                            HQ 545532

                        September 14, 1994

VAL  CO:R:C:V  545532 er

CATEGORY:  Valuation

District Director

Anchorage, Alaska

RE:  Application for Further Review of Protest No. 3126-93-

     100006; Price Actually Paid or Payable; Post Importation

     Adjustments.

Dear Sir:

     This is in response to the above-referenced protest, which was

filed with your office on February 26, 1993, by xxxxxxxxxxxxxxx on

behalf of their client, [protestant] ("importer").  We regret the

delay in responding.

FACTS:

     The imported merchandise consists of 87 cases of caviar (.986

tons) sold to the importer from xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ("seller"). 

The merchandise was appraised, and the entry subsequently

liquidated on December 28, 1992, based on the stated invoice value,

at $y ($x less non-dutiable charges).

     The merchandise was entered on June 22, 1992.  On October 8,

1992, the importer filed a complaint against the seller in the

Superior Court for the Third Judicial District at Anchorage, which

complaint arose out of certain alleged acts or omissions by the

seller in connection with the sales contract between the parties

involving the subject merchandise.  On December 18, 1992, the

parties entered into a settlement agreement which provides that in

consideration of the payment terms called for in the settlement

agreement, the parties agreed to discharge each other from any and

all obligations arising from the contract for the purchase of the

subject merchandise.  The terms in the settlement agreement

arguably create a lower sales price for the imported merchandise

than that originally stated on the invoice.  Protestant argues that

the merchandise should be appraised based on the terms outlined in

the settlement agreement and that, accordingly, the imported

merchandise should be valued at $z per ton.  

ISSUE:

     Whether the post importation payment terms contained in the

settlement agreement may form the basis of transaction value.

LAW AND ANALYSIS:

     As you know, transaction value, the preferred method of

appraisement, is defined in section 402(b) of the Trade Agreements

Act of 1930, as amended ("TAA"), as "the price actually paid or

payable for the merchandise when sold for exportation to the United

States...", plus certain statutory additions.

     The "price actually paid or payable" is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as "the total payment (whether direct or

indirect, and exclusive of any costs, charges, or expenses incurred

for transportation, insurance, and related services incident to the

international shipment of the merchandise from the country of

exportation to the place of importation in the United States) made,

or to be made, for the imported merchandise by the buyer to, or for

the benefit of, the seller." 

     Section 402(b)(4)(B) of the TAA provides that "[a]ny rebate

of, or other decrease in, the price actually paid or payable that

is made or otherwise effected between the buyer and seller after

the date of importation of the merchandise into the United States

shall be disregarded in determining the transaction value ..." of

the imported merchandise.  The corresponding Customs regulation is

found in 19 CFR 152.103(a)(4).  

     In considering the issue presented we are of the opinion that

the terms outlined in the settlement agreement, to the extent they

may represent a decrease in price which occurs subsequent to the

importation of the imported merchandise, may not form the basis of

transaction value.  This position is in accord with section

402(b)(1) of the TAA, which defines transaction value to be "the

price actually paid or payable for the merchandise when sold for

exportation to the United States, ..." (emphasis added).  This

language precludes the consideration of the terms outlined in the

settlement agreement from forming the basis of transaction value. 

(See, TAA 31, published as 542275 and dated June 11, 1981).  

HOLDING:

      You are directed to deny this protest in full.  In accordance

with section 3A(11) of Customs Directive 099 3550-065, dated August

4, 1993, Subject:  Revised Protest Directive, this decision should

be mailed by your office to the protestant no later than 60 days

from the date of this letter.  Any reliquidation of the entry in

accordance with the decision must be accomplished prior to mailing

of the decision.  Sixty days from the date of the decision the 

Office of Regulations and Rulings will take steps to make the

decision available to customs personnel via the Customs Rulings

Module in ACS and the public via the Diskette Subscription Service,

Lexis, Freedom of Information Act and other public access channels.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

