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CATEGORY: Entry

Ms. Mary A. Rasmussen

Assistant District Director

U.S. Customs Service 

300 South Ferry Street

Terminal Island

San Pedro, CA 90731

RE:  Broker Employer/Employee Relationship; Employment by more

     than one broker; 19 U.S.C.  1641; 19 CFR  111.11(d)

Dear Ms. Rasmussen:

     This is in response to your request for internal advice dated

October 8, 1993 (your file BRO-1-LA:E:BC MJB/mjb) regarding several

issues raised by Richard Fleischer, a customs broker.

FACTS:

     Richard G. Fleischer (Fleischer) is the qualifying individual

for the license and permit for his sole proprietorship.  According

to Fleischer there are three brokers (hereinafter referred to as

the "employer-broker") with whom he may have a possible employer-

employee relationship.  You state that Fleischer is not qualifying

the permit for his employers.  

     Your request indicates that Fleischer is located in the

airport area while his employers are located in the seaport area

(approximately 30 miles apart) and he does not spend any time in

their offices.  Fleischer sets aside one hour in the afternoon to

do the work in his own office, signs the CF 3461s and files the 

completed entries with Customs.

     Only one of the employer-brokers listed Fleischer on its list

of employees submitted to Customs.  This same broker has executed

an employer power of attorney for Mr. Fleischer.  However, you

indicate that the clients are unaware of this arrangement although

Fleischer has access to all of the clients' documents.

ISSUES:

     1.  You state that based on the definition of employer-

employee relationship you find two elements missing:  the employers

do not provide sufficient control and supervision, and none of the

employers furnish tools and a place to work.  Therefore, can

Fleischer be considered an employee?

     2.  If, as in this situation, one of the brokers involved has

his own brokerage business, do the restrictions that the licensed

individual can qualify the permit but not the license and that he

perform the work during non-concurrent hours apply and preclude any

outside employment?

     3.  If the employing broker's clients are unaware of the power

of attorney issued to Fleischer, has the confidentiality expected

by the clients been maintained?

LAW AND ANALYSIS:

     The statutory provision governing customs brokers is found in

section 641, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.  1641). 

Under 19 U.S.C.  1641(b)(4), a customs broker, defined in 19 U.S.C.

 1641(a)(1) as "any person granted a customs broker's license ...

under [19 U.S.C.  1641(b)]", "shall exercise responsible

supervision and control over the customs business that it

conducts."

     In a letter dated December 17, 1991 to your office Mr.

Fleischer informed you that he is no longer employed by one broker

and only acts as a messenger for another broker.  You have not

disputed this assertion.  Therefore, we will address our comments

only with respect to the remaining employer-broker.

     In his letter Mr. Fleischer states that he is paid as an

employee having payroll checks issued to him after deducting

applicable taxes.  The salary is based on the amount of shipments

processed (according to Fleischer it's about one shipment daily). 

According to Fleischer the documents come to him by messenger.  He

prepares the entry documentation and then faxes the documents to

the broker for approval.  The employer-broker then advises Mr.

Fleischer whether to file the entry.  Once the entry is cleared,

Fleischer sends the processed entry by messenger to the employer-

broker.  You have not challenged these statements.

Issue #1

     The Customs Service position on relationships between brokers

was published by way of a Federal Register notice published on

March 30, 1989 (54 Fed. Reg. 13136 (1989)).  The notice set forth

guidelines in determining whether a bona fide employer-employee

relationship exists.  One of the guidelines was based on the

Internal Revenue Code.  The notice stated that an employer is

required to deduct and withhold taxes on the wages of each

employee.  The notice also pointed out that the act of an employee

binds the employer, unless it can be shown that an employee was

outside the scope of employment.  Finally, it must also be

established that the employer-broker must exercise responsible

supervision and control.  Supervision and control in the employment

context generally means the actual power to hire, fire and 

discipline.  For Customs purposes the regulations further define

"supervision and control" as the "degree of supervision and control

necessary to ensure that the employee provides substantially the

same quality of service in handling Customs transactions" that the

employing broker is required to provide.  19 CFR  111.11.  Applying

this criteria to Mr. Fleischer's situation, it meets all of the

requirements set forth in the Customs notice:  Mr. Fleischer is

included in the employee list and taxes are withheld; the acts of

Fleischer bind the employer; and all of the entry documentation

filed by Mr. Fleischer is first approved by the employer-broker.

Issue #2

     It is not clear from your internal advice request why this

issue was presented.  You state that Mr. Fleischer is not

qualifying the permit for his employer (nor, we assume, the

license).  He is the qualifying individual for the license and

permit for his sole proprietorship.  

     In HQ 222573 (dated March 8, 1991) it was held that a person

who holds an individual broker's license may be employed by more

than one customs broker provided that responsible supervision and

control is exercised and that the hours of employment of the

individual for each broker are prescribed and non-concurrent.  Mr.

Fleischer has indicated that he sets aside one hour a day to

perform the work for the employer-broker.  Fleischer prepares the

documents and faxes a copy to the employer-broker for approval. 

The entry is filed after it has been approved by the employer-

broker.  In the Position Statement referred to above, it was stated

that the employer-broker must have the right to direct and control

the method and manner in which the work shall be done and the

result accomplished.  54 Fed. Reg. 13136.  In the instant case it

must be concluded that Mr. Fleischer complies with the requirements

set forth in HQ 222573 and that the requisite supervision and

control are exercised by the employer-broker as listed in the

Federal Register notice.  

Issue #3

     If a bona fide employer-employee relationship is established

between two brokers, there is no requirement to disclose the

employment relationship.  The regulations require only that if an

employee is authorized to sign Customs documents on his employer's

behalf, a valid power of attorney must be executed for that

purpose.  19 CFR  111.3(b).  The regulations do not require that

a broker keep its clients apprised on personnel issues.  See 19 CFR

 111.39.  Therefore, if Mr. Fleischer is acting solely as an

employee there is no violation of a client's expectations of

confidentiality.

HOLDING:

     1.  The record presented supports the conclusion that Mr.

Fleischer is a bona fide employee and not an independent

contractor.

     2.  Mr. Fleischer performs his work on behalf of the employer-

broker during prescribed non-concurrent hours.  Additionally, the

documentation prepared and filed by Mr. Fleischer is reviewed and

approved by the employer-broker thereby satisfying the supervision

and control requirement.  The acts of Mr. Fleischer are binding

upon the employer-broker.

     3.  Once a bona fide employer-employee relationship is

established, there is no requirement that a broker disclose to a

client the identity of the employee preparing entry documentation

on behalf of the client.

     The Office of Regulations and Rulings will take steps to make

this decision available to Customs personnel via the Customs

Rulings Module in ACS and to the public via the Diskette

Subscription Service, Lexis, Freedom of Information Act and other

public access channels within 60 days from the date of this

decision.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division




