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VAL CO:R:C:V  544800 ER

CATEGORY:   Valuation

Brian S. Goldstein, Esq.

Laurence M. Friedman, Esq.

Tompkins & Davidson

One Whitehall Street

New York, New York  10004

RE:  Dutiability of royalty payments made by importer to related

     manufacturer.

Dear Messrs. Goldstein and Friedman:

     This is in response to your letter dated September 3, 1991,

on behalf of your client, Berlex Laboratories, Inc. ("Berlex"),

in which you request a ruling concerning whether certain

royalties paid by Berlex to a related party, Schering

Aktiengesellschaft ("Schering"), in Berlin, Federal Republic of

Germany, constitute non-dutiable charges under section 402 of the

Tariff Act of 1930, as amended ("TAA"; 19 U.S.C. 1401a). 

Although we just recently met with counsel regarding this matter,

we nonetheless regret the delay in responding.  

FACTS:

     Berlex is a subsidiary of Schering.  Both companies are

engaged in the business of research, development, manufacture and

marketing of pharmaceutical products.  The parties entered into

Option and License Agreements in 1988 which provide that Schering

shall offer Berlex an option with regard to each pharmaceutical

product which Schering decides to market in the United States,

and the offer by Schering of an option on a product shall

indicate whether the license will be exclusive or not. 

     The only product which Berlex currently imports from

Schering on which it pays a royalty is Magnevist.  Pursuant to

the terms of the License Agreement, entered into on April 5,

1988, Berlex has exclusive marketing rights for Magnevist in the

United States.  The License Agreement also specifies that Berlex

will purchase its Magnevist requirements from Schering.  Article

4(1) of the Option Agreement, dated January 18, 1988, provides

that the amount of compensation payable by Berlex will be fixed

by the License Agreement and will be in the form of a royalty and

may also include one or more down payments.  The License

Agreement specifies that compensation will be in the form of

royalty payments at xxx percent of Berlex's net sales, in

addition to payment of an initial supply price for the

merchandise.

ISSUE:

     1.  Whether the royalty payments made by Berlex to Schering

are part of the price actually paid or payable for the imported

merchandise. 

     2. Whether the royalty payments could be included in the

transaction value of the imported merchandise as either royalties

under section 402(b)(1)(D) or proceeds of subsequent resale under

section 402(b)(1)(E).

LAW AND ANALYSIS:

     For purposes of this ruling, we assume that transaction

value is the proper basis of appraisement and that the "related"

party status, within the meaning of section 402(g)(1), does not

influence the price actually paid or payable, as set forth in

section 402(b)(2)(B).  Under this assumption, the transfer price

between the Berlex and Schering is acceptable for transaction

value providing it meets one of the tests set out in section

402(b)(2)(B).  Transaction value, the preferred method of

appraisement is defined in section 402(b)(1) as the "price

actually paid or payable for the merchandise", plus five

enumerated statutory additions.  Two of the statutory additions

are found in sections 402(b)(1)(D) and (E) which provide for

additions to the price actually paid or payable for:

          (D) any royalty or license fee related to the imported

          merchandise that the buyer is required to pay, directly

          or indirectly, as a condition of the sale of the

          imported merchandise for exportation to the United

          States; and

          (E) the proceeds of any subsequent resale, disposal or

          use of the imported merchandise that accrue, directly

          or indirectly, to the seller.

     The Statement of Administrative Action ("SAA"), adopted by

Congress with the passage of the TAA, explains that "[a]dditions

for royalties and license fees will be limited to those that the

buyer is required to pay, directly or indirectly, as a condition

of the sale of the imported merchandise for exportation to the

United States."  Statement of Administrative Action, H.R. Doc.

No. 153, 96 Cong., 1st Sess., pt 2, reprinted in, Department of

the Treasury, Customs Valuation under the Trade agreements Act of

1979 (October 1981), at 48-49.

     Counsel for Berlex contends that the royalty payments it

makes to Schering are not dutiable under either section

402(b)(1)(D) or section 402(b)(1)(E) for the reason that the

payments do not constitute part of the "price actually paid or

payable for the imported merchandise" and are not separately

dutiable as either royalties or proceeds which may be added to

the price actually paid or payable in determining the transaction

value of the imported merchandise.  

     Counsel cites to 544129 (August 31, 1988); 544061 (May 27,

1988) and HRL 544436 (February 4, 1991) to support the contention

that the royalty payments are not made as "a condition of the

sale of the imported merchandise for exportation to the United

States" and for the proposition that the payments are for rights

which are separate and apart from the right of ownership or

payment of the purchase price. 

     HRL 544129 involved a situation where the importer made

royalty payments to a licensor related to the seller.  The

payments were for the exclusive right to use and sell a drug in

the United States.  The royalty was xxx percent of the importer's

net sales.  The importer also acquired the right to manufacture

the drug in the United States if the manufacturer could not

fulfill the requirements in the supply agreement and the importer

was granted the right to use the licensor's know-how.  The amount

owed to the licensor was reduced by payments made to an unrelated

company that was originally involved in the early development of

the product.  Customs held that the royalty payments were not

dutiable under section 402(b)(1)(D).  The basis of the holding

was that the payments were not a condition of the sale of the

imported merchandise and the payments were for rights that were

separate and apart from the right of ownership on payment of the

purchase price.

     In HRL 544061, the importer entered into a license agreement

with the licensor who owned certain proprietary rights in a

product.  The agreement granted the importer an exclusive,

unrestricted and unlimited right and license to manufacture, use

and sell the product in the United States under the conditions

set forth in the agreement.  Two payments of $xxx each were paid

within 12 months from the date of execution of the agreement. 

The importer also paid the licensor a royalty based upon the net

sales of the product only in situations where the importer

purchased the product from a party other than the licensor. 

Customs held that the royalty payments were not to be added to

the price actually paid or payable for the merchandise under

section 402(b)(1)(D).  The basis for this decision was that the

payments were not a condition of sale of the imported goods and

were not tied to the importation of the product, being paid,

rather, for the right to manufacture and use the product in the

United States. 

     Although later in this ruling we will address the

dutiability of the royalty payments in the context of statutory

additions to the price actually paid or payable, Customs believes

that the subject payments are more properly dutiable as part of

the price actually paid or payable for the merchandise.  Customs

reaches this conclusion based on the description found the Option

and License Agreements of the method for calculating

"compensation".  Article 4(1) of the Option Agreement describes

compensation as follows:  

     The compensation payable by Berlex for a license to a

     Product shall be fixed by the License Agreement as per

     Art. 2(5).  Such compensation will be in the form of a

     royalty and may also include one or more down payments. 

     Royalties shall be payable during a term of 10 (ten)

     years or the life of US patents covering a given

     Product, whatever is longer.

The "License Agreement" referenced in this section was

subsequently executed on April 5, 1988.  That agreement confirms

that Berlex will have exclusive marketing rights for Magnevist in

the United States.  Article 4(1) of the Option Agreement, quoted

above, provides for the creation of a License Agreement in which

compensation for the product must be set in the form of a royalty

and down payments.  The compensation as described in the License

Agreement includes an initial supply price of $xxx (CIF) (for a

specified volume) and royalties in the amount of xxx percent of

Berlex's net sales.

     In a meeting with counsel on April 21, 1994, counsel argued

that because the License Agreement provided for an exclusive

marketing arrangement between the parties, the royalty payments

described in the agreement were paid for the right to market the

product and not as part of the price paid or payable or as a

condition of the sale.  Customs disagrees.   The License

Agreement must be read subject to and in context with the Option

Agreement.  Nothing in the Option Agreement, in Article 4(1) or

elsewhere, describes an intent by the parties to distinguish the

royalty payments from the price actually paid or payable.  To the

contrary, Article 4(1) expressly defines compensation to include

such payments.  Moreover, Customs believes that even if we were

to focus exclusively on the License Agreement, we would reach the

same conclusion because nothing in that agreement evidences that

the royalty is paid for marketing rights as opposed to comprising

part of the price actually paid or payable. 

     Although Customs believes that those payments constitute

part of the price actually paid or payable, such payments could

otherwise be considered dutiable as statutory additions to the

price actually paid or payable.  

     In both HRLs 544129 and 544061, cited by counsel and

described above, one of the major factors for determining whether

the royalty was not dutiable under section 402(b)(1)(D) was

whether the royalty payments were calculated on the basis of

sales that occurred subsequent to the importation of the

merchandise.  Neither ruling addressed the applicability of

section 402(b)(1)(E).  Customs, however, has since concluded that

the method of calculating the royalty -- e.g., on the resale

price of the goods -- is not relevant to determining the

dutiability of the royalty payment.  See, General Notice on the

Dutiability of "Royalty" Payments at page 12 (Vol. 27 Cust. Bull.

No. 6 dated February 10, 1993).

     In HRL 544436 (C.S.D. 91-6; Vol. 25 Cust. Bull. No. 18 dated

February 4, 1991), commonly known as the "Hasbro ruling", the

importer was required to pay a percentage of the "resale price"

to the seller, for the imported merchandise, in addition to the

price originally paid.  The importer had been paying duties on

these additional payments as "royalties" under section

402(b)(1)(D).  Customs held that the payments were not dutiable

under this royalty provision, but were "proceeds of subsequent

resales" of the imported merchandise that accrued to the seller

and, accordingly were dutiable under section 402(b)(1)(E).  

     Customs subsequently reviewed Hasbro, soliciting public

comment thereon, and published the General Notice on the

Dutiability of "Royalty" Payments, referred to above and commonly

known as the "Hasbro II" decision, which incorporated Customs'

analysis of the comments received.  Hasbro II upheld the Hasbro

ruling and modified it to the extent the subject payments were

found to be dutiable as either royalties under section

402(b)(1)(D) or as proceeds under section 402(b)(1)(E).  In

Hasbro II Customs set forth a three-part analysis designed to

provide importers and Customs with a uniform approach to

determining whether certain payments constitute dutiable

royalties.  The three-part analysis takes the form of the

following questions:

          (1) Is the imported merchandise manufactured

          under patent?

          (2) Is the royalty involved in the production

          or sale of the imported merchandise?

          (3) Can the importer buy the product without

          paying the fee?

     Upon further review of the facts in Hasbro, Customs noted in

Hasbro II that it was unclear whether the imported merchandise

was manufactured under patent, although the importer was granted

the right to use any patents that existed on the products in the

territorial area designated.  Customs found that the royalty was

involved in the sale of the imported merchandise and based this

finding on the fact that the individual sales agreements or

purchase contracts were subject to the terms and conditions of

the royalty agreement.  Additionally, the royalty was to be paid

on each imported item that was purchased by the seller.  Citing

to Congress' statement in the SAA that "an addition will be made

for any royalty or license fee paid by the buyer to the seller,

unless the buyer can establish that such payment is distinct from

the price actually paid or payable for the imported merchandise,

and was not a condition of the sale of the imported merchandise

for exportation to the United States" (emphasis added), Customs

observed that the facts in the case failed to establish that the

payments were not a condition of the sale.  Customs, accordingly,

ruled that the royalty payments could have been considered to be

dutiable under section 402(b)(1)(D).

     As in the Hasbro rulings, in the instant case it is unclear

whether the imported merchandise is manufactured under patent. 

Second, it does appear that the royalty (the term used by the

parties in both agreements) was involved in the sale of the

imported merchandise.  This conclusion stems from the fact that

the Option and the License Agreements evidence the parties'

agreement to the payment of the royalty as part of the payment

for sales of the product from Schering to Berlex, as discussed

more thoroughly above.  Also like the facts in the Hasbro

rulings, it further appears that the royalty is to be paid on

each imported item that is purchased and resold by Berlex in the

United States.  We must therefore conclude that the facts in this

case clearly establish that the royalty payments are a condition

of sale of the imported merchandise.  Under these circumstances,

the royalty payments are dutiable under section 402(b)(1)(D).

     The next question is whether the payments constitute

proceeds of subsequent resale, disposal or use, pursuant to

section 402(b)(1)(E).  Customs finds that the payments could also

be dutiable as proceeds of a subsequent resale that accrue

directly to the seller.  Regarding proceeds, the SAA provides the

following:

     Additions for the value of any part of the proceeds of any

     subsequent resale, disposal or use of the imported

     merchandise that accrue directly or indirectly to the

     seller, do not extend to the flow of dividends or other

     payments from the buyer to the seller that do not directly

     relate to the imported merchandise.  Whether an addition

     will be made must be determined on a case-by-case basis

     depending on the facts of each individual transaction.

Statement of Administrative Action, H.R. Doc No. 153, 96 Cong.,

1st Sess., pt 2, reprinted in, Department of Treasury, Customs

Valuation under the Trade Agreements Act of 1979 (October 1981),

at 49.

     The instant case involves the type of situation described by

Congress where "certain elements called 'royalties' may fall

within the scope of the language under either new section

402(b)(1)(D) or 402(b)(1)(E) or both." (emphasis added)  See, The

General Notice on the Dutiability of "Royalty" Payments, quoting

from H.R. Rep. No 317, 96th Cong., 1st Sess. (1979), at 80 and S.

Rep. No. 249, 96th Cong., 1st Sess. (1979), at 120.

     As in Hasbro, the importer's obligation to pay the seller

accrues upon the sale of the imported products.  The amount of

the royalty payments is based on the resale price of the imported

merchandise (xxx percent of the "net sales" in the United

States), plus an amount for the initial supply price.  The income

produced from the subsequent resale of the Magnevist accrues

directly to the seller and should be added to the price actually

paid or payable for the Magnevist, in accordance with section

402(b)(1)(E).  Thus, the payments from Berlex to Schering

constitute proceeds of the subsequent resale of the imported

merchandise and are dutiable.

HOLDING:

     The royalty payments made by Berlex to Schering constitute a

dutiable part of the price actually paid or payable for the

merchandise.  Additionally, the royalties could be considered

dutiable as either royalties under section 402(b)(1)(D) or

proceeds of a subsequent resale under section 402(b)(1)(D).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

