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CATEGORY:  Carriers

Jose Passalacqua

Assistant Executive Director for Operations

Puerto Rico Ports Authority

P.O. Box 362829

San Juan, Puerto Rico 00936-2829

RE:  46 U.S.C. App. 289, 289c; Puerto Rico;  Coastwise laws

Dear Mr. Passalacqua:

     This is in response to your letter dated October 13, 1994.

FACTS:

     You state that you are considering the purchase of an

Australian-built vessel to use in the transportation of passengers

from the town of Fajardo, in the east of Puerto Rico, to the

islands of Culebra and Vieques, which are part of Puerto Rico.

     You ask whether the Jones Act applies, and, if so, whether a

waiver may be obtained.

ISSUE:

     Whether the proposed activity may be accomplished in light of

the coastwise passenger statutes.

LAW AND ANALYSIS:

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers is

found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports  or

places in the United States either directly or by way of    a

foreign port, under a penalty of $200 for each passenger    so

transported and landed. 
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     46 U.S.C. App. 289c(a) states in pertinent part:

     ...passengers may be transported on passenger vessels not

     qualified to engage in the coastwise trade between ports in

     Puerto Rico and other ports in the United States, directly  or

by way of a foreign port, except as otherwise provided in   this

section.

     The legislative history of this provision makes it clear that

it was intended to permit passenger movement on non-coastwise-

qualified vessels only between Puerto Rico and the United States

mainland.

     Accordingly, pursuant to 46 U.S.C. App. 289, passengers may

not be transported from one point within Puerto Rico to a second

point within Puerto Rico on a non-coastwise-qualified vessel.  The

subject vessel is not eligible for coastwise qualification.  

     Enclosed is a copy of our letter to your office dated May 22,

1987 (108954), which so stated.

     Waivers of the coastwise laws may be granted only when such

action is "necessary in the interest of national defense."  Note

preceding Chapter 1 of Title 46 Appendix, United States Code.  Such

an interest does not appear to be present in this case.

HOLDING:

     Passengers may not be transported from one point within Puerto

Rico to a second point within Puerto Rico on a non-coastwise-

qualified vessel.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch




