                            HQ 545592

                        September 15, 1994

VAL CO:R:C:V  545592 er

CATEGORY: Valuation

District Director

Mobile, Alabama

RE:  Application for Further Review of Protest No. 1901-

     93100046; Dutiability of Foreign Inland Freight Charges.

Dear Sir:

     This is in response to the above-referenced protest, filed

with your office on August 13, 1993 by xxxxxxxxxx on behalf of

their client [protestant] ("importer"), and forwarded to this

office for reply.  We regret the delay in responding.

FACTS:

     The imported merchandise consists of certain tiles

manufactured by [manufacturer] in Italy and purchased by the

importer.  The merchandise was entered on June 6, 1989, and the

entry was liquidated on July 2, 1993.  Protestant disputes the duty

increase attributable to foreign inland freight charges. 

Protestant claims that in view of the fact that a buying agency

agreement exists which provides that the foreign inland freight

charges are paid by the agent, the charges should not have been

added to the claimed ex-factory price of the imported merchandise. 

The manufacturer and the buying agent are the same company, xxx. 

A copy of the buying agency agreement was not included with this

submission.

     It is your position that because the terms of sale are C&F 

Mobile, and not ex-factory as claimed by protestant, under section

402(b) of the Tariff Act of 1930, as amended by the Trade

Agreements Act of 1979, ("TAA"), only international freight charges

can be deducted because there is no through bill of lading.  

ISSUE:

     Whether the foreign inland freight charges should have been

excluded from the transaction value of the imported merchandise?

FACTS:

     The primary basis of appraisement under the valuation statute,

section 402 of the TAA is transaction value.  This is defined in

section 402(b) of the TAA as "the price actually paid or payable

for the imported merchandise when sold for exportation to the

United States," plus amounts for packing costs which are incurred

by the buyer, any selling commission, the value of any assist, any

royalty or license fee the buyer is required to pay as a condition

of the sale, and the proceeds of any subsequent resale that accrue

to the seller.

     The price actually paid or payable is defined in section

402(b)(4)(A) of the TAA as the "total payment, ... made, or to be

made, for the merchandise buy the buyer to ... the seller."  The

price actually paid or payable does not include costs, charges or

expenses incurred for transportation, insurance, and related

services incident to the international shipment of the merchandise

from the country of exportation to the place of importation in the

United States.  Deductions may be made for costs incurred for

transportation of the merchandise after importation, if such costs

are identified separately from the price actually paid or payable.

     Foreign inland freight charges are considered to be incident

to the international shipment of merchandise, and are not added to

the price actually paid or payable by the buyer to the seller for

imported merchandise, when the sale was based on an ex-factory

price.  Section 152.103(a)(5)(i) of the Customs Regulations (19 CFR

152.103(a)(5)(i)).  An ex-factory price is the cost of the goods at

the seller's loading dock and usually includes export packing, but

no other costs.  It does not include foreign inland freight costs. 

See Incoterms, 1980 edition; and 19 CFR 152.103(a)(5)(i).  The

existence of an ex-factory sale must be established for the

importer to be able to exclude, under this provision, foreign

inland freight charges from the price actually paid or payable.

     Protestant claims that the terms of sale were ex-factory but

submits no evidence to this effect.  To the contrary, the

manufacturer's invoice reveals that the terms of sale are C&F

Mobile, which is consistent with the facts described by your

office.  Consequently, an ex-factory sale has not been established. 

Customs correctly appraised the merchandise using the C&F Mobile

price.

     A sale on C&F terms means that the seller must pay the costs

and freight necessary to bring the goods to the named destination. 

See, Incoterms, 1980 edition.  Foreign inland freight charges will

be one of those costs, in instances where foreign inland freight

charges are incurred.  By regulation, when the price actually paid

or payable for imported merchandise includes a charge for foreign

inland freight, as it does here in this C&F sale, then that charge

will be part of the transaction value to the extent it is included

in the price.  It is immaterial that the freight charges were

itemized separately on the invoice.  Section 152.103(5)(ii) of the

Customs Regulations (19 CFR 152.103(5)(iii).  However, charges for

foreign inland freight may be considered incident to the

international shipment of that merchandise, and thus excludable, if

they are identified separately and they occur after the merchandise

has been sold for export to the United States and placed with a

carrier for through shipment to the United States.  Id.  A sale for

export and placement for through shipment to the United States is

established by means of a through bill of lading.  Section

152.103(5)(iii) of the Customs Regulations (19 CFR

152.103(5)(iii)).  The bill of lading presented by protestant

reflects shipment of the merchandise from Bremerhaven to Mobile; it

does not show through shipment from Fiorano Modenese, Italy, where

the factory apparently is located, to Mobile.  The protest is

denied because there is no evidence of through shipment from the

manufacturing site to the United States.

HOLDING:

     The foreign inland freight charges were properly included in

the transaction value of the imported merchandise, because the sale

for exportation was based on C&F, not an ex-factory, price and no

through bill of lading was furnished by the importer.  You are

instructed to deny this protest in full.  

     In accordance with section 3A(11) of Customs Directive 099

3550-065, dated August 4, 1993, Subject:  Revised Protest

Directive, this decision should be mailed by your office to the

protestant no later than 60 days from the date of this letter.  Any

reliquidation of the entry in accordance with the decision must be

accomplished prior to mailing of the decision.  Sixty days from the

date of the decision the Office of Regulations and Rulings will

take steps to make the decision available to customs personnel via

the Customs Rulings Module in ACS and the public via the Diskette

Subscription Service, Lexis, Freedom of Information Act and other

public access channels.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

