                            HQ 558796

                         December 8, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:S  558796  WAS

CATEGORY:  Marking

Ms. May Chan

1574 - 38th Avenue

San Francisco, CA  94122

RE:  Country of Origin Marking for Leather Jackets; substantial

     transformation; assembly; Part 134, Customs Regulations (19

     CFR 134)

Dear Ms. Chan:

     This is in response to your letter dated August 1, 1994,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for imported leather components which are assembled in the U.S.

FACTS:

     You state that leather will be purchased either in Italy,

Japan, China or another country, depending upon the availability

and quality demand from customers.  The leather will be cut into

components for use in the assembly of a leather jacket in China. 

The cut pieces will then be shipped to the U.S., where they will

be assembled and combined with a textile lining of U.S.-origin. 

You have also asked whether the finished jacket may be marked

"Made in U.S.A."

ISSUE:

     What are the country of origin marking requirements

applicable to leather jackets which are assembled in the U.S.

from components which are cut to shape in China?

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser the English name of the country of origin of

the article.  

     The primary purpose of the country of origin marking statute

is to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence

his will.  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297,

302 C.A.D. 104 (1940).

     Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.42(b), Customs Regulations (19 CFR

134.42(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain. 

Section 134.1(d) defines the "ultimate purchaser" generally as

the last person in the United States who will receive the article

in the form in which it was imported.  19 CFR 134.1(d)(1) states

that if an imported article will be used in manufacture, the

manufacturer may be the ultimate purchaser if he subjects the

imported article to a process which results in a substantial

transformation of the article.  The case of U.S. v. Gibson-Thomsen Co., Inc., 27 C.C.P.A. 267 (C.A.D. 98) (1940), provides

that an article used in manufacture which results in an article

having a name, character or use differing from that of the

constituent article will be considered substantially transformed

and that the manufacturer or processor will be considered the

ultimate purchaser of the constituent materials.  In such

circumstances, the imported article is excepted from marking and

only the outermost container is required to be marked. See 19 CFR

134.35.

     In determining whether the combining of parts or materials

constitutes a substantial transformation, the issue is the extent

of operations performed and whether the parts lose their identity

and become an integral part of the new article.  Belcrest Linen

v. United States, 6 CIT 204, 573 F. Supp. 1149 (1983), aff'd, 2

Fed. Cir. 105, 741 F.2d 1368 (1984).  Assembly operations which

are minimal or simple, as opposed to complex or meaningful, will

generally not result in a substantial transformation.  See

C.S.D.'s 80-111, 89-110, 89-129, and 90-51.

     C.S.D. 85-25 dated September 25, 1984 (HRL 071827) sets

forth criteria for determining whether an assembly operation will

constitute a substantial transformation.  In C.S.D. 85-25,

Customs considered the issue of whether the assembly of

components onto a circuit board results in a substantially

transformed constituent material for purposes of the Generalized

System of Preferences (GSP) (19 U.S.C. 2461-2465).  In that

decision, Customs held that an assembly process will not

constitute a substantial transformation unless the operation is

"complex and meaningful."  Whether an operation is considered

"complex and meaningful" depends upon the nature of the

operation, including the number of components assembled, number

of different operations, time, skill level required by the

operation, attention to detail and quality control, and the

benefit to the country of assembly from the standpoint of both

the value added to each PCBA and the overall employment generated

thereby.  In C.S.D. 85-25, it was stated that the factors which

determined whether a substantial transformation occurred should

be applied on a case-by-case basis.

     We are of the opinion that Customs rulings pertaining to

textiles and textile products are also instructive for purposes

of this decision.  Section 12.130, Customs Regulations (19 CFR

12.130), sets forth the principles for country of origin

determinations for textile and textile products.  19 CFR

12.130(b), provides that a textile product that is processed in

more than one country or territory shall be a product of that

country or territory where it last underwent a substantial

transformation.  A textile product will be considered to have

undergone a substantial transformation if it has been transformed

by means of substantial manufacturing or processing operations

into a new and different article of commerce.

     19 CFR 12.130(d) sets forth criteria in determining whether

a substantial transformation of textile products has taken place. 

This regulation states that these criteria are not exhaustive;

one or any combination of criteria may be determinative, and

additional factors may be considered.

     Section 12.130(d)(1) states that a new and different article

of commerce will usually result from a manufacturing or

processing operation if there is a change in:

     (i) Commercial designation or identity, (ii) Fundamental

character or (iii) Commercial use.

     Assembly by sewing is considered in 19 CFR 12.130(e)(v) as

usually resulting in an article being deemed a product of the

country in which the sewing was performed where the assembly is

substantial, such as the complete assembly and tailoring of all

cut pieces of suit-type jackets, suits, and shirts.   According

to T.D. 85-38 (19 Cust. Bull. 58, 70; 50 FR 8714), the final

document rule establishing 19 CFR 12.130:

     The assembly of all the cut pieces of a garment usually is a

     substantial manufacturing process that results in an article

     with a different name, character or use than the cut pieces. 

     It should be noted that not all assembly operations of cut

     garment pieces will amount to a substantial transformation

     of those pieces.  Where either less than a complete assembly

     of all cut pieces of a garment is performed in one country,

     or the assembly is a relatively simple one, then Customs

     will rule on the particular factual situations as they

     arise, utilizing the criteria in 12.130(d).

     For instance, in HRL 086696 dated June 8, 1990, Customs

ruled that the sewing together of cut panels and finished

components (collars and front panels) into finished woven shirts

in a second foreign country was not a substantial transformation

under 19 CFR 12.130 and the country of origin of the shirt was

the first country where the fabric was cut.  See also HRL 083359

dated May 18, 1990, (sewing and finishing in a second country of

trouser parts cut in a first country where the fabric originated

does not substantially transform the finished trousers, which

remain a product of the first country; HRL 734215 dated November

13, 1991 (assembly in a second country of sweater parts cut in a

first country where fabric originated does not substantially

transform the finished sweaters, which remain a product of the

first country); HRL 734467 dated April 17, 1992 (garment

components cut in Singapore and sent to Indonesia to be assembled

into poloshirts were not substantially transformed and the

country of origin of the shirts was Singapore).

     In HRL 087439 dated October 30, 1990, Customs found that the

simple assembly of components of an imitation leather portfolio

was not sufficient to confer country of origin.  Customs stated

in HRL 087439 as follows:

     These components will be assembled in the U.S. by means of

     simple fixing devices such as sewing and gluing.  We find

     that the imported components are not substantially

     transformed as a result of the assembly process.  At the

     time of importation, although the portfolio is unfinished,

     it lacks none of its essential characteristics.  The mere

     assembly of these components by gluing and sewing into a

     finished portfolio does not change the name, character or

     use of the product.  Accordingly, for purposes of 19 U.S.C.

     1304, the country of origin of the portfolio is the country

     where the components are manufactured.  

     Based on the limited information you have provided and

consistent with the standard set forth in C.S.D. 85-25 and the

above-cited cases, we are of the opinion that the sewing

operation conducted in the U.S. to assemble the cut leather

jacket components into a finished jacket does not appear to

require a high degree of skill or expertise.  Rather, the sewing

operation appears to be more closely analogous to a simple

assembly, instead of a more complex tailoring operation.  Since

there is nothing to suggest from your submission that the

assembly of the cut leather jacket components is in any degree a

complex operation in regards to, for example, the time or level

of skill required, or value added, it is Customs' view that the

leather jackets which are assembled in the U.S. from leather

which has been cut to shape in China have not undergone a

substantial transformation in the U.S.  Consequently, the country

in which the leather components are cut to shape -- China -- is

the country of origin for country of origin marking purposes.

     Finally, as the country of origin of the leather jackets is

China, your proposed marking "Made in U.S.A." is unacceptable.

     Customs has long held the position, articulated in T.D.

54640(6) dated July 2, 1958, that in regard to wearing apparel,

such as coats, shirts, blouses, etc, that on and after October 1,

1958, these articles of clothing must be legibly and

conspicuously marked with the name of the country of origin by

means of a fabric label or label made from natural or synthetic

film which is sewn or otherwise permanently affixed on the inside

center of the neck midway between the shoulder seams or in that

immediate area or otherwise permanently marked in that area in

some other manner.  The Customs Service is reconsidering its

policy concerning the required location and type of label allowed

for the marking of these products.  Nevertheless, in the

meantime, the leather jackets must be properly marked to

indicate, China, as the country of origin, in a conspicuous place

as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article will permit.  If you wish to receive a binding ruling on

the acceptability of the marking, you may submit a sample of the

article along with such a request.

HOLDING:

     The country of origin of the leather jacket is China.  The

leather jacket is not excepted from marking, because the U.S.

assembly operations do not result in a substantial

transformation.  Therefore, the jacket must be conspicuously

marked with a label sewn in the nape area indicating China as the

country of origin, and the label must remain visible after the

addition of the lining.  A copy of this ruling letter should be

attached to the entry documents filed at the time this

merchandise is entered.  If the documents have been filed without

a copy, this ruling should be brought to the attention of the

Customs' officer handling the transaction.

                                   Sincerely,

                                   John Durant, Director

                                   Commercial Rulings Division

