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VES-10-01-CO:R:IT:C 113156 BEW

CATEGORY:  Carriers

Captain H. Doug Wilson, III

Research & Recovery, Inc.

6247 108 Avenue North 

Pinellas Park, Florida 34666

RE:  Coastwise trade; salvage; 46 U.S.C. App 316(d)

Dear Captain Wilson:

This is in response to your letter of July 7, 1994, which

requests a ruling regarding the use of a foreign-flag vessel in

salvage operations on the "ATOCHA" located at Latitude 20o 30'

01"N and Longitude 82o 15' 53"W, a point outside the territorial

waters of the United States.

FACTS:

You state that you are sub-contractors of the Mel Fisher Maritime

Heritage Corporation currently doing salvage on the "ATOCHA"

location.  You state that you are using the "WARM WIND", a 96

foot Honduras-flag vessel to assist in the subject salvaging

operation.  You state that the "WARM WIND" will be under your

command and will be working American citizens.  You state that

the subject vessel will be at anchor at all times, never working

more than 100 yards from the above stated location.  Your letter

does not state which vessel will be used for the transportation

of recovered artifacts to a U.S. port of entry.  

ISSUE:

Whether the use of a foreign-flag vessel as a base for treasure

hunting operations outside the territorial waters of the United

States is a violation of U.S. coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

Paragraph (d) of the Act of June 11, 1940, as amended (46 U.S.C.

App. 316(d)), provides, in pertinent part, that:

         No foreign vessel shall, under penalty of

         forfeiture, engage in salvaging operations on

         the Atlantic or Pacific coast of the United  States, in any portion of the Great Lakes or

         their connecting or tributary waters,

         including any portion of the Saint Lawrence

         River through which the international

         boundary line extends, or in territorial

         waters of the United States on the Gulf of

         Mexico, except when authorized by a treaty or

         in accordance with the provisions of [46

         U.S.C. App. 725] ...

Similarly, Customs regulations (19 CFR 4.97) prohibit salvage "in

territorial waters of the U.S." by vessels other than a vessel of

the U.S., a numbered motorboat owned by a citizen, Mexican or

Canadian vessels as authorized by treaty, or a vessel which has

been granted special permission by the Commissioner of Customs by

virtue of the unavailability of a suitable U.S. vessel.

In the facts before us, the foreign-flag vessel in question will

be used solely as a base for treasure hunting operations and will

remain outside the territorial waters of the United States at all

times.  We know of no law or regulation enforced by this agency

that would prohibit this proposed usage.

The coastwise laws pertaining to the transportation of

merchandise and passengers (46 U.S.C. 883 and 289, respectively)

prohibit the use of any vessel other than a vessel built in,

owned by citizens of, and documented in the United States to

transport merchandise or passengers between points in the United

States embraced within the coastwise laws.  

In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is considered a point

embraced within the coastwise laws.  The coastwise laws generally

apply to points in the territorial sea, defined as the belt,

three (3) nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of

the territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ.

It should be noted that, while the restrictions against foreign

vessels in salvage operations and coastwise trade apply only when

the activity occurs in waters under the jurisdiction

of the United States, the provision granting free importation of

merchandise recovered from sunken and abandoned vessels also

applies only to operations conducted within the territorial

waters of the United States.  The U.S. Code, in section 1310 (19

U.S.C. 1310) provides that:

         Whenever any vessel laden with merchandise,

         in whole or in part subject to duty, has been

         sunk in any river, harbor, bay, or waters

         subject to the jurisdiction of the United  States, and within its limits, for the period

         of two years and is abandoned by the owner

         thereof, any person who may raise such vessel

         shall be permitted to bring any merchandise

         recovered therefrom into the port nearest to

         the place where such vessel was so raised

         free from the payment of any duty thereupon,

         but under such regulations as the Secretary

         of the Treasury may prescribe.

Under the facts before us, all recovery of treasure and artifacts

will take place outside the territorial waters of the United

States.  Therefore, any artifacts recovered may not enter the

United States duty-free under this provision.  Any questions as

to the classification of such artifacts upon entry into the

United States should be sent to the following address:

                         Mr. John Durant

              Director, Commercial Rulings Division

                      U.S. Customs Service

                     1301 Constitution Ave.

                     Washington, D.C. 20229

The necessary procedure for entry into the United States for

vessels is supplied by sections 431 through 434 of the Tariff Act

of 1930, as amended (19 U.S.C. 1431 et al.).  A copy of these

sections has been enclosed for your reference.

HOLDING:

A foreign-flag vessel may be used as a base for treasure hunting

operations outside the territorial waters of the U.S. without

violating the coastwise laws of the United States.

                                      Sincerely,

                                      Arthur P. Schifflin

                                      Chief

                                      Carrier Rulings  Branch




