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VES-3-02-CO:R:IT:C 113259 GEV

CATEGORY:  Carriers

Paul S. Array

Director

American Cruise Lines, Inc.

819 Peacock Plaza

Suite 610 

Key West, Florida 33040

RE:  Coastwise Trade; Passengers; Voyage-to-nowhere; 

     M/V TECUMSEH; 46 U.S.C. App.   289

Dear Mr. Array:

     This is in response to your letter of October 21, 1994,

requesting a ruling regarding the proposed use of the above-

referenced vessel.  Our ruling on this matter is set forth below.

FACTS:

     The M/V TECUMSEH is a U.S.-built passenger vessel which was

operated in the Detroit area under the U.S.-flag from 1984 until

1993.  In 1993 the vessel's owners removed her from U.S. registry

and placed her in Canadian registry where she remained for less

than a year.  The vessel never actually operated under her Canadian

registry but nonetheless lost her lawful right to engage in the

U.S. coastwise trade as a result of it.

     In August of 1994, American Cruise Lines, Inc. purchased the

M/V TECUMSEH and subsequently removed her from Canadian registry

and re-documented her under the U.S. flag.  The vessel re-entered

the U.S. at Detroit and was delivered to Fort Lauderdale, Florida,

where she now lies.

     American Cruise Lines, Inc. attempted to have the vessel's

coastwise trade privileges restored through a legislatively enacted

waiver.  Although the Congressional bill to which the waiver was

attached did pass the House of Representatives, it was not attended

to by the Senate before its adjournment for the 1994 session.  As

a result, notwithstanding the fact that the bill may be re-

introduced in the next session of Congress and may eventually be

passed in 1995, the vessel will continue to be ineligible to engage

in the coastwise trade until such time as passage of the waiver

occurs.
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     The above-referenced legislative delay has prompted American

Cruise Line, Inc. to request that the M/V TECUMSEH be permitted to

begin operation this winter tourist season in a limited manner in

the coastwise trade pending passage of the aforementioned waiver. 

Specifically, it is proposed to use the vessel for short (2 to 4

hour) sightseeing/party excursions taking passengers from and

returning them to the vessel's regular berth in Key West, Florida. 

The vessel will make no other stops during these excursions; she

will call at no other port during her commercial operations other

than her home port.  No passengers will embark or disembark at any

other place other than the vessel's berth in Key West.

     The subject vessel is presently being re-certified by the U.S.

Coast Guard for operation in the partially protected waters of the

Key West area.  It is requested that the vessel be allowed to

cruise just 1/2 mile from Key West during the excursions described

above as it is felt that this distance is more prudent for this

type of ride, however, it can cruise at a further distance if deem

necessary by Customs.

ISSUE:

     Whether the transportation of passengers aboard a non-

coastwise-qualified vessel solely within the 3-mile U.S.

territorial sea, even though the passengers disembark at their

point of embarkation without going ashore at any other coastwise

point, constitutes a "voyage-to-nowhere" thereby obviating the

applicability of 46 U.S.C. App. 289.

LAW AND ANALYSIS:

     Title 46, United States Code Appendix,   289 (46 U.S.C. App.

  289, the passenger coastwise law) as interpreted by the Customs

Service, prohibits the transportation of passengers between points

in the United States embraced within the coastwise laws, either

directly or by way of a foreign port, in a non-coastwise-qualified

vessel (i.e., any vessel that is not built in and documented under

the laws of the United States, and owned by persons who are

citizens of the United States).  For purposes of   289, "passenger"

is defined as "... any person carried on a vessel who is not

connected with the operation of such vessel, her navigation,

ownership, or business." (19 CFR   4.50(b))  Section 4.80a, Customs

Regulations (19 CFR   4.80a) is interpretive of   289.  

     Parenthetically, we note that 46 U.S.C. App.   289 is

interpreted in pari materia with title 46, United States Code

Appendix,   883 (46 U.S.C. App.   883, the coastwise merchandise
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provides, "[t]hat no vessel having at any time acquired the lawful

right to engage in the coastwise trade, either by virtue of having

been built in, or documented under the laws of the 

United States, and later sold foreign in whole or in part, or

placed under foreign registry, shall hereafter acquire the right

to engage in the coastwise trade." (emphasis added)

     In its administration of 46 U.S.C. App.   289, the Customs

Service has ruled that the carriage of passengers entirely within

territorial waters, even though the passengers disembark at their

point of embarkation and the vessel touches no other coastwise

point, is considered coastwise trade subject to coastwise laws. 

However, the transportation of passengers to the high seas (i.e.,

beyond U.S. territorial waters) and back to the point of

embarkation, assuming the passengers do not go ashore, even

temporarily, at another United States point, often called a 

"voyage-to-nowhere", is not considered coastwise trade (29 O.A.G.

318 (1912)).  It should be noted that the carriage of fishing

parties for hire, even if the vessel proceeds beyond territorial

waters and returns to the point of the passengers' embarkation, is

considered coastwise trade (T.D. 55193(2)).

     In interpreting the coastwise laws, Customs has ruled that a

point in United States territorial waters is a point in the United

States embraced within the coastwise laws.  The territorial waters

of the United States consist of the territorial sea, defined as the

belt, 3 nautical miles wide, seaward of the territorial sea

baseline, and to points located in internal waters, landward of the

territorial sea baseline, in cases where the baseline and the

coastline differ. 

     In regard to the proposed use of the M/V TECUMSEH, the

transportation of passengers on sightseeing/party excursions from

the vessel's berth in Key West and returning to the same point

without stopping at any other coastwise port would not violate 46

U.S.C. App.   289 provided the vessel proceeds to the high seas

(see discussion above on the criteria to be met for a valid

"voyage-to-nowhere").  Absent transportation of the passengers to

the high seas at some point during each voyage, the proposed

excursions would be in violation of 46 U.S.C. App.   289.

HOLDING:

     The transportation of passengers aboard a non-coastwise-

qualified vessel solely within the 3-mile U.S. territorial sea,

even though the passengers disembark at their point of embarkation

without going ashore at any other coastwise point, 
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does not constitute a "voyage-to-nowhere" and therefore is

violative of 46 U.S.C. App.   289.  No violation of the

aforementioned statute would occur if at any time during such

transportation the vessel proceeds beyond the limits of the U.S.

territorial sea.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief




