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CATEGORY: Entry

Steven W. Baker, Esq.

Bellsey and Baker

100 California Street  Suite 670

San Francisco, California  94111

RE: Ruling request concerning the commingling of merchandise

entered under a temporary importation bond (TIB) with merchandise

entered for consumption; C.S.D. 86-16 (December 9, 1985); C.S.D.

88-1 (June 29, 1987); Harmonized Tariff Schedule of the United

States Annotated (HTSUSA) subheading 9813.00.0520.

Dear Mr. Baker:

     This office has received the above-referenced request for a

ruling as provided for under Customs regulations.  We have

considered the request and have made the following decision.

FACTS:

     Your client wishes to import kits containing parts used to

manufacture merchandise, some of which will be sold domestically

and some exported for sale.  You propose that some of the

imported kits be entered for consumption and some under TIB with

the intent to export.  It is further proposed that both the kits

entered under TIB and the kits entered for consumption be

commingled for the purposes of manufacturing the end product. 

The TIB parts would be accounted for using the first-in/first-out

(FIFO) accounting method.

ISSUE:

     Whether the parts entered under TIB may be commingled with

identical parts entered for consumption, with the TIB parts

accounted for upon export using the FIFO accounting method.

LAW AND ANALYSIS:

     Articles entered under HTSUSA subheading 9813.00.05 must

meet the following requirements to be eligible for duty-free

treatment:

     1) The article must not be imported for sale or sale on

     approval and must be exported or destroyed within one year

     from the date of importation.  (The bond period may be

     extended, upon application for one or more further periods

     which may not exceed a total of three years.)

     2) Must be an article to be repaired, altered, or processed

     (including processes which result in articles manufactured

     or produced in the United States);

     3) The article(s) produced must not be a product described

     as any one of the following: 

          a) alcohol, distilled spirits, wine, beer, or

          any dilution or mixture of any or all of the

          foregoing; b) a perfume or other commodity

          containing ethyl alcohol (whether or not such

          alcohol is denatured); or c) a product of

          wheat;

     4) If the article as processed results in an article

     manufactured in the United States, the following must be

     adhered to:

          a) a complete accounting must be made to the

          Customs Service for all articles, wastes, and

          irrecoverable losses resulting from such

          processing; and 

          b) all articles and valuable wastes resulting

          from such processing will be exported or

          destroyed under customs supervision within

          the bonded period; except that in lieu of the

          exportation or destruction of valuable

          wastes, duties may be tendered on such wastes

          at rates of duties in effect for such wastes

          at the time of importation.  See HTSUSA

          Chapter 98, Subchapter XIII, U.S. Notes 1(a),

          2(a) and (b).

In the present case, the merchandise will be manufactured in this

country and some will be exported from the customs territory. 

The merchandise will be accounted for using FIFO.  The TIB

merchandise will not be used to produce any alcoholic beverage

products, perfumes containing ethyl alcohol, or wheat products. 

This proposed transaction appears to be much like that in C.S.D.

86-16 (December 9, 1985).  In that case, the importer commingled

merchandise entered under TIB with domestic merchandise to be

used to manufacture a third product.  Some of the finished

product was exported according to TIB requirements and some was

entered for domestic consumption.  We ruled in that case that the

FIFO accounting method may be used to account for the merchandise

entered and subsequently exported under TIB.

     The ruling noted that we had approved of such a transaction

in the past.  See C.S.D. 84-12 (June 23, 1983).  It was also

expressly noted in 86-16 that the importer would have on hand at

all times sufficient merchandise to cancel all open TIB entries. 

Thus, we maintain that such will be required in this transaction

as well.

     Consistent with FIFO guidelines required in earlier rulings,

the commingling to take place under the proposed transaction

should be done on a part-to-part, merchandise-to-merchandise

basis.  See C.S.D. 88-1 (June 29, 1987).  Thus, each set of parts

must be identified and accounted for separately according to TIB

requirements.  We have enclosed a copy of C.S.D. 88-1 for your

convenience.  It should provide more details of what we consider

valid FIFO practices under customs transactions.

HOLDING:

     The commingled merchandise in the proposed transaction must

be identified and accounted for on a part-by-part basis and the

exported merchandise may be accounted for using the "first-in,

first-out" (FIFO) accounting method.  The importer must have on

hand at all times sufficient parts to cover all open TIB entries.

                    Sincerely,

                    John Durant, Director

                    Commercial Rulings Division

Enclosure

