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CATEGORY:  Carriers 

P. Clais

Director, Marine Department

Stardust Marine

11 Rue de Cambrai

75019 Paris, France

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Americas Cup; 

     46 U.S.C. App. 
 289

Dear Mr. Clais:

     This is in response to your fax dated May 10, 1994,

requesting a ruling regarding the operation of a foreign-flagged

passenger vessel in conjunction with the Americas Cup.  Our

ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     Stardust Marine would like to bring the PANORAMA, a foreign-flagged passenger vessel, to San Diego for a 3 month visit to

coincide with the Americas Cup Races.  The purpose of the visit

is to provide accommodations and a viewing platform for the

French Americas Cup Challenging Team participating in the races

and their sponsors.

     The vessel will be berthed in the Port of San Diego for the

duration of the races, providing accommodations and meals for the

French team staff as well as providing a hospitality venue for

the team and its sponsors to host various social functions.

     During many of the days in port the vessel will follow the

race boats out into San Diego Bay to serve as a viewing platform

and to provide technical and administrative support for the

French race boat.  The vessel will return to its berth at the end

of the day.  Aboard the vessel for these short sailings will be

the French race team shore staff, sponsors and the sponsors'

invited guests.
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     The vessel will be under charter for a period of 3.5 months,

commencing the end of January 1995 until the beginning of May

1995.  The duration of the vessel's stay in the United States

will be dependent upon the success of the French Challenging

Team.  If the team is defeated, or if they retire from the

competition, the vessel will depart with the team.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-flagged passenger vessel in San

Diego Bay as a viewing platform and hospitality venue, as well as 

providing accommodations and meals for the French Americas Cup

Racing Team, shore staff, sponsors and their guests during the

Americas Cup Races constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 


 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix, 
 289 (46 U.S.C. App.


 289, the passenger coastwise law), prohibits the transportation

of passengers between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or by way of a foreign port,

in a non-coastwise-qualified vessel (i.e., a vessel that is not

U.S.-built, owned and documented).  For purposes of 
 289,

"passenger" is defined as "... any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her

navigation, ownership, or business." (see 
 4.50(b), Customs

Regulations, (19 CFR 
 4.50(b))    

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, defined as the belt, three nautical miles wide,

seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in

cases where the baseline and the coastline differ.

     In its administration of 46 U.S.C. App. 
 289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage-to-nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).   

     In addition, the Customs Service has consistently held that

when a vessel is chartered under a bona fide bareboat charter,

the bareboat charterer is treated as the owner of the vessel for

the period of the charter, and, because the owners are not

considered "passengers" for purposes of the coastwise laws, the 
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charterer is not proscribed by the coastwise laws from using the

vessel during the charter for pleasure purposes only.  A vessel

chartered under a charter arrangement other than a bareboat

charter (e.g., a time or voyage charter) and used in coastwise

transportation (see discussion above on the carriage of

passengers entirely in territorial waters or to the high seas or

foreign waters) would be subject to penalties under the coastwise

laws.  A vessel chartered under a bareboat charter would also be

subject to penalties if the bareboat charterer used it in the 

coastwise trade (e.g., to transport passengers (other than bona

fide guests) between coastwise points or entirely within

territorial waters).

     In our review of charter arrangements to determine whether

or not they are bareboat charters we have generally held that:

          The nature of a particular charter arrangement is a

          question of fact to be determined from the circum-

          stances of each case.  Under a bareboat charter or 

          demise charter the owner relinquishes complete man-

          agement and control of the vessel to the charterer.

          On the other hand, if the owner retains a degree of

          management and control, however slight, the charter

          is a time or voyage charter, and the vessel is deemed

          to be engaged in trade.  The crux of the matter is

          whether complete management and control have been 

          wholly surrendered by the owner to the charterer so

          that for the period of the charter the charterer is

          in effect the owner.  Although a charter agreement on

          its face may appear to be a bareboat or demise 

          charter, the manner in which its covenants are 

          carried out and the intention of the respective 

          parties to relinquish or to assume complete 

          management and control are also factors to be 

          considered.

     Upon reviewing the information submitted, it is apparent

that the PANORAMA would be operated under other than a bareboat

charter.  Furthermore, it is apparent that the French Americas

Cup Team, shore staff, sponsors and their invited guests carried

aboard the vessel are "passengers" within the meaning of 


 4.50(b), Customs Regulations.  Accordingly, the use of the

vessel to transport passengers in San Diego Bay would be pro-hibited by 46 U.S.C. App. 
 289 unless such transportation was

pursuant to a valid "voyage-to-nowhere" (i.e., the passengers

would be transported from their point of embarkation in the Port

of San Diego to a point beyond the 3-mile U.S. territorial seas

and back to their point of embarkation without having gone ashore

at any other coastwise point).  The use of the vessel in pro-

viding accommodations, meals and as a venue for social functions

does not violate 46 U.S.C. App. 
 289 provided the vessel remains

stationary (i.e., it does not leave its berth) during such use.
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HOLDING:

      The use of a foreign-flagged passenger vessel in San Diego

Bay as a viewing platform and hospitality venue, as well as

providing accommodations and meals for the French Americas Cup

Racing Team, shore staff, sponsors and their guests during the

Americas Cup constitutes a violation of 46 U.S.C. App. 
 289

unless the vessel remains stationary during such use or the

transportation of the aforementioned passengers is pursuant to a

"voyage-to-nowhere" as discussed above.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

