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CATEGORY: Entry

Ms. Mary A. Rasmussen

Assitant District Director

U.S. Customs Service

300 South Ferry Street

Terminal Island

San Pedro, California  90731

RE: Request for Internal Advice concerning a licensed broker

qualifying a licence and permit for one broker and being employed

by a second broker; 19 U.S.C. 1641; 19 CFR 111.11; 19 CFR

111.19(d); C.S.D. 91-12 (March 8, 1991); Customs ruling 221724

(June 4, 1991).

Dear Ms. Rasmussen:

     This office has received the above-referenced request for

internal advice as provided for under Customs regulations.  We

have considered the request and have made the following decision.

FACTS:

     A licensed broker qualifying a license and permit for her

sole proprietorship (Broker 1) is also employed by another broker

(Broker 2).  At the end of her workday for Broker 2, Broker 1

travels to her own business office and reviews her employee's

work.  The employee may or may not be present.

     Broker 1 contends that she is performing her duties for

Broker 2 during non-concurrent hours.  She is seeking advice on

whether this scenario is consistent with current Customs laws.

ISSUES:

     Whether Broker 1 may continue to operate her own brokerage

business and simultaneously be employed by Broker 2 under the

circumstances outlined above.

     Whether Broker 1 is exercising responsible supervision over

her employee under the circumstances noted above.

     Whether both brokers are involved in a conflict of interest

in the circumstances presented if they do not inform their

clients of the arrangement and obtain consent from those clients.

LAW AND ANALYSIS:

     The first issue presented here has been addressed in a

previous Customs ruling.  Concerning the first issue, we have

held that "a licensed individual who serves as the qualifying

employee for the permit of one broker may be employed by another

broker as a non-qualifying employee (i.e., a supervised

employee), provided that the work is performed at each broker's

office during prescribed, non-concurrent hours."  Customs ruling

HQ 222573 (March 8, 1991).  The individual qualifying the permit

for one broker cannot qualify the permit for another, unless

authorized by a waiver.  19 U.S.C. 1641(c)(2); 19 CFR 111.19(d). 

The qualifying broker must be under responsible supervision and

control while working for the second broker.  19 U.S.C.

1641(b)(4); 19 CFR 111.11(b) and (c); 19 CFR 111.19(d).

     In this case, Broker 1 works for Broker 2 during the day and

then works at her own office afterwards to review her employee's

work.  To the extent that these work hours are part of a regular

schedule, we find that they are prescribed and non-concurrent. 

The facts presented indicate that Broker 1 qualifies the permit

only for her own brokerage firm.  The fact that she also

qualifies the license for her own firm is of no consequence in

this case.  From the facts presented, we cannot determine if

responsible supervision and control is being exercised over

Broker 1 while she is working for Broker 2.  If such is the case,

we find that Broker 1 may work for Broker 2 as a non-qualifying

employee while qualifying the permit and license for her own

business.  We do stress that the requisite supervision and

control over Broker 1 must be present while she is working for

Broker 2.  We also emphasize here, as we did in HQ 222573, that

this finding on the first issue does not in any way absolve

Broker 1 of the responsibility of exercising responsible

supervision and control over her employee in the office where she

qualifies the permit.

     On the second issue, we must look at what constitutes

"responsible supervision and control."  The term is defined under

19 CFR 111.19(d) as such:

     [T]hat degree of supervision and control necessary to

     ensure that the employee provides substantially the

     same quality of service in handling customs

     transactions that the licensed broker is required to

     provide....

The facts presented here do not give a clear picture of how

Broker 1 is supervising her employee, except to state that she

reviews her employee's work, presumably after the work has been

completed.  We have found in at least one case that responsible

supervision and control was present where the broker was in a

position to direct and control her employees and specify the

method and manner in which the work was done.  Customs ruling  HQ

221724 (June 4, 1991).  Thus, if such is present in this case,

the requirements of 19 CFR 111.19(d) are considered to be met. 

The fact that the broker is not present while the employee is

performing her duties does not preclude the broker from

exercising responsible control and supervision over the employee.

     Concerning whether a conflict of interest exists under the

current arrangement if the brokers do not inform their respective

clients of the arrangement, we find no reason for having the

brokers inform their clients of the arrangement.  We have

previously required that a parent broker must obtain a power of

attorney from its client if a subsidiary broker is to conduct

business on behalf of the parent for the client.  HQ 221724,

supra.  The subsidiary must also obtain a power of attorney from

the client, as well as exchange powers of attorney with the

parent.  Id.

     In the present case, the facts given do not indicate that

Broker 1 will be conducting business for Broker 2's clients on

behalf of Broker 2 as a broker.  Broker 1, for all intent and

purposes, is an agent of Broker 2 while working as an employee

for Broker 2.  As such, Broker 1 is only representing Broker 2 in

transactions involving Broker 2's clients; she is not

representing her own brokerage firm.  Conversely, Broker 1 is

only representing her own firm when she is not in the employ of

Broker 2.  Assuming that the client lists of Broker 1 and Broker

2 do not overlap, we find no apparent conflict of interest in the

circumstances presented. 

HOLDING:

     Under the circumstances presented, Broker 1 may qualify the

license and permit for her own brokerage firm while working

prescribed, non-concurrent hours in the employ of Broker 2.

     Broker 1 is exercising responsible supervision and control

over her employee only if she is in a position to direct and

control her employee and specify the method and manner in which

the employee's work is done.  The fact that she might not be

present when the employee is performing her duties does not

preclude the broker from exercising such control over the

employee.

     There is no conflict of interest in this case between Broker

1 and Broker 2.  Neither is required to inform their respective

clients of their arrangement, provided that Broker 1 and Broker 2

do not represent the same clients.  This ruling is based only on

the facts presented as stated above.

                    Sincerely,

                    John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division




