                            HQ 225261

                          April 6, 1994

ENT-1-03 CO:R:C:E 225261  TLS

CATEGORY: Entry

District Director

U.S. Customs Service

Second & Chestnut Streets  Rm. 102

Philadelphia, Pennsylvania  19106

RE: Protest #1101-93-100303 concerning merchandise processing fee

on merchandise imported from a Caribbean Basin Intiative (CBI)

country; Harmonized Tariff Schedule of the United States

Annotated (HTSUSA) subheading 9802.00.8060; 19 U.S.C.

58c(b)(8)(B); 19 CFR 12.130.

Dear Sir:

     This office has received the above-referenced protest as

provided for under Customs regulations.  We have considered the

points raised and have made the following decision.

FACTS:

     The protestant entered 137 cartons of ladies' panties from

Honduras on October 21, 1992.  The merchandise was entered duty-

free for the most part under HTSUSA subheading 9802.00.8060, with

that portion of the merchandise determined not to be a product of

the United States being assessed a duty rate of 17% as provided

for under HTSUSA subheading 6208.22.00.  A merchandise processing

fee (MPF) was assessed on the dutiable portion of the merchandise

as well.

     The protestant contends that the MPF should not have been

assessed because the merchandise was imported from a CBI country. 

Your office claims that Customs regulations provides for the

charging of the fee for merchandise entered under 9802.00.8060.

ISSUE:

     Whether the merchandise processing fee should be assessed on

merchandise assembled in and imported from a country designated

under the Caribbean Basin Initiative program under subheading

9802.00.8060, HTSUSA.

LAW AND ANALYSIS:

     The merchandise in this case was entered on October 21,

1992, with the entry being liquidated on May 14, 1993.  This

protest was timely filed on June 9, 1993.

     The protestant claims that the MPF does not apply in this

case because the goods originated from a CBI country.  The goods

in this case were imported from Honduras.  Honduras is a country

designated as a beneficiary country under the CBI.  See HTSUSA

General Note 3(c)(v).

     The relevant language of 19 U.S.C. 58c(b)(8)(D)(iv) provides

that, "in the case of merchandise classified under heading

9802.00.80," the MPF shall be applied to the "full value of the

merchandise, less the cost or value of the component United

States products."  The MPF, however, does not apply to any

"product of" a CBERA beneficiary country because the MPF statute

specifically excepts such products from its application.  19

U.S.C. 58c(b)(8)(B)(iii).  Articles are considered "products of"

a CBERA beneficiary country, and therefore exempt from the MPF,

if the processing performed in that country results in a

substantial transformation (i.e., a new or different article with

a new name, character, or use).

     In order to reconcile the MPF limitation provided for

"product[s] of" CBERA beneficiary countries in 19 U.S.C.

58c(b)(8)(B)(iii) with the other MPF limitation excepting

articles "provided for under any item in chapter 98, of the

[HTSUSA], except subheading 9802.00.60 or 9802.00.80" in 19

U.S.C. 58c(b)(8)(B)(i), we determined that if merchandise is

substantially transformed into a "product of" the BC and entered

under 9802.00.8060, HTSUSA, the merchandise will not be subject

to the MPF.  If the merchandise, however, is not substantially

transformed, the imported merchandise will be subject to the MPF,

which is applied to the full value of the article, less the value

of the U.S. components.  Customs ruling HQ 557379 (Sept. 13,

1993).

     Section 12.130(c), Customs Regulations, however, states that

in order to have a single definition of the term "product of"

and, therefore, a single country of origin for a textile or

textile product, notwithstanding 19 CFR 12.130(b) which discusses

substantial transformation, merchandise which falls within the

purview of Chapter 98, Subchapter II, Note 2(a), HTSUSA, may not,

upon its return to the U.S., be considered a product of the U.S. 

Chapter 98, Subchapter II, Note 2(a), HTSUSA, provides that any

product of the U.S. which is returned after having been advanced

in value or improved in condition abroad, or assembled abroad,

shall be a foreign article for the purposes of the Tariff Act of

1930, as amended.  Pursuant to T.D. 90-17, 19 CFR 12.130 is

applicable for country of origin determinations for all Customs

purposes.  Consequently, the textile and apparel goods of U.S.

origin which are exported to a CBERA beneficiary country for

assembly need not undergo a substantial transformation to be

considered "products of" a CBERA country.  They are exempt from

the MPF if they are merely advanced in value or improved in

condition by any means (including assembly) in the CBERA country.

     Since the merchandise at issue does consist of textile

components produced in the United States which was improved in

condition in Honduras before being imported back into this

country, it is exempt from assessment of MPF.

HOLDING:

     A merchandise processing fee shall not be assessed on

merchandise imported from a CBI country and entered under HTSUSA

subheading 9802.00.8060.  This protest should be GRANTED.

     In accordance with Section 3A(11)(b) of Customs Directive

099 3550-065, dated August 4, 1993, Subject: Revised Protest

Directive, this decision should be mailed by your office to the

protestant no later than 60 days from the date of this letter. 

Any reliquidation of the entry in accordance with the decision

must be accomplished prior to mailing of the decision.  Sixty

days from the date of the decision the Office of Regulations and

Rulings will take steps to make the decision available to customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Lexis, Freedom of

Information Act and other public access channels.

                    Sincerely,

                    John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division




