                            HQ 225098

                          June 6, 1994

WAR-5/

CON-13-CO:R:C:E  225098 CB

CATEGORY:  Entry

Director

Regulatory Audit Division

U.S. Customs Service

909 S.E. 1st Avenue

Room 632

Miami, FL 33131

RE:  Request for Internal Advice - Authority to Withdraw

     Bonded Warehouse Merchandise Duty Free for Transfer

     to Cruise Ship Gift Shops

Dear Madam:

     This is in response to your request for internal advice (your

file AUD-1-O:R RKR) dated November 23, 1993, regarding withdrawals

of merchandise from bonded warehouses for transfer to cruise ship

gift shops.

FACTS:

     The company in question maintains a class 2 bonded warehouse

from which it withdraws and transfers bonded merchandise to gift

shops on various cruise ships.  During the cruises, the vessels may

visit foreign ports or may be "voyages to nowhere" - departing and

returning to the same port without any intermediate stops at other

domestic or foreign ports.

ISSUE:

     Whether merchandise may be withdrawn from a bonded warehouse

for transfer to cruise ship gift shops under the duty- and tax-

free exemptions in 19 CFR    10.59 - 10.65 and 144.35?

LAW AND ANALYSIS:

     Under the present statutes, Customs Regulations, and

directives, there are three options available to a cruise line or

airline:

     1.  Section 309, Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

 1309 (a)), in pertinent part, provides that supplies for vessels

or aircraft registered in the United States and supplies or

equipment for vessels or aircraft registered in any foreign country

may be withdrawn duty free.  Treasury Decision (T.D.) 49815(4)

defined the term vessel supplies and equipment as used in  1309. 

These definitions of supplies and equipment have likewise been

applied by Customs to aircraft supplies and equipment.  (ORR Ruling

EV 235N dated January 12, 1955, and July 12, 1960).  Articles which

fall under the definition of supplies and equipment are "deemed"

exported when laden on a qualifying flight or voyage.  T.D.

49815(4) defined "supplies" as including those articles commonly

known as "sea stores".  The term "equipment" includes portable

articles necessary and appropriate for the navigation, operation

and maintenance of the vessel and for the comfort and safety of the

persons on board.  Merchandise carried on board a vessel for sale

to passengers or crew is considered to be ship's stores pursuant

to the Convention on Facilitation of International Maritime

Traffic, 18 U.S.T. 411, TIAS 6251, which the United States ratified

on March 17, 1967, and implemented in the Customs Regulations by

Treasury Decision 71-169, 5 Cust. Bull. 314 (1971).  Therefore,

this merchandise would not qualify for withdrawal under 19 U.S.C.

 1309.

     2.  Customs Directive (C.D.) 3280-08, issued on May 9, 1991,

sets forth appropriate Customs procedures for the treatment of

articles which may be sold aboard aircraft during international

flights for exportation by passengers.  Customs has allowed

airlines to import this "international travel merchandise" for

retention at a facility at the airport for a period not to exceed

one year.  This merchandise is not considered aircraft supplies. 

     3.  Duty-free shops operated at port.  Orders for the

merchandise must be taken at the port in compliance with 19 U.S.C.

 1555(b)(2); and, the goods must be distributed on the vessel when

it is on the high seas in compliance with 19 U.S.C.  1555(b)(3)(A)

(to provide reasonable assurance that the merchandise will be

exported from the Customs territory).  Passengers on a "cruise to

nowhere" are not able to purchase duty-free merchandise because a

"cruise to nowhere" does not stop at any foreign ports and, thus,

the merchandise would not be considered exported.     

     Therefore, the answer to your question is:  (1)  merchandise

cannot be withdrawn from a bonded warehouse and laden on a "cruise

to nowhere" under the duty and tax-free exemptions in 19 CFR

 144.35 and   10.59 - 10.65; and (2) ship's stores do not qualify

as vessel supplies nor equipment under 19 U.S.C.  1309; therefore,

merchandise sold aboard cruise ship shops is not eligible for

withdrawal under 19 CFR   10.59 - 10.65 and 144.35.

HOLDING:

     Bonded merchandise may not be withdrawn from a bonded

warehouse for transfer to cruise ship gift shops under the duty and

tax-free exemptions found in 19 CFR   10.59 - 10.65 and 144.35.

     The Office of Regulations and Rulings will take steps to make

this decision available to Customs personnel via the Customs

Rulings Module in ACS and to the public via the Diskette

Subscription Service, Lexis, Freedom of Information Act and other

public access channels within 60 days from the date of this

decision.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




