                            HQ 558734

                         November 4, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:S 558734 MLR

CATEGORY: Marking

Mr. Arvind K. Suri

J.F. Moran Co., Inc.

20 Avery Road

Cranston, Rhode Island  02910

RE:  Country of origin marking of plaster figurine; painting;

     substantial transformation

Dear Mr. Suri:

     This is in reference to your letter of March 25, 1994, to

U.S. Customs in New York, requesting a ruling regarding the

country of origin marking requirements of certain plaster

figurines.  Samples of the finished and unfinished figurines were

submitted with your request.

FACTS: 

     Plaster figurines with Christmas motifs will be imported

from Uruguay with a sticker "Made in Uruguay" at an approximate

price of $1.95 each.  In the U.S., the plaster figurine will be

hand painted and finished by skilled artisans.  The retail price

of the finished figurines is approximately $180.00.  Because the

value added in the U.S. by the painting is so great in comparison

to its imported state, you do not wish to mark the figurine "Made

in Uruguay."

ISSUE:

     Whether the painting of the plaster figurines constitutes a

substantial transformation, thereby excepting the figurines from

country of origin marking.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304) provides that, unless excepted, every

article of foreign origin imported into the U.S. shall be marked

in a conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as

the nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the

English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co. Inc., 27 CCPA 297, 302, C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and the exceptions of

19 U.S.C. 1304.  Section 134.1(b), Customs Regulations {19 CFR

134.1(b)}, defines "country of origin" as the country of

manufacture, production or growth of any article of foreign

origin entering the U.S.  Further work or material added to an

article in another country must effect a substantial

transformation in order to render such other country the "country

of origin" within the meaning of the marking laws and

regulations.

     For country of origin marking purposes, a substantial

transformation of an imported article occurs when it is used in

the U.S. in manufacture, which results in an article having a

name, character, or use differing from that of the imported

article.  In such circumstances, the manufacturer or processor in

the U.S. who converts or combines the imported article into the

different article will be considered the "ultimate purchaser" of

the imported article, and the article is excepted from marking

and only the outermost container is required to be marked.  See

19 CFR 134.35.  

     In Headquarters Ruling Letter (HRL) 732964 dated August 3,

1990, Customs determined that ceramic bells hand painted in the

U.S. were not substantially transformed.  The bells were imported

from Taiwan in a cast and fired condition, and were sanded,

filled, sprayed with a base paint, hand painted with a

Southwestern design, and sprayed with a fixative in the U.S.  The

ruling quotes T.D. 89-21 which states that Customs "continues to

adhere to its position that the mere decoration of porcelain ware

does not constitute a substantial transformation."  See also HRL

707057 dated December 10, 1976; HRL 058996 dated June 21, 1979;

HRL 724978 dated July 13, 1984; and HRL 735595 dated August 2,

1994.

     Consequently, based on the rulings above, since the plaster

figurines are not substantially transformed in the U.S. by the

hand painting operations, they must be clearly marked to indicate

to the ultimate purchaser their country of origin.  However, the

figurines may be described as being hand painted in the U.S, as

long as the country of origin of the figurines is indicated by

the use of the words "made in", "product of", or other words of

similar meaning, in close proximity to the U.S. reference and in

at least a comparable size.  19 CFR 134.46.  Accordingly, the

marking "Hand Painted in USA, Made in Uruguay" on the bottom of

the figurines would satisfy the requirements of 19 CFR 134.46.   

HOLDING:

     On the basis of the information submitted, we find that the

imported plaster figurines are not substantially transformed by

being hand painted in the U.S.  The ultimate purchaser is the

consumer who purchases the hand painted figurines and not the

U.S. processor.  Therefore, the figurines must be marked so as to

clearly indicate their country of origin, Uruguay, to the

ultimate purchaser.  However, the marking "Hand Painted in USA,

Made in Uruguay" on the bottom of the figurines in the same size

print would satisfy the requirements of 19 CFR 134.46.   

     A copy of this ruling letter should be attached to the entry

documents filed at the time this merchandise is entered.  If the

documents have been filed without a copy, this ruling should be

brought to the attention of the Customs officer handling the

transaction.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director

                              Commercial Rulings Division

