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CATEGORY:  Carriers

Caitlin J. Bjorke

Marine Specialist

Tower Group International, Inc.

821 Second Avenue, #1400

Seattle, Washington 98104-1476

RE:  19 CFR 4.81; 46 U.S.C. App. 289, 883

Dear Ms. Bjorke:

     This is in response to your letter dated June 1, 1994.

FACTS:

     Your inquiry relates to 19 CFR 4.81(a) and (b).  Your

statement of the facts is as follows:

     1.  A U.S. vessel arrives from Russia in Dutch Harbor,      

Alaska carrying foreign merchandise loaded in Russia for    

discharge in Seattle.  The vessel is entered in Dutch  Harbor, and

the foreign merchandise is put in bond.  May the  vessel proceed

from Dutch Harbor to Seattle via several U.S.     ports, loading

and discharging domestic cargo at each port,      notifying Customs

at each port of arrival, but not entering    or obtaining a permit

to proceed from each U.S. port to the   next?  Will a travelling

manifest be established at Dutch   Harbor?

     2.  A U.S. vessel leaves Seattle carrying cargo in bond     

which was loaded in Seattle for discharge in Russia, and    

domestic cargo being carried between U.S, ports.  The vessel     

calls at various domestic ports, discharging and loading    

domestic cargo, before arriving at Dutch Harbor, Alaska.    There,

all domestic cargo is discharged and cargo is loaded   for Russia,

in addition to the bonded merchandise already on  board.  May the

vessel proceed from Seattle to Dutch Harbor  via several U.S.

ports, loading and discharging domestic      cargo at each port,

without notifying Customs at each port  of arrival, entering, or

obtaining a permit to proceed from      each U.S. port to the next?
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ISSUE:

     Whether a U.S.-flag vessel may engage in the activities

described in paragraphs one and two, supra.

LAW AND ANALYSIS:

Coastwise Laws - 46 U.S.C. App. 289 and 883

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers is

found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports  or

places in the United States either directly or by way of    a

foreign port, under a penalty of $200 for each passenger    so

transported and landed. 

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise shall

be transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in, documented under the laws of, and owned by citizens of

the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea ("coastwise points"), which is defined as the belt,

three nautical miles wide, seaward of the territorial sea baseline,

and to points located in internal waters, landward of the

territorial sea baseline.

     Your letter does not state whether the vessel is coastwise-

qualified, i.e., whether the vessel was built in, documented under

the laws of, and owned by a citizen of the United States.  If the

vessel is coastwise-qualified, it may obtain a coastwise

endorsement pursuant to 46 U.S.C. 12106.

     As indicated supra, if the vessel is not coastwise-qualified,

it may not transport passengers or merchandise between coastwise

points.  Accordingly, if the vessel is not coastwise-qualified, it

may not engage in the activities described in paragraphs one and

two, supra.
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19 CFR 4.81(a) and (b)

     19 CFR 4.81 (a) and (b) state:

        Reports of arrivals and departures in coastwise trade.

     (a) No vessel which is documented with a coastwise license  or

registry endorsement or is owned by a citizen and exempt    from

documentation, and which is in ballast or laden only   with

domestic products or passengers being carried only     between

points in the United States shall be required to  report arrival

or to enter when coming into one port of the      United States

from any other such port, except as provided      for in sections

4.83 and 4.84, nor to obtain a clearance,    permit to proceed, or

permission to depart when going from    one port in the United

States to any other such port except    when transporting

merchandise to a port in noncontiguous  territory.

     (b) When the facts are as above stated except that the      

vessel is carrying bonded merchandise, the master shall     report

its arrival as provided for in  4.2.    

     Pursuant to 19 CFR 4.81(b), and provided that the vessel is

coastwise-qualified, the vessel may engage in the activities

described in paragraphs one and two, supra, provided that the

master of the vessel reports its arrival as provided for in 19 CFR

4.2.

     A travelling manifest will be established at Dutch Harbor,

Alaska in the facts presented in paragraph one, supra.

HOLDINGS:

     1.  Pursuant to 46 U.S.C. App. 289 and 883, the vessel must

be coastwise-qualified in order to transport passengers or

merchandise between coastwise points.

     2.  Pursuant to 19 CFR 4.81(b), and provided that the vessel

is coastwise-qualified, the vessel may engage in the activities

described in paragraphs one and two, supra, provided that the

master of the vessel reports its arrival as provided for in 19 CFR

4.2.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




