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VAL CO:R:C:V 545110 CRS

CATEGORY:  Valuation

Alan G. Lebowitz, Esq.

Scott A. Cohn, Esq.

Grunfeld, Desiderio, Lebowitz & Silverman

12 East 49th Street

New York, NY 10017

RE:  Payments by importer for samples used for soliciting orders;

equipment used in the manufacture of samples; price actually paid

or payable.

Dear Messrs. Lebowitz and Cohn:

     This is in reply to your letter dated September 21, 1992, on

behalf of Mamiye Brothers (the buyer), concerning the dutiability

of certain payments made by your client for the procurement of

samples.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     The buyer, an importer of children's wearing apparel, procures

garment samples from Sterling Products, Inc. (the seller), a

related company in Hong Kong.  The sample garments will be used to

design wearing apparel and solicit sales orders and will be

produced on the buyer's instructions.

     The buyer will reimburse the seller for costs incurred in the

design, development and production of the samples to include the

following:  the cost of fabric used to produce samples; the

acquisition and development cost of rollers used in printing the

fabric; the total cost of trim used in the production of the

samples; the cost of labor involved in cutting, sewing, printing,

embroidery, ornamentation; etc.; a percentage of the seller's

overhead attributable to the cost of producing the samples; and a

ten percent profit margin on the total of the costs identified

above.  The seller will send the buyer a debit note on a monthly or

other periodic basis for the costs incurred in the design and

production of the samples.  In a conversation with a member of my

staff you stated that payments of amounts due under the debit notes

likely will be made after the samples are imported.

     The rollers are dedicated to a particular type of fabric

pattern.  Should a sample produced by the seller be selected for

full-scale production, you state that the buyer will not be charged

for the cost of the roller or rollers used to print the fabric

pattern of that particular garment.  Instead, the cost of the

rollers will be amortized, i.e., included, in the price of garments

shipped pursuant to a purchase order for a full production run.

     Most of the samples manufactured by the seller will be shipped

to the United States; however, at least one sample of each style

produced will be retained by the seller.  The samples will be

imported in a mutilated condition and the accompanying invoices

will state that the samples have no commercial value.

     In addition, you state that on occasion the buyer will provide

the seller with U.S. design work, as well as fabric swatches or

garment parts obtained from foreign store-bought garments, the

purpose of which is to illustrate the U.S. design work.  You do not

consider the swatches and parts to be assists since in your view

these items are not design work nor are they necessary for

production.

ISSUES:

     The issues presented are:  (1) how should the imported garment

samples for which the buyer makes periodic payments pursuant to

debit notes issued by the seller be appraised? and (2) how should

the subsequently imported production merchandise be appraised?

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C. 
 1401a).  The

preferred method of appraisement is transaction value, which is

defined as the "price actually paid or payable for the merchandise

when sold for exportation to the United States," plus five

enumerated additions.  19 U.S.C. 
 1401a(b)(1).  The term "price

actually paid or payable" is defined as "the total payment (whether

direct or indirect...) made, or to be made, for imported

merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the seller." 

19 U.S.C. 
 1401a(b)(4)(A).  For the purposes of this ruling we

have assumed that transaction value is the appropriate basis of

appraisement.

     However, we note that buyer and the seller are related

parties.  While we do not address this issue for the purposes of

this ruling, should it be determined that the relationship between

the parties affects the price actually paid or payable, transaction

value may not be an acceptable basis of appraisement.  In addition,

this ruling does not reach the issue of whether the swatches and

garment parts provided by the buyer to the seller constitute

assists.

     The seller will produce sample garments for the buyer and on

a periodic basis issue debit notes for the design, development and

production costs associated with the samples.  Included in the

total cost of the samples are the cost of fabric, the acquisition

and development costs of rollers used to print the fabric, the cost

of trim, labor, overhead and profit.  Accordingly, you have asked

how the imported samples should be appraised and whether the

periodic payments for the costs associated with the production of

the sample garments are part of the price actually paid or payable

of the subsequently imported production merchandise.

     You contend that the periodic payments for the mutilated

samples are not separately dutiable, i.e., as part of the price

actually paid or payable for the subsequently imported production

merchandise.  You note that when the samples are imported it is not

known which styles will eventually be selected for production;

indeed, most samples are not selected for full scale production. 

In the event that a sample is selected for full-scale production,

however, the seller will not charge the buyer for the cost of the

roller used to print the fabric.  Instead, the cost of the roller

will be amortized in the price of the subsequently imported

merchandise.

     The price actually paid or payable for imported merchandise

includes all payments, whether direct or indirect, made by the

buyer to, or for the benefit of, the seller.  19 U.S.C. 


1401a(b)(4)(A).  The buyer will make periodic disbursements to the

seller as payment for the sample garments.  Consequently, the

periodic payments covering design, development and production costs

are part of the price actually paid or payable for the imported

samples, again assuming that the relationship between the parties

has not influenced the price.

     However, you have advised that if a sample is chosen for full-scale production the seller will amortize the cost of the rollers

used to print the fabric in the price of the subsequently imported

production merchandise.  In HRL 544516 dated January 9, 1991, we

held that the cost of producing prototypes that were a necessary

step in the design and development of subsequently imported

merchandise was part of the price actually paid or payable for that

merchandise.  See also HRL 544642 dated June 24, 1991.  In the

instant case, some rollers will be used to make production garments

as well as samples; consequently, these rollers form a necessary

step in the design and development of the subsequently imported

production garments and must be reflected in the transaction value

of that merchandise.

     Although the seller will amortize the cost of rollers used to

make production run garments in the price of the subsequently

imported merchandise, the cost of the rollers represents only part

of the design and development costs related to the subsequently

imported production merchandise.  It is Customs' position that all

costs related directly to the development of samples or prototypes

should be included in the transaction value of the subsequently

imported production merchandise.  For example, in HRL 544516 and

HRL 544642, the buyer paid the seller to design a prototype

vehicle.  The design and development costs of the prototype vehicle

included, inter alia, service/installation manuals, user manuals

and parts lists.  These costs were considered to be directly

related to the subsequently imported merchandise.  Accordingly,

they were included in the price actually paid or payable for the

imported production vehicles.  Thus in the instant case, in

addition to the cost of the rollers, all other costs associated

with samples that are selected for full production, e.g., the cost

of materials, trim, etc., should be amortized in the price of the

production garments, or otherwise reflected in the transaction

value of the subsequently imported merchandise.

     Finally, while no evidence has been submitted in regard to the

amortization of sample costs in the price actually paid or payable,

we assume that, if required, documentation to substantiate this

fact will be made available to Customs.

HOLDING:

     The periodic payments for the imported sample garments

constitutes the price actually paid or payable for that

merchandise.

     The transaction value of the subsequently imported merchandise

should reflect all design and development costs associated with

samples that result in production garments.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director

                         Commercial Rulings Division

