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CATEGORY:  Classification

Mr. James F. Carroll

J.M. Rodgers Co., Inc.

International Freight Forwarders

90 West Street, Room 1510

New York, N.Y.  10006-1039

RE:  "Imported Directly"; 19 CFR 10.175; Singapore; T.D. 92-6

Dear Mr. Carroll:

     This is in response to your letter dated May 4, 1994,

addressed to the New York Seaport, concerning whether merchandise

which is produced in Indonesia and shipped to either Dubai,

U.A.E. or Singapore for sale before being imported into the U.S.

will satisfy the "imported directly" requirement under the

Generalized System of Preferences (GSP) (19 U.S.C. 2461-2466).

FACTS:

     In your letter, you state that the facts under the first

scenario are as follows:

     The importer buys merchandise which has been manufactured in

     Indonesia and is otherwise eligible for duty-free status.  A

     certificate of origin is available.  The seller is a

     Japanese firm.  At the time the goods leave Indonesia they

     have not yet been sold to the U.S. importer.  Before that

     sale takes place, the goods travel to Dubai, U.A.E., where

     they are warehoused pending the sale.  While in Dubai, the

     goods do not in any way, enter the commerce of that country. 

     Once the sale is initiated, and the L/C opened to the

     Japanese firm, the goods are loaded on a vessel for New

     York.  

     Under the second scenario, you state that the facts are the

same as under the first scenario, except that the goods are

shipped from Indonesia to Singapore pending the sale before being

imported into the U.S.  As under the first scenario, you state

that the goods under the second scenario do not enter into the

commerce of Singapore while warehoused there.

ISSUE:

     Whether merchandise which is produced in Indonesia and

shipped to either Dubai, U.A.E. or Singapore for sale before

being imported into the U.S. will satisfy the "imported directly"

requirement for purposes of the GSP?

LAW AND ANALYSIS:

     Under the GSP, eligible articles the growth, product or

manufacture of a designated BDC which are imported directly into

the customs territory of the U.S. from a BDC may receive duty-free treatment if the sum of (1) the cost or value of materials

produced in the BDC, plus (2) the direct costs of the processing

operations performed in the BDC, is equivalent to at least 35

percent of the appraised value of the article at the time of

entry into the U.S.  See 19 U.S.C. 2463(b).

     The issue in this case concerns whether merchandise which is

produced in Indonesia and shipped to either Dubai, U.A.E. or

Singapore for sale before being imported into the U.S. will

satisfy the "imported directly" requirement for purposes of the

GSP.

     The term "imported directly" from a BDC, for GSP purposes,

is defined in section 10.175, Customs Regulations (19 CFR

10.175).  Subsection 10.175(d) states as follows:

     If the shipment is from any beneficiary developing country

     to the U.S. through the territory of any other country and

     the invoices and other documents do not show the U.S. as the

     final destination, the articles in the shipment upon arrival

     in the U.S. are imported directly only if they:

          (1) Remained under the control of the customs authority

     of the intermediate country;

          (2) Did not enter into the commerce of the intermediate

     country except for the purpose of sale other than at retail,

     and the district director is satisfied that the importation

     results from the original commercial transaction between the

     importer and the producer or the latter's sales agent; and 

          (3) Were not subjected to operations other than loading

     and unloading, and other activities necessary to preserve

     the articles in good condition.

     The above provision was added as an amendment to the

definition of the term "imported directly" to expand the

definition to allow for articles to qualify for GSP treatment

under the GSP which: (1) originate in a beneficiary developing

country, (2) are shipped to a developed country and auctioned

there, and (3) then are shipped to the U.S.  See T.D. 83-144

(June 28, 1983).  The specific factual situation which led to the

creation of the amendment to the "imported directly" definition

was designed specifically to encompass the traditional marketing

procedure established for "Cameroon wrapper tobacco."  Cameroon

wrapper was produced in Cameroon and the Central African

Republic.  It was sold at an auction held once a year in Paris. 

The Cameroon wrapper was shipped from the beneficiary countries

to a French customs bonded transit warehouse in Le Havre until

the Paris auction was completed, at which time the tobacco was

reloaded for shipment to its final destination.  Because the

purchase of the wrapper tobacco occurred after it left the

beneficiary country, the bill of lading covering the first leg of

the journey only indicated the intermediate destination, and did

not show the U.S. as the final destination.  While in the transit

warehouse, the wrapper tobacco was not subjected to any

processing or other operations.  Customs found that the Cameroon

wrapper tobacco which had been exported from the Cameroon

Republic and the Central African Republic to France, auctioned

there, and then reexported to the U.S. satisfied the GSP

"imported directly" requirement, and thus, the amendment to the

"imported directly" definition was created.

     We are of the opinion that the facts in the instant case are

analogous to the facts in the "Cameroon wrapper tobacco" case

described above.  You state that the goods in this case are

produced in Indonesia and are classified in a GSP-eligible

provision, and satisfy the GSP "product of" and 35% value-content

requirements.  The goods are shipped from Indonesia to Dubai,

U.A.E., where they are warehoused, and remain under the control

of the customs authority while in the warehouse and during that

time the goods are sold to the importer.  You state that a

certificate of origin is available at the time the merchandise is

shipped to Dubai.  However, we are assuming in this case that the

certificate does not indicate the U.S. as the final destination. 

You also state that the goods do not enter into the commerce of

the intermediate country other than for sale other than at

retail.  After the sale, the goods will be shipped directly from

Dubai to the U.S.  As in the Cameroon tobacco case, in the

instant case, the sale of the goods to the importer in Dubai will

not defeat the requirement that the importation result from the

original commercial transaction between the importer and producer

or the latter's sales agent.  Thus, provided that the goods

remain under the customs authority of the intermediate country

(U.A.E.) during the time that the goods are warehoused, and

provided that while in the transit warehouse, the merchandise is

not subjected to any processing or other operations, the

merchandise will be considered to have been "imported directly"

from a BDC to the U.S.

     Pursuant to T.D. 92-6, dated January 17, 1992 (57 Fed. Reg.

2018), section 10.175 was amended by new subsection 10.175(e),

which provides the following additional definition of "imported

directly":

     (e)(1) Shipment to the U.S. from a beneficiary developing

     country which is a member of an association of countries

     treated as one country under section 502(a)(3), Trade Act of

     1974, as amended (19 U.S.C. 2462(a)(3)), through the

     territory of a former beneficiary country whose designation

     as a member of the same association for GSP purposes was

     terminated by the President pursuant to section 504, Trade

     Act of 1974, as amended (19 U.S.C. 2464), provided:

          (i) The articles in the shipment did not enter into the

     commerce of the former beneficiary developing country except

     for purposes of performing one or more of the operations

     specified in paragraph (c)(1) of this section and except for

     purposes of purchase or resale, other than at retail, for

     export.

     Singapore is no longer a BDC since it was terminated as a

member of the Association of South East Asian Nations (ASEAN) for

GSP purposes.  Subsection 10.175(e) was designed to remedy those

situations where GSP duty-free treatment was being denied for

articles produced in any remaining GSP-eligible ASEAN member

country and shipped to Singapore or Brunei Darussalam where

unpacking, testing, labeling, repacking or other minimal

operations were being performed on such articles prior to final

shipment to the U.S.  57 Fed. Reg. 2018.

     We are of the opinion that shipping the merchandise from

Indonesia to a warehouse in Singapore pending sale of the

merchandise to an importer is specifically provided for in 19 CFR

10.175(e)(1)(i).  Therefore, provided that the merchandise does

not enter into the commerce of Singapore in any way other than

for sale of the merchandise (and to perform one of the operations

specified in 19 CFR 10.175(c)(i)), the "imported directly"

requirement will be satisfied in this scenario.

HOLDING:

     Under the first scenario, we find that, provided that the

goods remain under the customs authority of the intermediate

country (U.A.E.) during the time that the goods are warehoused,

and provided that while in the transit warehouse, the merchandise

does not enter into the commerce of the intermediate country

except for sale other than at retail, the merchandise will be

considered to have been "imported directly" from Indonesia into

the U.S.

     Furthermore, under the second scenario, we find that,

provided that the merchandise does not enter into the commerce of

Singapore in any way except for sale of the merchandise other

than at retail (and to perform one of the operations specified in

19 CFR 10.175(c)(i)), the merchandise will be considered to have

been "imported directly" from Indonesia into the U.S.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

