                            HQ 557640

                         January 5, 1994

CLA-2 CO:R:C:S 557640 MLR

CATEGORY: Classification

Mr. Gary Jordahl

Traffic Manager/Sales Support

Pioneer Industrial Components, Inc.

100 Pioneer Boulevard

Springboro, Ohio  45066

RE:  Eligibility of components for duty-free treatment under the

     Generalized System of Preferences (GSP); imported directly;

     Singapore; 19 CFR 10.175(e)

Dear Mr. Jordahl:

     This is in response to your letter of October 18, 1993,

requesting a ruling on the eligibility of components from

Thailand and Malaysia for duty-free treatment under the

Generalized System of Preferences (GSP).  

FACTS:

     Pioneer Industrial Components, Inc. ("Pioneer"), a car audio

electronics assembler, imports components such as resistors, wire

harnesses, inductors, and transformers from many Far East sources

including, Japan, Taiwan, Thailand, and Malaysia.  The components

from Thailand and Malaysia are imported with the aid of Pioneer's

Southeast Asian agent, Pioneer Asiacentre, who purchases the

components and consolidates them in Singapore for shipment to the

U.S.  

     In Singapore, the components will not enter into the

commerce of Singapore while they are under the control of Pioneer

Asiacentre, and will not be subject to any other operations other

than unloading, loading and warehousing; however, it is stated

that because Singapore is a free market country and there is no

Customs controlling body, the term "remained under control of the

customs authority of the intermediate country" does not apply. 

The exporter of the merchandise in Thailand and Malaysia will

complete the Form A Certificate of Origin which will accompany

each shipment.  It is also stated that the exporter will also be

prepared to complete the "GSP Declaration" if requested by the

District Director.

ISSUE:

     Whether the components from Thailand and Malaysia are

"imported directly" for purposes of the GSP when they are shipped

through Singapore to the U.S.

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated beneficiary developing country (BDC)

which are imported directly into the customs territory of the

U.S. from a BDC may receive duty-free treatment if the sum of (1)

the cost or value of materials produced in the BDC, plus (2) the

direct costs of the processing operations performed in the BDC,

is equivalent to at least 35 percent of the appraised value of

the article at the time of entry into the U.S.  See 19 U.S.C.

2463(b).  Although the resistors, wire harnesses, inductors, and

transformers are classifiable in subheadings 8533.10.00,

8544.41.00, 8504.31.40, and 8504.21.00, HTSUS, respectively,

which are GSP-eligible provisions, and Thailand and Malaysia are

designated BDCs for purposes of the GSP as provided in General

Note 3(c)(ii)(A), Harmonized Tariff Schedule of the United States

(HTSUS), Singapore is not.

     Therefore, the issue in this case concerns whether the

components from Thailand and Malaysia are considered to be

"imported directly" from the BDCs to the U.S., if they are

shipped from the BDCs through Singapore, and subsequently entered

into the U.S.  Section 10.175, Customs Regulations (19 CFR

10.175) defines the term "imported directly" for purposes of the

GSP.  Paragraph (a), which sets forth the most restrictive

definition of the term, provides that "imported directly" means

"direct shipment from the beneficiary country to the United

States without passing through the territory of any other

country."  

     However, 19 CFR 10.175(e) (copy enclosed) incorporates into

the concept of "imported directly", a transaction involving goods

produced in a member of a GSP-designated association of countries

which are shipped through, and only subjected to limited

processing operations in, another member of the same association,

whose designation as a member of that association for GSP

purposes was terminated by the President.  Brunei Darussalam and

Singapore are former BDCs for purposes of paragraph (e).  The

articles in the shipment may also not enter into the commerce of

the former BDC except for those permissible operations specified

in 19 CFR 10.175(c)(1) which include packing and unpacking, and

except for purposes of purchase or resale, other than at retail,

for export.  The person responsible for the articles in the

former BDC, or any person having knowledge of the facts, shall

also prepare and sign an additional Form A, declaring what

operations, if any, were performed in the former BDC, and should

submit it to Customs if requested along with the Form A from the

originating BDC.

     In this case we find that because Singapore is a former BDC

for purposes of 19 CFR 10.175(e), and the components are only

subjected there to unloading, loading, and warehousing

operations, they will be "imported directly" from Thailand and

Malaysia, within the meaning of 19 CFR 10.175(e), and will be

entitled to duty-free treatment under the GSP, assuming they are

a "product of" Thailand or Malaysia and satisfy the 35 percent

value-content requirement.  

HOLDING:

     Based on the information submitted, we find that the

components shipped from Thailand and Malaysia through Singapore,

where they are only subjected to unloading, loading, and

warehousing operations before importation into the U.S., are

"imported directly" from the BDCs for purposes of qualifying for

duty-free treatment under the GSP.  

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division




