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CATEGORY:  Carriers

L.J. Dickson

International Marketing Manager

Stena Offshore Inc.

Suite 210

9432 Old Katy Road

Houston, Texas 77055

RE:  Coastwise transportation; Pipe laying; 46 U.S.C. App. 883

Dear Mr. Dickson:

     This is in response to your letter dated October 19, 1994.

FACTS:

     You state, in pertinent part:

     ...The vessel now known as "Stena Apache" is registered     

under the Bahamian Flag...

     ...

     The fact that we install pipe in a less than conventional

     manner would need to be addressed, especially when the need

     to comply with certain aspects of the "Jones Act", whereby

     the transport of pipe from a shore fabrication site to the

     offshore installation location would be undertaken by the

     vessel itself.

     ...

     We believe we may be allowed an exemption to the Jones Act  in

this regard due to the nature of the vessel's operation     and the

fact that although we are operating in coastwise  trade, we are

being employed to install offshore pipelines      in a manner by

which the pipe is being continuously    offloaded.

     To summarize the above, Stena Offshore would wish to request

     your approval in principle to allow this vessel to operate

     within the coastal waters of the United States for the

     specific intention of installing offshore pipelines.

     In an attachment to your letter of October 19, 1994, it is

stated:
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     The pre-welded pipe is spooled onto the reel which is       

     located on the vessel while the vessel is in port.  The     

     vessel can then transit to the offshore installation        

location and lay the pipeline along the designated pipeline      

route in a continuous length without the disruption of           

welding as would be the case if a conventional pipelay           

vessel was used.

ISSUE:

     Whether a foreign-flag vessel may engage in pipe laying

activity within the territorial waters of the United States.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers is

found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports  or

places in the United States either directly or by way of    a

foreign port, under a penalty of $200 for each passenger    so

transported and landed. 

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise shall

be transported between points in the United States embraced within

the coastwise laws, either directly or via a foreign port, or for

any part of the transportation, in any vessel other than a vessel

built in, documented under the laws of, and owned by citizens of

the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical miles

wide, seaward of the territorial sea baseline, and to points

located in internal waters, landward of the territorial sea

baseline.

     In C.S.D. 79-321, we stated:

     The Customs Service has held that the sole use of a vessel  in

laying pipe is not considered a use in the coastwise   trade of the

United States, even when the pipe is laid    between two points in

the United States embraced within the   coastwise laws.  The fact

that the pipe is not landed as     cargo but is only paid out in

the course of the laying      operation makes such operation
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     the use of a vessel in pipelaying is not a use in the       

coastwise trade, a foreign-flag vessel may carry pipe which      it

is to lay between such points.  However, the           

transportation of pipe by any vessel other than a pipelaying     

vessel to a pipelaying location at a point within U.S.           

territorial waters would be considered coastwise trade and       

would therefore have to be accomplished by a vessel meeting      

the statutory requirements entitling it to engage in such   trade. 

     See also T.D. 78-387 and Ruling 112032 dated January 21, 1992.

     Accordingly, the subject foreign-flag vessel may engage in

pipe laying within the territorial waters of the United States as

described supra.

HOLDING:

     The subject foreign-flag vessel may engage in pipe laying

within the territorial waters of the United States as described

supra.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




