                            HQ 545505

                          August 9, 1994

VAL CO:R:C:V 545505 ILK

CATEGORY: Valuation

Area Director

Minneapolis, Minnesota

RE:  Internal Advice 34/93; price actually paid or payable;

     computed value 

Dear Sir:

     This is in response to your request for Internal Advice

which was initiated on behalf of xxxxxxxx xxxxxxxxx xxxx xxxxx

xxxxxxxxxxx (hereinafter referred to as "the importer").  We

regret the delay in responding.

FACTS: 

     The importer entered into a contract with xxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxx, Inc. (hereinafter referred to as "FSB"), a U.S.

company, pursuant to which FSB agreed to provide to the importer

technical information needed to create a beet sugar molasses

processing plant, as well as chromatographic separation resin

(hereinafter referred to as "CSR") for use in the process of

desugarization of beet sugar molasses.  FSB is a wholly owned

subsidiary of xxxxxx Ltd. (hereinafter referred to as "the

supplier"), a Finnish company, which is the owner of the patented

process of the desugarization separation system, and the supplier

of the CSR.  The CSR is imported from Finland.  The importer is

not related to FSB or the supplier.

     Pursuant to the contract, FSB is to furnish to the importer

production technology, engineering services, documents and CSR,

and is to supervise the erection and start-up of the licensed

process.  The contract sets forth one price for the foregoing,

with no itemization.  The contract price was to be paid in four

installments.  The first 25% was to be paid upon the signing of

the contract, 25% was to be paid upon the delivery of engineering

documentation, 30% was to be paid upon delivery of analytical and

operational manuals for the separation system and the final 20%

was to be paid upon delivery of the CSR.  The entry of the CSR

was accompanied by an invoice, however the invoice was made for

Customs purposes only.

     You initially took the position that the contract price was

for services and proprietary information not related to the

imported merchandise, and that such portion is not included in

the price actually paid or payable for the imported merchandise. 

However, you also considered that the license fee paid for the

right to use technology and licensed products was related to the

imported merchandise and was a condition of the sale of the

imported merchandise.

     The National Import Specialist Division takes the position

that the price actually paid or payable for the imported

merchandise cannot be established and that the computed value

method of appraisement should be considered as the appropriate

basis of appraisement.

     The importer takes the position that the imported

merchandise cannot be appraised on the basis of transaction value

because restrictions upon the importer's use of the CSR exist,

and the price of the imported merchandise is subject to a

consideration for which a value cannot be determined.  The

importer is unaware of importations of identical or similar

resins and is unable to obtain or supply the transaction values

of identical or similar merchandise.  There is also no resale of

the CSR, nor is it incorporated into products which are sold in

the U.S., therefore the deductive value method of appraisement

cannot be used.  The importer states that FSB is able to supply

information from the supplier so that the computed value of the

imported merchandise can be determined, and takes the position

that the merchandise should be appraised on the basis of computed

value.

ISSUE: 

     Whether under the circumstances presented a quantifiable

price actually paid or payable for the imported merchandise

exists. 

LAW AND ANALYSIS:

     Transaction value is the preferred method of appraisement

pursuant to 
402(a) of the Tariff Act of 1930, as amended by the

Trade Agreements Act of 1979 (19 U.S.C. 1401a(a); TAA).  However,

appraisement on the basis of transaction value requires that the

price actually paid or payable for the imported merchandise be

ascertainable.  In C.S.D. 84-62 (Headquarters Ruling Letter

543226 dated January 3, 1984), Customs ruled that the price

actually paid or payable, with respect to Canadian manufactured

components sold under a single contract price for a system to be

installed complete, was not quantifiable.  In C.S.D. 84-62, there

was no purchase order specifically covering the Canadian

manufactured components, payment was made to the seller by means

of progress payments in a certain percentage of the contract

total, and no payment specifically covered only the Canadian

components.

     Similarly, in the instant case, the importer is purchasing a

complete system under a single contract price.  There is no

purchase order specifically for the CSR, payment is made to the

seller by means of progress payments that are based on a

specified percentage of the entire contract price and no one

payment is specifically for the CSR.  Based on the foregoing

facts we find that the price actually paid or payable for the CSR

is not quantifiable, therefore the imported merchandise cannot be

appraised on the basis of transaction value.

     Under the TAA it is necessary to proceed sequentially

through the remaining bases of appraisement to determine the

appropriate valuation method.  The next basis of appraisement is

transaction value of identical or similar merchandise determined

under 
402(c) of the TAA.  This basis refers to a previously

accepted transaction value of identical or similar merchandise

which was exported at or about the same time as the merchandise

being valued.  There is no indication in this case that

merchandise identical or similar to the CSR was exported at or

about the same time as the CSR at issue, and appraised in the

U.S. on the basis of transaction value.  Therefore, the imported

merchandise cannot be appraised on the basis of the transaction

value of identical or similar merchandise.

     The next basis of appraisement is deductive value determined

under 
402(d) of the TAA.  Deductive value involves appraising

the imported merchandise on the basis of whichever of the price

of the merchandise upon its sale in the U.S., adjusted as

provided in 
402(d)(3) of the TAA.  According to the importer,

the imported CSR is not sold by the importer, nor is the imported

CSR sold after processing.  Therefore, the imported merchandise

cannot be appraised on the basis of deductive value.

     The next basis of appraisement is computed value determined

under 
402(e) of the TAA.  The computed value of the imported

merchandise is the sum of the cost or value of the materials and

fabrication, an amount for profit and general expenses equal to

that usually reflected in sales of merchandise of the same class

or kind, any assists and the packing costs.  See, Customs

Regulations 19 CFR 
152.106.  According to the importer, the

foregoing information can be obtained from the supplier of the

CSR for the determination of the computed value of the imported

merchandise.  Therefore, computed value is the appropriate basis

for appraisement of the imported CSR, provided the importer is

able to provide Customs with the appropriate information.

HOLDING: 

     Under the facts presented, as no quantifiable price actually

paid or payable exists, appraisement under transaction value

would not be appropriate and the merchandise should be appraised

under computed value. 

     This decision should be mailed by your office to the

internal advice requester no later than 60 days from the date of

this letter.  On that date the Office of Regulations and Rulings

will take steps to make the decision available to Customs

personnel via the Customs Rulings Module in ACS and the public

via the Diskette Subscription Service, Lexis, Freedom of

Information Act and other public access channels.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

