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CATEGORY:  Carriers

Stephen Murchake

Tax Manager

Steuart Petroleum Company

4646 Fortieth Street, N.W.

Washington, 20016

RE:  Harbor Maintenance Fee; Exemption; 26 U.S.C.    4461, 4462

Dear Mr. Murchake:

     This is in response to your letter dated August 30, 1994,

requesting a ruling that certain jet fuel transported by your

company be exempted from the harbor maintenance fee.  Our ruling

on this matter is set forth below.

FACTS:

     Steuart Petroleum Company ("Steuart") has contracted with the

Defense Fuel Supply Center ("DFSC") for the shipment of JP-5 jet

fuel owned by the Defense Logistics Agency ("DLA").  Upon receipt

of the fuel from Baton Rouge, Louisiana via pipeline at its

terminal in Cockpit Point, Virginia, Steuart will transport it by

barge to the following locations:  Piney Point Industries,

Washington, D.C.; Standard Transpipe, Virginia Beach, Va.; DFSP

Norfolk, Craney Island and Yorktown, Va.; and the Naval Air Station

at Patuxent River, Md.  A copy of the aforementioned contract,

effective May 13, 1981, was enclosed in the requesting letter.

     The particular jet fuel in question (JP-5) is a blend of

kerosene and gasoline used exclusively in military aircraft.  This

is in contrast to JP-1 which is pure kerosene and used in

commercial aviation.  Furthermore, Steuart is licensed for all

products except for aviation fuels for IRS purposes and therefore

cannot trade in JP-5 jet fuel.

ISSUE:

     Whether JP-5 jet fuel owned by the Defense Logistics Agency

is exempt from the harbor maintenance fee pursuant to 

  24.24(c)(7), Customs Regulations (19 CFR   24.24(c)(7)).
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LAW AND ANALYSIS:

     Title 26, United States Code,    4461 and 4462 provide for

the imposition of the harbor maintenance fee, including special

rules regarding its administration.  The applicable regulatory

authority promulgated pursuant to these statutes is found in 

  24.24, Customs Regulations (19 CFR   24.24).  Specifically, 

  24.24(a) provides in pertinent part:

          "Commercial cargo loaded on or unloaded from

          a commercial vessel is subject to a port use

          fee of 0.125 percent (.00125) of its value

          if the loading or unloading occurs at a port

          within the definition of this section, unless

          exempted under paragraph (c) of this section..."

          (emphasis added)

     Included among the above-referenced exemptions is 

  24.24(c)(7) which provides that the harbor maintenance fee does

not apply to, "Cargo or vessels of the U.S. or any agency or

instrumentality of the U.S."  (See also 26 U.S.C.   4462(e))

     In regard to the JP-5 jet fuel under consideration, it is

apparent that it is cargo of a U.S. agency (DLA).  Accordingly, it

is exempt from the harbor maintenance fee pursuant to 

  24.24(c)(7).

HOLDING:

     The JP-5 jet fuel under consideration which is owned by the

Defense Logistics Agency is exempt from the harbor maintenance fee

pursuant to 19 CFR   24.24(c)(7).

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




