                            HQ 545096

                           May 31, 1994

CO:R:C:V  545096 er

CATEGORY:  Valuation

Area Director

Newark, New Jersey

RE:  Request for Internal Advice 45/92 Concerning Dutiability

     of Transportation Charges; Country of Exportation; Timing

     of Sale For Exportation.

Dear Sir:

     This is in response to your memorandum dated July 13, 1992,

forwarding counsel's request for internal advice dated May 21 and

November 13, 1991, submitted on behalf of their client, xxx.  We

regret the delay in responding. 

FACTS:

     xxx purchased various articles of apparel from yyy in Hong

Kong.  The articles were manufactured in China by zzz.  The invoice

between the seller, yyy, and the importer, xxx, shows an "FOB

China" price, and identifies a separate amount for the freight

charges incurred in shipping the merchandise from China to Hong

Kong.  The merchandise was subsequently exported from Hong Kong to

the United States. 

     Counsel claim that the charges incurred to ship the subject

merchandise from the manufacturer's plant in China to Hong Kong

were incurred after the merchandise was sold for exportation and

are therefore not dutiable.  Counsel believe that the actual sale

for exportation occurred in China because the shipping terms on

yyy's invoice for goods shipped to xxx from Hong Kong are

identified as "FOB China".  Counsel reason that these shipping

terms evidence that risk of loss passed to xxx at the time the

goods left the manufacturer's factory in China for shipment to Hong

Kong and, accordingly, that the sale for exportation must also

occur at the same time.  That risk of loss passed to xxx in China,

counsel contend, is further evidenced by the existence of an

insurance policy which counsel characterize as one which insured

the merchandise "primarily for the beneficial interest of xxx from

the time of departure from China."

     Various exhibits were submitted with this request which

include copies of Customs Notices of Action (CF 29's); invoices

from yyy to xxx; invoices from zzz to aaa of Hong Kong; air

waybills executed by China Travel Services; invoices for the air

waybills from China Travel Services to yyy; invoices from Dart

Express in China to yyy covering handling charges; and an insurance

broker's note.

ISSUE:

     Whether, under the circumstances presented, the transportation

charges incurred to ship the subject merchandise from the

manufacturer in China to the seller in Hong Kong are a part of

transaction value.

LAW AND ANALYSIS:

     As you know, transaction value, the preferred method of

appraisement, is defined in section 402(b) of the Tariff Act of

1930, as amended by the Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C.

1401a(b); TAA) as the "price actually paid or payable for the

merchandise when sold for exportation to the United States", plus

enumerated additions.

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as "the total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

for transportation, insurance, and related services incident to the

international shipment of the merchandise from the country of

exportation to the place of importation in the United States) made,

or to be made, for the imported merchandise by the buyer to, or for

the benefit of, the seller." (emphasis added)

     Counsel characterize the charges incurred to ship the

merchandise between China and Hong Kong as "inland freight"

charges.  Because China and Hong Kong are still regarded as two

separate countries, this characterization of the charges is

incorrect.  Accordingly, application of section 152.103(a)(5) of

the Customs Regulations, as amended by T.D. 84-235, which pertains

to foreign inland freight and other inland charges, is not

warranted.  Under the circumstances, the charges in question are

merely transportation charges. 

     For purposes of determining transaction value in appraising

imported merchandise, the sale for exportation to the United States

must take place at some unspecified time prior to the exportation

of the goods.  (HRL 543868 dated March 5, 1987).  It is undisputed

that the subject merchandise was manufactured in China and that a

sale for exportation of the subject merchandise took place at some

time prior to the exportation of the goods from Hong Kong.  What is

at issue is whether the sale preceded the time at which the

transportation charges were incurred between China and Hong Kong,

in which case China would be the country of exportation and the

transportation charges between China and Hong Kong would constitute

part of the charges incurred for the international shipment of the

merchandise from the country of exportation to the United States. 

In other words, the transportation charges would not be dutiable as

part of the price actually paid or payable.

     A sale for exportation between zzz and xxx is not claimed;

rather, counsel contend that while the sale for exportation was

between yyy and xxx, the sale actually occurred in China, as

evidenced by the "FOB China" shipping terms on yyy's invoice to

xxx.  Thus, counsel reason, the charges were incurred after the

merchandise was sold for exportation and the basis for transaction

value would be the "FOB China" price on the invoice, less the

separately identified charges and expenses incurred for the prepaid

transportation of the merchandise from China to Hong Kong.  The

validity of counsel's position depends on whether these

transportation costs were in fact incurred after the merchandise

was sold for exportation and, consequently, whether China was the

country of exportation.

     Because the shipping terms on yyy's invoice are "FOB China",

counsel maintain that risk of loss passed to xxx at the time the

goods left the manufacturer's plant and, along with passage of risk

of loss, the sale for exportation occurred.  While shipping terms

are normally of value in evaluating when risk of loss and passage

of title occur, they are meaningless in the instant situation

unless the sale for exportation preceded or coincided with the

shipment from China.  Otherwise, the designation of such terms on

yyy's invoice would have the effect of transferring risk of loss to

xxx to a time preceding the moment when xxx purchased or contracted

to purchase the merchandise. 

     Regarding merchandise imported from intermediate countries,

section 152.23, Customs Regulations (19 CFR 152.23), provides that

merchandise imported from one country, being the growth, production

or manufacture of another country, shall for value purposes be

treated as an exportation of the country from which it is

immediately imported.  However, if it appears by the invoice, bill

of lading, or other evidence that the merchandise was destined for

the United States at the time of original shipment, it shall be

treated as an exportation of the country from which it was

originally exported.  

     No evidence has been presented that the merchandise was

destined for the United States  at the time of original shipment

from China.  The documentation submitted reveals that the

transportation of the merchandise between China and Hong Kong is

arranged between yyy, zzz and various forwarders.  Nowhere in this

documentation is xxx mentioned.  While the copy of the insurance

broker's note demonstrates that both xxx and yyy are covered for

their respective rights and interests, the note in no manner

evidences that the subject merchandise was destined for the United

States at the time it was shipped from the manufacturer's plant. 

Under the circumstances, in the absence of any evidence that the

merchandise was destined for the United States at the time it was

shipped from China, Customs finds that Hong Kong is the exporting

country and the transportation charges incurred prior to the time

the merchandise was exported from Hong Kong may not be deducted

from the price actually paid or payable.  (See, HRL 543643 dated

September 24, 1986)

HOLDING:

     For the reasons discussed above, the transportation charges

incurred to ship the merchandise from China to Hong Kong may not be

deducted from the price actually paid or payable, and thus remain

a part of transaction value.  

     This decision should be mailed by your office to the internal

advice requester no later than 60 days from the date of this

letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings will

take steps to make the decision available to Customs personnel via

the Customs Rulings Module in ACS and the public via the Diskette

Subscription Service, Lexis, Freedom of Information Act and other

public access channels.

                                        Sincerely,

                                        John Durant, Director

                                        Commercial Rulings Division

