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CATEGORY: Marking

Mr. Sheldon Rosenberg 

Arrow/Klein-Berger

P.O. Box 810489

Dallas, TX  75381

RE:  Country of origin marking of barley; Article 509; NAFTA

     Marking Rules; disjunctive; "and/or"

Dear Mr. Rosenberg:

     This is in reference to your letter of July 25, 1994,

requesting a ruling regarding the country of origin marking

requirements of barley.  A sample of barley with the brand name

"Jack Rabbit" in a polyethylene bag is submitted with your

request.

FACTS: 

     Arrow/Klein-Berger ("Arrow") packages dry beans, peas,

lentils, and barley in the U.S.  Currently, all of the barley

that Arrow packages comes from Minnesota.  However, Arrow plans

to package Canadian-origin barley, but use U.S.-origin barley

when the Canadian barley is not available.  Arrow wishes to mark

the polyethylene bag "Product of U.S.A. and/or Canada."  Arrow

claims that it is too difficult to maintain two sets of

polyethylene bags for each origin of barley since Arrow packages

25 different brands of barley, some in two different sizes.

ISSUE:

     Does the proposed marking "Product of U.S.A. and/or Canada"

on the retail packages of barley satisfy the country of origin

marking requirements?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304) provides that, unless excepted, every

article of foreign origin imported into the U.S. shall be marked

in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as

the nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).  

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.25, Customs Regulations (19 CFR

134.25), requires that containers of repackaged J-List articles

or articles incapable of being marked must be marked to indicate

the country of origin of the contents by either the importer who

repackages the articles or the purchaser or transferee of such

articles who does the repacking, and that the importer must

certify to the district director on entry that the repacked

containers will be marked or that he will notify the purchaser or

transferee of such marking requirements.

     The country of origin marking for a "good of a NAFTA

country" is determined in accordance with Annex 311 of the North

American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by

section 207 of the North American Free Trade Agreement

Implementation Act, Pub. L. 103-182, 107 Stat. 2057 (December 8,

1993), the interim amendments to the Customs Regulations,

published as T.D. 94-4, 59 Fed. Reg. 109 (January 3, 1994) with

corrections published at 59 Fed. Reg. 5082 (February 3, 1994),

and T.D. 94-1 published at 59 Fed. Reg. 69460 (December 30,

1993).  These interim amendments took effect on January 1, 1994,

to coincide with the effective date of the NAFTA.  

     The marking rules used for determining whether a good is a

good of a NAFTA country are contained in T.D. 94-4 (adding a new

Part 102, Customs Regulations).  The marking requirements of

these goods are set forth in T.D. 94-1 (interim amendments to

various provisions of Part 134, Customs Regulations).

     Section 102.12, Customs Regulations (19 CFR 102.12) provides

that:

          [w]hen fungible goods of different countries of origin

          are commingled the country of origin of the goods: 

               (a) is the countries of origin of those commingled

               goods; or

               (b) If the good is fungible, has been commingled,

               and direct physical identification of the origin

               of the commingled good is not practical, the

               country or countries of origin may be determined

               on the basis of an inventory management method

               provided under the Appendix to part 181 of the

               Customs Regulations.

     Section 102.1(f), Customs Regulations {19 CFR 102.1(f)},

defines fungible goods or fungible materials as "goods or

materials that are interchangeable for commercial purposes and

whose properties are essentially identical."  "Commingled" is

defined as "physically combined or mixed."  19 CFR 102.1. 

Consequently, if Canadian barley is commingled and packaged with

U.S. barley, the marking "Product of U.S.A. and Canada" on the

polyethylene bag will be acceptable.  

     However, in regard to the use of "Product of U.S.A. and/or

Canada", it is generally Customs policy not to accept an article

marked in the disjunctive since this does not indicate the actual

country of origin as required by 19 U.S.C. 1304.  

     You refer to Headquarters Ruling Letter (HRL) 734165 dated

December 2, 1991, where U.S.- and foreign-made LEGO bricks and

shapes were commingled together in containers and then, by a

random process, packaged into retail packages.  The phrase "Made

in Denmark, Switzerland, and U.S.A." was approved since it was

highly probable that a LEGO set would contain some pieces from

all three countries, and, therefore, the marking on the container

would properly inform the ultimate purchaser of the countries of

origin in the LEGO set.

     The LEGO case is not applicable in this situation where the

retail bags will only contain either Canadian barley or U.S.

barley depending on the supply of the Canadian barley.  Rather,

we find C.S.D. 89-111 to be applicable where effervescent

enzymatic cleaner tablets from either West Germany or the U.S.

were packaged into retail containers.  While Customs acknowledged

that the seller could avoid expense by using the disjunctive

marking, "Tablets Made in West Germany or the United States",

Customs held that fully accurate marking would not amount to an

economic prohibition, and, therefore, required the package to be

marked with only the actual country of origin.  Otherwise, the

disjunctive marking would do no more than indicate the

possibility that the tablets may be of foreign origin.  It was

noted that since only one foreign source was involved, West

Germany, and the packages would contain either tablets from the

U.S. or West Germany, only one label was necessary to satisfy the

country of origin marking requirements.  When the tablets were of

U.S. origin, no country of origin marking was necessary;

therefore, either separate boxes could be maintained, one

disclosing the presence of West German tablets, the other with no

country of origin necessary, or alternatively, adhesive labels

disclosing the West Germany tablets could be affixed as needed.

     Accordingly, if either Canadian or U.S. barley is packaged

into polyethylene bags, the bags may not be labeled "Product of

U.S.A. and/or Canada."  However, as noted in C.S.D. 89-111, the

bags containing U.S. barley do not require any country of origin

marking, only the bags containing Canadian barley.  Therefore,

either separate bags with the marking "Product of Canada" will be

required when Canadian barley is used, or a label may be affixed

as needed.

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, if Canadian and

U.S. barley are commingled and packaged in polyethylene bags, the

marking "Product of Canada and U.S.A." will be acceptable. 

However, if either Canadian or U.S. barley is packaged into

polyethylene bags, the bags may not be labeled "Product of U.S.A.

and/or Canada", but must be labeled "Product of Canada" if

Canadian barley is used. 

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time the goods are entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

