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CATEGORY:  Carriers

Sven Budzisch

President

Laser In-Vitro Testing Limited

16 Angela Crescent

Cambridge, Ontario

N1S 4B6, Canada

RE:  Coastwise transportation;  46 U.S.C. App. 289,  289c(a), 877,  883; Puerto Rico

Dear Mr. Budzisch:

     This is in response to your letter dated November 29, 1994.

FACTS:

     You ask the following questions.

          1.  Does the "Jones Act" apply to the waters of Puerto Rico.

          2.  You are in the process of purchasing a used vessel from a French

company in Marseille for $100,000.  The vessel will undergo an extensive retrofit in the

United States.  The estimated cost of the retrofit is $850,000.  After the retrofit, the

vessel will be reclassified by the ABS and inspected by the U.S. Coast Guard.  Will the

vessel be considered U.S.-built for purposes of the Jones Act?

          3.  What legal or regulatory requirements exist with respect to

establishing a tourist submarine operation in Puerto Rico or Florida using a 47

passenger tourist submarine with an approximate displacement of 120 tons.

ISSUES:

     Whether the proposed activity may be undertaken in compliance with the

coastwise laws.
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LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of passengers or

merchandise between points in the United States embraced within the coastwise laws

in any vessel other than a vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.  A vessel that is built in, documented under the laws of,

and owned by citizens of the United States, and which obtains a coastwise

endorsement from the U.S. Coast Guard, is referred to as "coastwise qualified."

     The coastwise laws generally apply to points in the territorial sea, which is

defined as the belt, three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline,

and to points located in internal waters, landward of the territorial sea baseline.

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often called the "Jones

Act", provides in part that no merchandise shall be transported between points in the

United States embraced within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a vessel built in,

documented under the laws of, and owned by citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers is found in 46 U.S.C.

App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports or places in the

     United States, either directly or by way of a foreign port, under a penalty of

     $200 for each passenger so transported and landed.

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states as follows:

     A passenger within the meaning of this part is any person carried on a vessel

     who is not connected with the operation of such vessel, her navigation,    ownership, or business. 

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 877, the coastwise laws are extended to the islands

and possessions of the United states, including Puerto Rico.

     46 U.S.C. App. 289c(a) states in pertinent part:

     ...passengers may be transported on passenger vessels not qualified to engage

     in the coastwise trade between ports in Puerto Rico and other ports in the

     United States, directly or by way of a foreign port, except as otherwise provided

     in this section.
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     The legislative history of 46 U.S.C. App. 289c(a) makes it clear that that

provision was intended to permit passenger movement on non-coastwise-qualified

vessels only between Puerto Rico and the United States mainland.

     Accordingly, pursuant to 46 U.S.C. App. 289, passengers may not be

transported from one point within Puerto Rico to a second point within Puerto Rico on a

non-coastwise-qualified vessel.   

     The U.S. Coast Guard is the entity that is responsible for making the

determination as to whether the retrofitted vessel will be considered U.S.-built.

     However, regardless of that determination, the vessel will not be eligible for a

coastwise endorsement qualifying it for use in the coastwise trade because the vessel

was at one time owned by a non-U.S. citizen.  Accordingly, subject to the exception of

46 U.S.C. App. 289c(a), the vessel may not transport passengers or merchandise

between coastwise points. 

     With respect to your inquiry concerning a "tourist submarine operation in Puerto

Rico or Florida using a 47 passenger tourist submarine," we note the following.  

     As indicated above, if the vessel is not coastwise-qualified, with the exception of

46 U.S.C. App. 289c(a), it may not transport passengers or merchandise between

coastwise points.  Such a prohibition applies to transportation from one point in Florida

to a second point in Florida;  the prohibition also applies to transportation from one

point in Puerto Rico to a second point in Puerto Rico.  

     However, also as indicated above, pursuant to 46 U.S.C. App. 289c(a), a non-coastwise-qualified vessel may transport passengers between a port in Puerto Rico

and a port on the U.S. mainland.  

     With respect to your inquiry regarding legal and regulatory requirements, we

suggest that you contact the U.S. Coast Guard, as well as any other applicable state or

local authorities.
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HOLDING:

     The U.S. Coast Guard handles the documentation of vessels, including the

issuance of coastwise endorsements.  However, as described above, the vessel which

you propose to purchase is not, and will not, be eligible for a coastwise endorsement.  

Accordingly, with the exception of the activity permitted by 46 U.S.C. App. 289c(a), the

vessel may not transport passengers or merchandise from one coastwise point to a

second coastwise point.  Pursuant to 46 U.S.C. App. 289c(a), the vessel may transport

passengers between a port in Puerto Rico and a port on the U.S. mainland.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch  

