                            HQ 225507

                         December 7, 1994

BRO-3-05-CO:R:C:E 225507 AJS

CATEGORY: Brokers

District Director of Customs

U.S. Customs Service

Key Tower Bldg. #2200

1000 2nd Avenue

Seattle WA 98104-1049

RE: Billing for brokerage services through freight forwarder; HQ

225023; 19 CFR 111.36(a); HQ 221330; 19 CFR 111.36(b)(2); HQ

718233; HQ 225155.

Dear Sir:

     This is in reply to your request of June 16, 1994, for

clarification of an internal advice request issued under HQ

225023 (February 23, 1994).

FACTS:

     Blaiklock (USA) Inc. (BLUS) is a subsidiary of the Blaiklock

Group (BLC), a Canadian customhouse broker and freight forwarder. 

BLC is not licensed nor permitted to conduct any U.S. customs

business.

     Your request consists of two scenarios.  In scenario 1, BLC

refers a transaction from a Canadian shipper (CS).  A power of

attorney is secured from the CS by BLC and transmitted to BLUS

but BLC is not mentioned in the power of attorney.  BLUS files an

entry with U.S. Customs to cover the CS's transaction.  BLUS pays

charges to U.S. Customs, then bills these charges to BLC.  BLC

pays BLUS's bill and then bills the CS for these charges.  No

direct billing pathway exists between BLUS and the CS.

     In scenario II, BLC refers a transaction from a CS to BLUS. 

A power of attorney is secured by BLUS from the CS.  BLUS files

entry with U.S. Customs to cover the CS's transaction.  BLUS pays

charges to U.S. Customs, then bills the CS directly for these

charges.  The result is a direct billing pathway between BLUS and

the CS with no pathway through BLC.
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ISSUE:

     Whether the subject methods of billing are permissible under

19 CFR 111.36.

LAW AND ANALYSIS:

     19 CFR 111.36(a) provides that "[a] broker shall not enter

into any agreement with an unlicensed person to transact Customs

business for others in such manner that the fees or other

benefits resulting from the services rendered for others inure to

the benefit of the unlicensed person except as provided in

paragraph (b) of this section."  In HQ 225023, Customs determined

that BLUS billed and was paid by BLC for entries filed by BLUS

naming other persons as the importer.  Based on the described

transaction, we stated that BLUS appeared to worked for BLC

rather than the parties in interest to the import transaction for

which BLUS filed entries with Customs.  Customs concluded that

the described arrangement is contrary to section 111.36(a).  This

determination likewise precludes the billing arrangement

described in scenario I for the same reasons. 

     In HQ 221330 (May 20, 1991), Customs addressed a situation

similar to scenario I in an information letter.  That case

involved a customs consultant who would forward drawback

information and documentation to a Customs broker for preparation

and filing.  The broker did not deal with the importer but only

the consultant.  The consultant would bill the importer and the

broker would bill the consultant for brokerage services rendered. 

HQ 221330 involved the application of 19 CFR 111.36(a).  Customs

concluded that this arrangement would violate section 111.36(a)

in view of the fact that the consultant would receive fees for

the work or Customs business performed by the broker for the

importer.  In addition, we stated that this violation of section

111.36(a) would not be remedied by the broker submitting to the

importer a copy of its bill for services rendered.  Accordingly,

we also find HQ 221330 instructive for determining that scenario

I is a violation of section 111.36(a) and that this violation may

not be remedied by BLUS submitting to the CS a copy of its bill

for services rendered.  

     19 CFR 111.36(b) provides, in part, that a broker may

compensate a freight forwarder for services rendered in obtaining

brokerage business, providing:

     (2) the broker transmits directly to the importer:

       (i) a true copy of his brokerage charges if the fees and   

       charges are to be collected by or through the forwarder, 

       or

                               -3-

       (ii) a statement of his brokerage charges and an itemized  

       list of any charges to be collected for the account of the 

       freight forwarder if the fees and charges are to be        

       collected by or through the broker.

     In scenario I, the freight forwarder pays the brokerage

charges to the broker and then bills the shipper.  The broker

does not transmit directly to the importer a copy or statement of

his charges.  Therefore, the broker is also in violation of

section 111.36(b)(2) as well as section 111.36(a) in scenario I.

     In scenario II, the broker bills the importer directly for

its charges.  This manner of billing would satisfy section

111.36(b)(2)(ii).  We note that the broker must also transmit an

itemized list of any charges to be collected for the account of

the freight forwarder to the importer.  

     Your request also cites to HQ 718233 (April 27, 1982) and HQ

255155 (May 20, 1994).  Both of these cases concern the billing

practice when two customhouse brokers are involved in a

transaction.  This case does not involve that type of situation. 

Therefore, neither of these cases is applicable in this instance. 

HOLDING:

     The billing procedure described in scenario I is not

permissible.  The billing procedure described in scenario II is

permissible.

     The Office of Regulations and Rulings will take steps to

make this decision available to Customs personnel via the

Diskette Subscription Service, Freedom of Information Act and

other public access channels 60 days from the date of this

decision.

                                 Sincerely,

                                 John Durant, Director

                                 Commercial Rulings Division

