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CATEGORY:  Classification

Ms. Catherine DeBease

Conversations de Chaussures

14 N. Park Street

Watertown, MA  02172

RE:  Applicability of U.S. Note 2(b), subchapter II, Chapter 98,

     HTSUS, to footwear from the Dominican Republic

Dear Ms. DeBease:

     This is in reference to your letter dated November 5, 1993,

requesting a ruling on the applicability of U.S. Note 2(b),

subchapter II, Chapter 98, Harmonized Tariff Schedule of the

United States (HTSUS) ("Note 2(b)"), to textile footwear from the

Dominican Republic.

FACTS:

     You state that you plan on producing a fabric footwear line

in the Dominican Republic.  You claim that you previously

manufactured these shoes in Thailand and intend to transfer

operations to the U.S., while using a stitching facility in the

Dominican Republic to process the footwear upper.  You state that

the operations to be performed in the Dominican Republic are as

follows:  All upper fabrics will be combined in the U.S. and will

arrive on rolls in the Dominican Republic.  In the Dominican

Republic, the fabric will be cut into patterns, stitched and

assembled into the footwear upper.  In addition, the socklining

for the footwear will be cut in the Dominican Republic.  These

components will be shipped to the U.S.

     The operations to be performed in the U.S. are as follows: 

Materials will be cut for the midsole, heel padding and arch in

the U.S.  Finally, the unassembled components will be glued

together, the sole will be laid, the sock will be inserted into

the lining, and the footwear will be marked.  You also state that

any pattern or mold work involved in the production of the

footwear will take place in the U.S.

     In addition, you state that additional materials such as

binding ribbon, thread and elastic may be supplied to the factory

in the Dominican Republic to complete the upper.  

     Finally, under another proposed scenario, you state that the

outsole may be produced in the Dominican Republic, and both the

upper and socklining components will be shipped to the U.S. for

final assembly.

ISSUE:

     Whether the footwear and footwear parts which are produced

in the Dominican Republic from U.S. materials as described above,

are eligible for duty-free treatment under Note 2(b).

LAW AND ANALYSIS:

     Section 222 of the Customs and Trade Act of 1990 (Public Law

101-382) amended U.S. Note 2, subchapter II, Chapter 98, HTSUS,

to provide for the duty-free treatment of articles (other than

textile and apparel articles, and petroleum and petroleum

products) which are assembled or processed in a Caribbean Basin

Economic Recovery Act (CBERA) beneficiary country (BC) wholly of

fabricated components or ingredients (except water) of U.S.

origin.  This amendment was effective with respect to goods

entered on or after October 1, 1990.

     Note 2(b) provides as follows:

     (b)  No article (except a textile article, apparel article,

          or petroleum, or any product derived from petroleum,

          provided for in heading 2709 or 2710) may be treated as

          a foreign article, or as subject to duty, if--

          (i) the article is--

               (A)  assembled or processed in whole of fabricated

                    components that are a product of the United

                    States, or

               (B)  processed in whole of ingredients (other than

                    water) that are a product of the United

                    States, in a beneficiary country; and

          (ii) neither the fabricated components, materials or

               ingredients, after exportation from the United

               States, nor the article itself, before importation

               into the United States, enters the commerce of any

               foreign country other than a beneficiary country.

     As stated in this paragraph, the term "beneficiary country"

     means a country listed in General Note 3(c)(v)(A).

     Although Note 2(b)(i)(A) and (B) are separated by the word

"or", it is our opinion that Congress did not intend to preclude

free treatment under this provision to an article which is

created in a BC both by assembling and processing U.S. fabricated

components and by processing U.S. ingredients.

     Pursuant to General Note 3(c)(v)(A), HTSUS, the Dominican

Republic has been designated as a BC for CBERA purposes.  We have

previously held that footwear and parts of footwear are eligible

articles under Note 2(b).  See T.D. 91-88, 25 Cust. Bull. 45

(1991).  Customs has followed this position on footwear and parts

of footwear in HRL's 555742 dated November 5, 1990, and 555788

dated September 9, 1991.  These rulings allowed duty-free

treatment under Note 2(b) to footwear and footwear uppers made,

at least in part, of textile materials.

     In regard to the operations performed in the Dominican

Republic, we believe that the assembly and processing of the U.S.

materials and ingredients, which consist of cutting fabric to

shape, stitching the components together, and assembling the

upper and socklining, are encompassed by the operations specified

in Note 2(b).

     In regard to your question concerning whether duty-free

treatment under Note 2(b) will be affected when items such as

binding ribbons, thread and elastic are supplied to the Dominican

factory, HRL 556013 dated June 17, 1991, is relevant.  For

purposes of this proposed scenario, we assume that the items

which will be supplied to the Dominican Republic factory are not

of U.S. origin.  In HRL 556013, we found that enema tip

assemblies, which were made with U.S. materials as well as

adhesive of German-origin, which was used to secure the string

ends and cuff of the enema tip assemblies, were eligible for

duty-free treatment under Note 2(b).  We stated in HRL 556013

that:

     [b]ased on the information you submitted, the cost of the

     adhesive represents approximately one percent of the total

     cost of the completed article.  General Note 7(e)(i), HTSUS,

     states that, for purposes of the tariff schedule, the term

     "'wholly of' means that the goods are, except for negligible

     or insignificant quantities of some other material or

     materials, composed completely of the named material."  It

     is our determination that although the enema tip assemblies

     are not made of 100% U.S. components and ingredients, the

     adhesive constitutes merely an insignificant portion of the

     entire article and, therefore, the presence of the foreign

     adhesive would not preclude application of duty-free

     treatment under Note 2(b).

     We have generally held that the presence of foreign-origin

materials will not defeat eligibility under this provision where

the cost of the foreign materials does not represent more than

one percent of the total cost of the completed article and the

foreign material is not an integral component of the completed

article.  See HRL 556013; HRL 556745 dated October 23, 1992. 

Based upon the limited facts presented, we cannot conclude that

functional foreign materials such as thread, binding ribbon and

elastic which are used to produce the footwear upper are not

integral components of the footwear.  Indeed, it appears that

under these circumstances, only one component of the upper would

be of U.S.-origin, i.e., the fabric.  Therefore, we find that the

presence of foreign-origin thread, binding ribbon and elastic

would preclude eligibility for free entry under Note 2(b).

     You also propose to produce the outsoles in the Dominican

Republic, and then ship the upper, socklining and outsoles to the

U.S. for final assembly.  We are assuming, based on the

information you have presented, that the outsole is made in the

Dominican Republic with foreign materials and is imported into

the U.S. along with the upper and socklining.  Under these

circumstances, as the imported unassembled footwear are not made

wholly of U.S. components, as required by Note 2(b), none of the

footwear parts, including the upper and socklining, is entitled

to Note 2(b) treatment.  

HOLDING:

     On the basis of the information submitted and assuming that

all materials from which the footwear uppers and socklinings are

made are in fact of U.S.-origin, we conclude that the footwear

uppers and socklinings made in the Dominican Republic wholly from

materials of U.S. origin are entitled to duty-free treatment

under Note 2(b), upon compliance with the imported directly

requirement under Note 2(b) and the documentation requirement set

forth in Headquarters telex 9264071 dated September 28, 1990.

     If, however, non-U.S. origin binding ribbons, thread and

elastic are used to produce the footwear upper, duty-free

treatment under Note 2(b) for the upper will be precluded.

     Finally, in regard to the outsole, because the imported

unassembled footwear is not made wholly of U.S. components, as

required by Note 2(b), none of the footwear parts, including the

upper and socklining, is entitled to duty-free treatment under

Note 2(b).

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

Enclosure

