwise passenger law),

provides that:

          No foreign vessel shall transport passengers

          between ports or places in the United States

          either directly or by way of a foreign port,

          under a penalty of $200 for each passenger so

          transported and landed. 

     For your general information, we have consistently

interpreted this prohibition to apply to all vessels except

United States-built, owned, and properly documented vessels (see

46 U.S.C. 

 12106, 12110, 46 U.S.C. App. 
 883, and 19 C.F.R. 
 

4.80). 

     The areas of possible concern over the merchandise

transportation statute include the transportation of materials

aboard the barge from Oswego to the work site, and the

transportation of the zebra mussels from the work site to the

shore in the United States.  The cleaning and diving equipment,

as we understand, would be laded and unladed in the United States

at the same point.  If this is the case, there is no point to

point transportation in violation of the statute.  If, however,

the materials are unladen at a different point, a violation would

be incurred.

     As for the mussels, there is a lading at one coastwise point

when the mussels are removed from the water and place aboard the

barge.  The mussels are subsequently unladed from the barge and

laded aboard a waste hauling vessel at the work site.  We

understand that the barge will remain stationary while in

possession of and while unlading the mussels and will not provide

any part of their transportation.  The transportation of the

mussels aboard the waste hauling vessel is clearly a movement

between two coastwise points for which the services of a

qualified vessel are required.  The vessel is represented to be a

U.S. vessel, but it is not revealed whether the vessel is

properly qualified and documented for the coastwise trade.

     In regard to the transportation of the divers on a daily

basis from the shore to the barge and then back again, this is a

violative transportation of passengers under the law.  The divers

are not considered members of the crew of the towing vessel which

is transporting them, and which is hauling them solely that they

may join the barge from which they will operate, and be returned

to shore at the conclusion of each work day.  The services of a 
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qualified United States-documented vessel must be engaged for

this transportation.

HOLDING:

     Following a thorough examination of the facts and an

analysis of the law and applicable precedents, we have determined

that the operation as outlined in this ruling would be in

violation of 46 U.S.C. App. 316(a), and 289.  Violations of the

merchandise transportation statute would occur if the mussels are

transported from the work site to the shore in any other than a

properly documented United States-flag vessel.

                                Sincerely,

                                Arthur P. Schifflin

                                Chief

                                Carrier Rulings Branch

