                         November 8, 1994

                                        BRO-3-05-CO:R:C:E 

                                        225345 SR

Mr. Elon A. Pollack

Politis, Pollack & Doram

3255 Wilshire Blvd., Suite 1688

Los Angeles, CA 90010

RE: Employment by a Customs broker of a person who has been

convicted of uttering an altered bill of lading; 49 U.S.C. App.

121; 19 U.S.C. 
1641(d)(1)(E); 18 U.S.C. 
1; 18 U.S.C. 
3559.

Dear Mr. Pollack:

    This is in response to your letter dated April 21, 1992,

concerning the employment, by a Customs broker, of a person who

has been convicted of uttering an altered bill of lading.

FACTS:

    Company X is a licensed corporate Customs Broker in the San

Francisco District. An employee entered a guilty plea for

violation of Title 49 U.S.C. App. 121, uttering an altered bill

of lading, in the United States District Court. Apparently in

filling out a document he used the date of delivery of

containerized cargo to a terminal rather than the actual date of

loading on board a vessel. The offense was committed in September

1988. The employee was sentenced on April 8, 1992, to a fine of

five thousand dollars, two years on probation, and 120 hours of

community service.  The court also recommended that this

individual retain his brokers license. Although the statute

provides that a violation of 49 U.S.C. App. 121 is a misdemeanor,

the attorneys for the brokerage company are concerned that the

sentence received by the employee may cause the offense to be

considered a felony under Federal law.

    According to 19 U.S.C. 
1641(d)(1)(E), a broker may not

employ anyone who has been convicted of a felony without written

permission of the Secretary of the Treasury. This authority has

been delegated to Customs. See 19 CFR 111.53(e). The brokerage

company wishes to determine if written permission is necessary to

continue the employment of the individual.
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    Pursuant to section 625, Tariff Act of 1930 (19 U.S.C. 
1625)

as amended by section 623 of the title VI - Customs 

Modernization - of the North American Free trade Agreement

Implementation Act (Pub. L. 103-182, Stat. 2057), a notice was

published in the Customs Bulletin, Volume 28, Number 39/40,

proposing to revoke HQ 223908, issued August 27, 1992, pertaining

to whether a broker may employ a person who has been convicted

and sentenced under the New Federal Sentencing Guidelines of

uttering an altered bill of lading.

ISSUE:

     Whether the employee in question has been convicted of a

misdemeanor or a felony for purposes of 19 U.S.C. 
1641(d)(1)(E).

LAW AND ANALYSIS:

     According to 19 U.S.C. 
1641(d)(1)(E) the Secretary may

impose a monetary penalty or revoke or suspend a license or

permit of any customs broker if the broker has knowingly

employed, or continues to employ, any person who has been

convicted of a felony, without the written approval of such

employment from the Secretary.

     The employee was convicted of uttering an altered bill of

lading under 49 U.S.C. App. 121 which provides as follows:

         Any person who, knowingly or with intent to defraud,    falsely makes, alters, forges, counterfeits, prints or      photographs any bill of lading purporting to represent goods

       received for shipment among the several States or with       foreign nations, or with like intent utters or publishes  as      true and genuine any such falsely altered, forged,           counterfeited, falsely printed or photographed bill of lading, knowing it to be falsely altered, forged, counterfeited, falsely printed or photographed . . . or transfers for value a bill which contains a false statement as to the receipt of the goods, or as to any other matter, or who, with intent to defraud, violates, or fails to comply

     with, or aids in any violation of, or failure to comply with

     any provision of this chapter, shall be guilty of a         misdemeanor, and, upon conviction, shall be punished for    each offense by imprisonment not exceeding five years or by      a fine not exceeding $5000, or both.

     The brokerage company is concerned that although the 

statute specifically provides that a person who violates the

statute shall be guilty of a misdemeanor, the severity of the 
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sentence may elevate the employee's conviction to a felony. 18

U.S.C. section 1 states that, notwithstanding any Act of Congress

to the contrary, any offense punishable by imprisonment for a

term exceeding one year is a felony. This provision was repealed

(Pub.L. 98-473, Title II, section 218(a), Oct. 12, 1984, 98 Stat.

2027). It applies retroactively only to offenses that were

committed before November 1, 1987. It appears from the documents

submitted that the employee's offense was committed in September

of 1988.

    The provision, 18 U.S.C. 
l, was replaced by new Federal

Sentencing Guidelines, 18 U.S.C. 
3559, which are the same except

that the provision states that the guidelines apply only to an

offense that is not specifically classified by a letter grade.

Although 49 U.S.C. App. 121 specifically states that conviction

under this statute is to be considered a misdemeanor, 

it does not list a letter grade and therefore the new Federal

Sentencing Guidelines apply.

    We are aware from the transcripts that the judge was very

concerned that the employee should keep his job. However, we 

have been instructed by the Customs Office of Chief Counsel,

based on the advice of the Department of Justice, that in spite

of the wishes of the judge and the fact that the statute

specifically states that it is a misdemeanor, under section 3559,

an offense that is not specifically classified by a letter grade

in the section in which it is defined is classified as a Class D

felony if the maximum term of imprisonment authorized is less

than ten years but is 5 or more years. Accordingly, we 

understand that the employee is guilty of a felony under 49

U.S.C. App. 121 and 18 U.S.C. 
3559. We have been advised that

there have been no relevant court cases since the new Guidelines

went into effect. The court cases decided under 18 U.S.C. 1,

(See United States v. Schutte, 610 F. 2d 698 (10th Cir. 1979) and

Loos v. Hardwick, 224 F.2d 442 (5th Cir. 1955)), are still

considered to be valid precedent.

HOLDING:

    The offense for which the employee was convicted is a felony

under the new Federal Sentencing Guidelines, 49 U.S.C. App. 121.

Therefore, unless the brokerage company receives special

permission from the Commissioner it may not employ the individual

in question.
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    In accordance with section 625, this ruling will become

effective 60 days from its publication in the CUSTOMS BULLETIN. 

Publication of rulings or decisions pursuant to section 625 does

not constitute a change of practice or position in accordance

with section 177.10(c)(1), Customs Regulations (19 CFR 

177.10(c) (1)).

                           Sincerely,

                            John Durant, Director

                            Commercial Rulings Division

