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                              December 8, 1994
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CATEGORY:  Carriers

James R. McCaul

President

IMA Associates, Inc.

600 New Hampshire Ave., N.W.

Suite 140

Washington, D.C. 20037

RE:  46 U.S.C. App. 289, 883;  46 U.S.C. 2304;  19 CFR 4.50(b); 

Passengers;    Merchandise;  Bona fide rescue work 

Dear Mr. McCaul:

     This is in response to your letter dated November 18, 1994

with respect to the foreign-built M/V MARPOL FIGHTER ("the

vessel").

FACTS:

     You state:

     We are considering positioning the vessel M/V MARPOL FIGHTER

in a port in   the United States to be used for oil pollution

clean-up, firefighting, standby    rescue and fresh water

production.

     The vessel was built in Norway in 1971 and is currently

owned by a Norwegian     company.  Dimensions are 250' length

overall, 40' beam and 12'8" draft.  The      vessel is fitted

with oil recovery equipment, firefighting equipment, rescue boats

     and helicopter landing platform, and a waste heat water

maker.

     We envisage signing a contract with a state or regional

authority to provide     standby services for emergency oil

pollution clean-up, rescue and firefighting.      These services

will be performed within and outside the coastal limits of the

     United States.  However, the vessel will not be utilized to

transport either cargo   or passengers between points in the

United States.  Any oil recovered within     coastal waters will

not be returned to the United States - but transported to a
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     foreign port or discharged into a tanker outside the coastal

waters.  No supplies

     will be transported between points in the United States and

points within the   coastal waters.  Passengers rescued within

the coastal limits of the United   States will be transported in

the vessel to a U.S. port.  In other words, the   vessel will not

be engaging in domestic commerce.  

ISSUE:

     Whether the proposed activities are permitted by the

coastwise laws.

LAW AND ANALYSIS:

     We will discuss and rule on certain of the activities which

the facts of your letter present.  Because we are not aware of

and cannot contemplate all of the specific activities which may

be encompassed within the potential use of the vessel, this

ruling is limited to the specific factual situations discussed

herein.

     Generally, the coastwise laws prohibit the transportation of

passengers or merchandise between points in the United States

embraced within the coastwise laws in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     The coastwise laws generally apply to points in the

territorial sea, which is defined as the belt, three nautical

miles wide, seaward of the territorial sea baseline, and to

points located in internal waters, landward of the territorial

sea baseline.

46 U.S.C. App. 289 and 19 CFR 4.50(b)

     The coastwise law applicable to the carriage of passengers

is found in 46 U.S.C. App. 289 and provides that:

     No foreign vessel shall transport passengers between ports

or places in the    United States either directly or by way of a

foreign port, under a penalty of   $200 for each passenger so

transported and landed. 

     Section 4.50(b), Customs Regulations (19 CFR 4.50(b)) states

as follows:

     A passenger within the meaning of this part is any person

carried on a vessel      who is not connected with the operation

of such vessel, her navigation,    ownership, or business.

     Pursuant to 46 U.S.C. App. 289, the vessel may not transport

passengers from one coastwise point to a second coastwise point. 

As stated above, the coastwise laws apply to points in the

territorial sea.
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     46 U.S.C. 2304(a) states as follows:

     A master or individual in charge of a vessel shall render

assistance to any   individual found at sea in danger of being

lost, so far as the master or individual     in charge can do so

without serious danger to the master's or individual's      vessel or individuals on board.

     In Ruling 111212 dated November 15, 1990, which involved the

use of hovercraft to perform air crash rescue in the San

Francisco Bay, we stated:

     Whereas the use of hovercraft is otherwise within the ambit

of the coastwise    laws, the Customs Service has held that the

use of a vessel for rescue work is      not considered to be

transportation of passengers or merchandise as defined in   the

regulations.  Consequently, the utilization of the vessel for

rescue work is      not considered to be an engagement in the

coastwise trade.

     In Ruling 109373 dated March 28, 1988, which involved the

use of an inflatable vessel to rescue windsurfers and hobie cats,

we stated:

     With respect to the utilization of the craft for rescue

work, the use of a vessel     for rescue work is not considered

to be a use of the vessel in the coastwise   trade.  The Customs

Service is of the opinion that the employment of a vessel   in

rescue work during an emergency does not involve the vessel in

the  transportation of passengers in the coastwise trade.

     On the basis of Rulings 111212 and 109373, we find that the

subject vessel may engage in bona fide rescue work, i.e., taking

an individual in distress out of the water within coastwise

waters and taking that individual to a second coastwise point

such as a dock or another vessel and discharging the individual,

without violating 46 U.S.C. App. 289.

46 U.S.C. App. 883

     46 U.S.C. App. 883, the coastwise merchandise statute often

called the "Jones Act", provides in part that no merchandise

shall be transported between points in the United States embraced

within the coastwise laws, either directly or via a foreign port,

or for any part of the transportation, in any vessel other than a

vessel built in, documented under the laws of, and owned by

citizens of the United States.

     46 U.S.C. App. 883 states, in part:

     ...Provided further, That for purposes of this section, the

term "merchandise"  includes valueless material...
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     Accordingly, the vessel may not lade merchandise at a

coastwise point and transport it to a second coastwise point

where the merchandise is unladed.

     The ruling request states:

     Any oil recovered within coastal waters will not be returned

to the United States     - but transported to a foreign port or

discharged into a tanker outside the    coastal waters. 

     This situation presents an issue that is more complicated

than the mere transportation of merchandise from one coastwise

point to a second coastwise point.  As stated above, 46 U.S.C.

App. 883 prohibits "any part of the transportation" of

merchandise between coastwise points.  We are not able to

discuss, describe, and rule on all possible factual situations

which may arise.  However, we note the following.  If the vessel

lades oil at a coastwise point and discharges it to a tanker at a

non-coastwise point, the critical fact is where the oil is

transported by the tanker.  If the tanker transports the oil to a

coastwise point, the overall transportation from the first

coastwise point to the second coastwise point is violative of 46

U.S.C. App. 883.  If there is no transportation to a second

coastwise point after the oil is discharged into a tanker at a

non-coastwise point, there is no violation of 46 U.S.C. App. 883. 

Stated otherwise, the vessel may transport oil from a coastwise

point to a non-coastwise point, provided that such transportation

is not a part of any transportation from a coastwise point to a

second coastwise point.

     Finally, we call to your attention a part of 46 U.S.C. App.

883 which states:

     ...Provided further, That this section applies to the

transportation of valueless   material or any dredged material

regardless of whether it has commercial value,    from a point or

place in the United States or a point or place on the high seas

     within the Exclusive Economic Zone as defined in the

Presidential Proclamation

     of March 10, 1983, to another point or place in the United

States or a point or          place on the high seas within the

Exclusive Economic Zone... 

     The Exclusive Economic Zone is defined as follows:

     The Exclusive Economic Zone of the United States is a zone

contiguous to the   territorial sea, including zones contiguous

to the territorial sea of the United    States, the Commonwealth

of Puerto Rico, the Commonwealth of the Northern       Mariana

Islands (to the extent consistent with the Covenant and the

United    Nations Trusteeship Agreement), and United States

overseas territories and      possessions.  The exclusive

Economic Zone extends to a distance 200 nautical  miles from the

baseline from which the breadth of the territorial sea is   measured.
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HOLDINGS:

     1.  Pursuant to 46 U.S.C. App. 289, the vessel, which is not

coastwise-qualified, may not transport passengers from one

coastwise point to a second coastwise point.  However, the vessel

may engage in bona fide rescue work, i.e., taking an individual

in distress out of the water within coastwise waters and taking

that individual to a second coastwise point such as a dock or

another vessel and discharging the individual, without violating

46 U.S.C. App. 289.

     2.  Pursuant to 46 U.S.C. App. 883, the vessel, which is not

coastwise-qualified, may not transport merchandise from one

coastwise point to a second coastwise point.  Further, the vessel

may not be engaged in any part of transportation which is from

one coastwise point to a second coastwise point.

                              Sincerely,

                              Arthur P. Schifflin

                              Chief

                              Carrier Rulings Branch

