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CATEGORY:  Carriers

R.J. Morris

Commander, U.S. Coast Guard

Chief, Merchant Vessel Safety Branch

1240 E. Ninth Street

Cleveland, Ohio 44199-2060

RE:  Coastwise Trade; Great Lakes; Cruise Vessel; Zodiacs;

     46 U.S.C.   12107; 46 U.S.C. App.   289

Dear Commander Morris:

     This is in response to your letter dated June 24, 1994,

requesting our opinion concerning the use of foreign-owned vessels

engaged in transporting passengers on the Great Lakes.  Enclosure

1 of your letter contained various advertisements and cruise

information regarding the vessels in question.  Our ruling on this

matter is set forth below.

FACTS:

     The U.S. Coast Guard (USCG) has received plans for review of

a Russian-flagged cruise ship, the M/V AKADEMIK SHULEYKIN, for the

purposes of inspecting the vessel for the transportation of

passengers on the Great Lakes.  The vessel's agent has also visited

two USCG Marine Safety Offices in United States ports on the Great

Lakes where the vessels plan to either visit or embark or disembark

passengers.  Included in the cruise itineraries are side excursions

in United States waters of the Great Lakes for the passengers from

the cruise ship in foreign-built and owned inflatable zodiacs.  The

cruises are scheduled to commence on August 1, 1994 and run through

September of 1994.  The vessel's agent has stated that three

Russian-flagged cruise ships are contemplated for such use

including the aforementioned M/V AKADEMIK SHULEYKIN, the M/V

AKADEMIK IOFFE, and an as yet unidentified vessel.

     The cruise schedule indicates that the vessels will be

transiting between Toronto, Ontario, Canada and Duluth, Minnesota. 

Passengers who embark in Toronto will disembark in Duluth.  The

vessels will then embark new passengers in Duluth and return to

Toronto.  The vessels plan various port visits in the United States

during the transit including: Niagara Falls,  - 2 -

New York; Midland, Michigan; Sault. Ste. Marie, Michigan; and

Marquette, Michigan.  At these ports passengers will leave the

vessel for local excursions in the aforementioned zodiacs. 

Intervening Canadian stops are also planned during these cruises

which range from 8 to 10 days.

ISSUES:

     1.  Whether the transportation of passengers by a foreign-

flagged cruise vessel between two ports on the Great Lakes, when

the port of embarkation is in Canada and the port of disembark-

ation is in the United States, and with various intervening stops

at both United States and Canadian ports, constitutes a violation

of 46 U.S.C.   12107 and/or 46 U.S.C. App.   289.

     2.  Whether the transportation of passengers by a foreign-

flagged cruise vessel between two ports on the Great Lakes, when

the port of embarkation is in the United States and the port of

disembarkation is in Canada, and with various intervening stops at

both United States and Canadian ports, constitutes a violation of

46 U.S.C.   12107 and/or 46 U.S.C. App.   289.

     3.  Whether a foreign-built and owned inflatable boat car-

ried on board the above-described cruise vessel used to transport

passengers on excursions in United States waters for the purpose

of sight-seeing constitutes a violation of 46 U.S.C. App.   289.

LAW AND ANALYSIS:

     As you know,   12107 of title 46, United States Code, is the

documentation provision concerning the Great Lakes trade.  Under

this provision, a certificate of documentation may be endorsed with

a Great Lakes endorsement for a vessel that is eligible for

documentation (per 46 U.S.C.   12102), was built in the United

States (with an exception not pertinent in this case), and

otherwise qualifies under the laws of the United States to be

employed in the coastwise trade.   Under paragraph (b) of 

  12107:

          Subject to the laws of the United States

          regulating trade with Canada, only a vessel

          for which a certificate of documentation

          with a Great Lakes endorsement is issued

          may be employed on the Great Lakes and 

          their tributary and connecting waters in

          trade with Canada.

     The predecessor of this provision was the Act of March 2, 1831

(Ch. 98, 4 Stat. 487; see also, the Act of June 17, 1864, Ch. 30,

13 Stat. 134; Revised Statutes   4318, formerly codified in 46

U.S.C.   258).  Under these provisions, "[a]ny vessel of the United

States, navigating the waters of the northern, 
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northeastern, and northwestern frontiers, otherwise than by sea"

was required to be enrolled and licensed in such form as other

vessels.  (emphasis added)

     Accordingly, it is apparent that the provisions 46 U.S.C. 

  12107 are applicable only to vessels documented under the laws

of the United States and do not act as a prohibition against

foreign-flagged vessels transporting passengers and merchandise on

the Great Lakes between the United States and Canada.

     Notwithstanding the inapplicability of 46 U.S.C.   12107 to

the Russian-flagged vessels in question, we note that title 46,

United States Code Appendix,   289 (46 U.S.C. App.   289, the

passenger coastwise law), prohibits the transportation of

passengers between points embraced within the coastwise laws of

the United States, either directly or by way of a foreign port, in

a non-coastwise-qualified vessel (i.e., any vessel not built in and

documented under the laws of the United States and owned by persons

who are citizens of the United States).  For purposes of   289,

"passenger" is defined as "...any person carried on a vessel who

is not connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business."  (19 CFR   4.50(b))

     Section 4.80a(b)(2), Customs Regulations (19 CFR 

  4.80a(b)(2); copy enclosed), promulgated pursuant to 46 U.S.C.

App.   289, provides that a coastwise violation occurs if a

passenger who embarks a non-coastwise-qualified vessel at a

coastwise point is on a voyage to one or more coastwise points and

a nearby foreign port or ports (but at no other foreign port) and

the passenger disembarks at a coastwise port other than the port

of embarkation.  (see 19 CFR   4.80a(a)(1)(2) and (4) for the

definitions of the terms "coastwise port," "nearby foreign port,"

"embark," and "disembark," as those terms are used in the

regulation)

     In its administration of 46 U.S.C. App.   289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

United States territorial waters, even though the passengers

disembark at their point of embarkation and the vessel touches no

other coastwise point, is considered coastwise trade subject to

the coastwise laws.  However, the transportation of passengers

beyond United States territorial waters and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a

"voyage-to-nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).  

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the United

States embraced within the coastwise laws.  The territorial waters

of the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, 3 nautical miles wide, 
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seaward of the territorial sea baseline, and to points located in

internal waters, landward of the territorial sea baseline, in cases

where the baseline and the coastline differ.  We further note that

as they pertain to the Great Lakes, the territorial waters of the

United States include those waters adjacent to the coast of the

United States extending to the U.S.-Canada international boundary. 

(See Customs rulings 110056, dated February 13, 1989 and 112023,

dated December 23, 1991)

     In regard to the schedules of the Russian-flagged cruise

vessels in question, there appears to be no violation of 46 U.S.C.

App.   289 either in the Duluth - Toronto or Toronto - Duluth

schedules (each of which includes intervening stops at U.S. and

Canadian ports) provided no passenger on either schedule "embarks"

at a "coastwise port" (e.g., Duluth) and "disembarks" at a

different "coastwise port" (e.g., Sault Ste. Marie, Michigan) as

those terms are defined in   4.80a(a)(1) and (4).

     In regard to the inflatable zodiacs aboard the subject cruise

vessels, we note that qualified vessels of less than 5 net tons are

not precluded from engaging in the coastwise trade simply because

they cannot be documented under the laws of the United States. 

Section 4.80(a), Customs Regulations (19 CFR 

  4.80(a)) enumerates the vessels which are qualified to engage in

the coastwise trade.  Subparagraph (2) of this section (19 CFR  

4.80(a)(2)) provides that no vessel exempt from documentation

(e.g., of less than 5 net tons) shall transport any passengers or

merchandise between United States coastwise points unless the

vessel is owned by a citizen of the United States and is entitled

to or, except for its tonnage, would be entitled to be documented

with a coastwise license.  As stated above, to be entitled to a

coastwise endorsement a vessel must, among other things, be built

in the United States.  

     Accordingly, the foreign-built and owned inflatable zodiacs

could not be used to transport passengers in United States waters

for the purpose of sight-seeing.  

HOLDINGS:

     1.  The transportation of passengers by a foreign-flagged

cruise vessel between two ports on the Great Lakes, when the port

of embarkation is in Canada and the port of disembarkation is in

the United States, and with various intervening stops at both

United States and Canadian ports, does not constitute a violation

of 46 U.S.C.   12107 or 46 U.S.C. App.   289.
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     2.  The transportation of passengers by a foreign-flagged

cruise vessel between two ports on the Great Lakes, when the port

of embarkation is in the United States and the port of

disembarkation is in Canada, and with various intervening stops at

both United States and Canadian ports, does not constitute a

violation of 46 U.S.C.   12107 or 46 U.S.C. App.   289.

     3.  A foreign-built and owned inflatable boat carried on board

the above-described cruise vessel used to transport passengers on

excursions in United States waters for the purpose of sight-seeing

constitutes a violation of 46 U.S.C. App.   289.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




