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John Hein

Chief Financial Officer

Yachtship Cruiseline, Inc.

520 Pike Street, Suite 1610

Seattle, Washington 98101

RE:  Coastwise Trade; Cruise Itineraries; 46 U.S.C. App.   289

Dear Mr. Hein:

     This is in response to your letter dated May 5, 1994, to the

District Director, U.S. Customs Service, Seattle, Washington,

requesting a ruling regarding several cruise itineraries you are

planning.  Your letter was forwarded to this office for direct

reply.  The ruling you request is set forth below.

FACTS:

     Yachtship Cruiseline, Inc., is planning a cruise itinerary

using either a U.S.-flagged or foreign-flagged vessel at various

times of the year.  The cruise would commence with the boarding of

passengers at Seattle for a day excursion through the San Juan

Islands, including a 3 hour port call at a U.S. port (Roche Harbor

or Friday Harbor) and into Haro Straight.  Some of the cruising

would be in Canadian waters to observe whales and other marine

life.  The vessels would not be stopping at any Canadian port, nor

would there be any physical contact with any other vessels while

in Canadian waters.  However, the vessels would travel to a point

beyond U.S. territorial waters in order to be in compliance with

the applicable laws.

     The above itinerary might be revised whereby the vessels would

depart Seattle, make a port call at a U.S. port in the San Juan

Islands and at a Canadian port (either Victoria or Sydney), and

return to Seattle.
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     Finally, you request that we define the requirements for a

"voyage-to-nowhere".  Specifically, you inquire as to whether the

round trip itinerary originating and terminating in Seattle must

actually reach Canadian waters (no port call) in order for a

foreign-flag vessel to legally be operated in such voyages, or

whether the foreign-flag vessel can begin and end its cruise in

the same place without any stop en route but stay in U.S. waters

at all times.

ISSUES:

      Whether the use of a U.S.-flagged or foreign-flagged vessel

in the cruise scenarios described above constitutes an engagement

in the coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App.   289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix,   289 (46 U.S.C. App.

  289, the passenger coastwise law), prohibits the transportation

of passengers between points embraced within the coastwise laws of

the United States, either directly or by way of a foreign port, in

a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel not built in and

documented under the laws of the United States and owned by persons

who are citizens of the United States).  For purposes of   289,

"passenger" is defined as "...any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (19 CFR 

  4.50(b))

     Section 4.80a(b)(1), Customs Regulations (19 CFR 

  4.80a(b)(1); copy enclosed), promulgated pursuant to 46 U.S.C.

App.   289, provides that a coastwise violation occurs if a

passenger is on a voyage solely to one or more coastwise ports and

the passenger disembarks or goes ashore temporarily at a coastwise

port. 

     Section 4.80a(b)(2), Customs Regulations (19 CFR 

  4.80a(b)(2); copy enclosed), also promulgated pursuant to 46

U.S.C. App.   289, provides that a coastwise violation occurs if

a passenger is on a voyage to one or more coastwise points and a

nearby foreign port or ports (but at no other foreign port) and

the passenger disembarks at a coastwise port other than the port

of embarkation.  (see 19 CFR   4.80a(a)(1)(2) and (4) for the

definitions of the terms "coastwise port," "nearby foreign port,"

"embark," and "disembark," as those terms are used in the

regulation)
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     In its administration of 46 U.S.C. App.   289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to the coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a 

"voyage to nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).  It should be noted that the carriage of fishing

parties for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial

waters and returns to the point of the passengers' embarkation, is

considered coastwise trade (T.D. 55193(2)).

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the United

States embraced within the coastwise laws.  The territorial waters

of the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, 3 nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of the

territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ. 

     In regard to the proposed cruise itineraries, neither one

meets the criteria of a "voyage-to-nowhere" since each includes a

stop, albeit temporary, at another coastwise point.

     Furthermore, in regard to the first proposed cruise itinerary,

the passengers will embark and disembark at the same coastwise port

(Seattle) with an intervening 3 hour port call at a U.S. port

(Roche Harbor or Friday Harbor).  Accordingly, pursuant to 19 CFR

  4.80a(b)(1) there would be a violation of 46 U.S.C. App. 289 with

regard to the use of a foreign-flagged vessel on this particular

cruise.  However, no such violation would occur with regard to a

U.S.-flagged vessel provided it is also U.S.-built (i.e.,

coastwise-qualified).

     In addition, the passengers in the second proposed itinerary

will embark and disembark at the same coastwise port (Seattle) with

intervening port calls at a U.S. port (the San Juan Islands) and

Canada (Victoria or Sydney, both of which are nearby foreign ports

as defined in 19 CFR   4.80a(a)(2)).  Accordingly, pursuant to 19

CFR   4.80a(b)(2) there would be no violation of 46 U.S.C. App.  

289 with respect to either the U.S. or foreign-flagged vessel.
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     Parenthetically, we note that aside from the provisions of

the passenger coastwise law discussed above, the U.S.-flagged and

foreign-flagged vessels engaging in the cruises in question must

report their arrival immediately upon their return to Seattle

pursuant to 19 U.S.C.   1433 and make entry pursuant to 19 U.S.C.

  1434.

HOLDING:

     The use of a foreign-flagged vessel in the first cruise

itinerary described above constitutes an engagement in the

coastwise trade in violation of 46 U.S.C. App.   289 whereas the

use of a U.S.-flagged vessel would not provided it is U.S.-built

(i.e., coastwise-qualified).  The use of either a U.S.-flagged or

foreign-flagged vessel in the second cruise itinerary described

above would not constitute an engagement in the coastwise trade in

violation of 46 U.S.C. App.   289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




