                            HQ 545278

                          April 7, 1994

VAL CO:R:C:V 545278 CRS

CATEGORY:  Valuation

District Director

U.S. Customs Service

Patrick V. McNamara Building

477 Michigan Avenue

Detroit, MI 48226

RE:  Internal Advice Request 29/93; prototypes; subsequently

imported merchandise; design and development; price actually paid

or payable; assists; HRL 544642 cited

Dear Sir:

     This is in reply to your memorandum dated March 26, 1993, in

which you requested internal advice in regard to the appraisement

of certain modified engines developed for Ford Motor Company (the

"buyer").  We regret the delay in responding.

FACTS:

     The buyer negotiated an interim agreement (the "agreement")

with Yamaha Motor Company, Ltd. (the "seller"), to modify and

adapt an existing automobile engine (hereinafter referred to as

the "modified engine") for use in certain automobiles equipped

with automatic transmissions.  The agreement provides that if the

modifications prove successful, the parties would enter into a

contract for the purchase and supply of production engines.  The

modifications were successful and production engines have been

and continue to be imported.

     Pursuant to the agreement, the seller is responsible for the

design and development modifications, in return for which it will

receive a fee, payable in installments.  This amount constitutes

the buyer's total financial obligation under the agreement for

developing the modified engine.  The agreement also provides,

however, that any prototypes of the modified engines (the

"prototype modified engines") required by the buyer during the

term of the agreement will be purchased under separate purchase

orders in accordance with the buyer's standard purchase order

terms and conditions.

     The buyer issued nine purchase orders covering a total of

178 prototype modified engines.  Subsequently, amendments were

issued reducing the number of engines to be imported to 156. 

Duty was paid on the 156 prototype modified engines which were

imported for testing purposes.  The balance of the prototype

modified engines were retained by the seller and were never

imported.

     The buyer contends that the payments to the seller are an

assist in that they were made for engineering, development and

design work, undertaken elsewhere than in the U.S., that was

necessary to manufacture the imported production engines.  In

addition, you advise that the buyer also contends that since it

paid duty on the imported prototype modified engines, the value

of these "assists" cannot be added to the price actually paid or

payable of subsequently imported production engines.  However,

you maintain that the payments for the design modifications are

not assists but part of the price actually paid or payable and

therefore dutiable.

ISSUES:

     The issues presented are:  (1) how should the imported

prototype modified engines be appraised; and (2) how should the

imported production engines be appraised?

LAW AND ANALYSIS:

     Merchandise imported into the United States is appraised in

accordance with section 402 of the Tariff Act of 1930, as amended

by the Trade Agreements Act of 1979 (TAA; 19 U.S.C.   1401a). 

The preferred method of appraisement under the TAA is transaction

value, defined as the price actually paid or payable for the

merchandise when sold for exportation to the United States, plus

certain statutory additions, including the value. apportioned as

appropriate, of any assist.  19 U.S.C.   1401a(b)(1).

     The term "price actually paid or payable" means the total

payment (whether direct or indirect...) made, or to be made, for

imported merchandise by the buyer to, or for the benefit of, the

seller.  19 U.S.C.   1401a(b)(3).

     The agreement provides for two separate payments to the

seller.  One is for the modification of an existing engine model

in order to adapt the engine for use in automobiles produced by

the buyer.  This amount constitutes the buyer's total financial

obligation for the design and development work performed by the

seller.  A payment schedule for this amount is set forth in the

agreement.  Interim Agreement at 3, paragraph 4.  In addition,

the agreement provides that should the buyer require prototype

modified engines for testing purposes, it could purchase them

under separate purchase orders in accordance with the buyer's

standard terms and conditions.  Interim Agreement at 1.  This

second payment therefore relates to the purchase of prototype

modified engines produced by the seller in the course of the

design work.  Of the 178 prototype modified engines produced by

the seller pursuant to the buyer's purchase orders, only 156 were

actually imported by the buyer.

     The buyer contends that the payment to the seller for the

prototype modified engines constitutes an assist, the value of

which should be added to the price actually paid or payable of

imported production engines.  The term "assist" is defined as

that which is supplied directly or indirectly, and free of charge

or at a reduced cost, by the buyer for use in connection with the

production or sale for export of merchandise, including, inter

alia, engineering, development and design work, necessary for the

production of the imported merchandise and undertaken elsewhere

than in the United States.  19 U.S.C.   1401a(h)(1)(A)(iv). 

However, in this instance the development and design work was not

provided by the buyer.  It was performed by the seller, and paid

for by the buyer in the amount, and according to the schedule,

set forth in the agreement.  Customs has held that payments for

engineering development work, etc., are not assists but are part

of the price actually paid or payable for the imported

merchandise.  E.g. Headquarters Ruling Letter (HRL) 544381 dated

November 25, 1991; HRL 543376 dated November 13, 1984.  See also,

Chrysler Corporation v. United States, No.. 93-186, slip op. at

17 (Ct. Int'l Trade September 22, 1993).  Accordingly, the value

of the imported prototype modified engines does not constitute an

assist.

     The agreement provides that any prototype modified engines

required by the buyer would be purchased under separate purchase

orders, i.e., separate in that the payment for prototype modified

engines would be in addition to the agreed upon compensation for

the entire design and development process.  Separate purchase

orders were placed for 178 engines; subsequently, the order was

amended and while the buyer paid for all 178, only 156 were

imported.  Assuming transaction value is indeed the appropriate

basis of appraisement, the payment of the purchase order amounts

constitutes the price actually paid or payable for the imported

prototype modified engines.  Since only 156 prototype modified

engines were imported, however, the other twenty-two prototype

engines originally ordered are not subject to duty.  Duty on the

156 engines was paid upon importation.

     Having paid duty on the 156 imported prototype modified

engines the buyer also maintains that the cost of the design and

development work for the modified engines should not be included

in transaction value as part of the price actually paid or

payable of the imported production engines.  Again, the agreement

provides for two payments to be made by the buyer as compensation

for the work performed by the seller in regard to the engine

modification program:  one for the overall design and

development; the other specifically for the prototype modified

engines.  As noted above, the latter payment represents the price

actually paid or payable for the imported prototype modified

engines.

     In HRL 544516 dated January 9, 1991, certain prototypes were

determined to be a necessary step in the design and development

of the subsequently imported articles based on the prototypes. 

HRL 544516 at 4.  In that case, as here, there were two payments: 

one for the imported prototype; the other for the design and

development work.  The prototype was later imported into the

U.S., in consequence of which it was determined that since the

value of the article had already been subject to duty once, it

was not part of the price actually paid or payable for the

subsequently imported merchandise.  However, this position was

modified by HRL 544642 dated June 24, 1991.  This ruling held not

only that the payment for the design and development process was

part of the price actually paid or payable for the subsequently

imported merchandise but in addition, that the cost of the

prototype itself (which was later returned to the foreign

manufacturer and thus became an assist), should also be added to

the price actually paid or payable notwithstanding the fact that

duty had already been paid on the prototype when it was imported.

     In the instant case, the payment from the buyer for the

design and development of the modified engines is part of the

price actually paid or payable for the subsequently imported

production engines.  Furthermore, and again notwithstanding the

fact that duty was paid on the prototypes when imported, we also

find that the payment for the all 178 of the prototypes

manufactured by the seller constitute part of the price actually

paid or payable for the subsequently imported production engines. 

The cost of the prototypes is inextricably linked to the design

and development process and therefore is appropriately included

in the transaction value of the imported production engines.

HOLDING:

     The prototype modified engines are not assists such that

their value should be added to the price actually paid or payable

for the imported production engines.  However, the payment made

by the buyer constitutes the price actually paid or payable for

the imported prototypes.

     The payment for the design and development of the prototype

modified engines is a cost attributable to the production engines

and should therefore be included in transaction value as part of

the price actually paid or payable for the subsequently imported

production engines.

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than sixty days from the date

of this letter.  On that date the Office of Regulations and

Rulings will take steps to make this decision available to

Customs personnel through the Customs Rulings Module in ACS, and

the public through the Diskette Subscription Service, Lexis~, the

Freedom of Information Act and other public access channels.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director




