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CATEGORY:  Carriers

E. Peter Kelly

President

F/V North Wind, Inc.

2602 39th West

Seattle, Washington 98199

RE:  Foreign-built drydocks; 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr. Kelly:

     This is in response to your letter dated August 24, 1994.

FACTS:

     You describe the facts as follows:

     We recently bought a shipyard in Seattle, WA, and we would

     like to increase our capacity.  One way to do this is to

     purchase foreign built Dry Docks and bring them to Seattle

     and use them here in the service of hauling vessels out of

     the water for repairs.

ISSUE:

     Whether the use of a foreign-built drydock for the purpose of

hauling vessels out of the water for repairs constitutes a

violation of 46 U.S.C. App. 883.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States. 

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise shall

be transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a 
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vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles

wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea

baseline.

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 883, the foreign-built drydock may

not transport a vessel, or any merchandise, between two coastwise

points, including two points within a harbor.    

     If the foreign-built drydock remains moored and merely hauls

vessels out of the water for repairs and subsequently places the

vessels back in the water at the same point from which the vessels

were elevated, such activity is not transportation between two

coastwise points, and thus is not prohibited by 46 U.S.C. App. 883. 

HOLDING:

     If the foreign-built drydock remains moored and merely hauls

vessels out of the water for repairs and subsequently places the

vessels back in the water at the same point from which the vessels

were elevated, such activity is not transportation between two

coastwise points, and thus is not prohibited by 46 U.S.C. App. 883. 

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




