                            HQ 735192

                          June 8, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:V 735192 RC

CATEGORY: MARKING

Ms. Kay Harvey

All American Golf

112 East Van Buren Street

Joliet, Illinois 60432

RE: Country of origin marking of imported golf club heads with a

trademark or trade name containing the words "American" which

will be assembled with the shafts to make the finish golf clubs

in the U.S.; substantial transformation; trade name; ultimate

purchaser; 19 CFR 134.47; 19 CFR 134.46; 19 CFR 134.36(b);

HQ 735125; HQ 734327; HQ 734785; HQ 734249

Dear Ms. Harvey:

     This is in response to your letter dated May 24, 1993,

concerning the country of origin marking requirements for

imported golf bags and golf club heads to be assembled in the

U.S. with domestic shafts and domestic or foreign grips to make

finished golf clubs.  The Chicago District of Customs advised you

to seek a ruling in this matter.  We regret the delay in

responding.

FACTS:

     All American Golf, located in Joliet, Illinois, makes and

sells golf clubs.  It will import golf club heads from China and

Taiwan.  The golf club heads will be assembled with U.S.-made

shafts and U.S. or Taiwanese grips in the U.S. to make finished

golf clubs.  Your company's trade name "All American Golf" and

logo will appear on the retail packaging.  During a telephone

conversation, on May 26, 1994, you stated that "All American

Golf" is a trademark registered with the U.S. Patent and

Trademark Office, and is the property of your company.  You will

attach "MADE IN CHINA" labels to the interior of the golf bags,

three to four inches from the top.  The golf bags are assembled

in the U.S. from components of Chinese and Korean origin.  No

samples were submitted.   

ISSUES:

     Whether the imported golf club heads (and, possibly, grips)

are substantially transformed by their assembly in the U.S. with

shafts made in the U.S. and grips made in Taiwan or the U.S. into

finished golf clubs.

     Whether the presence of the words "All American Golf"  on

the golf clubs or their packaging triggers the country of origin

marking requirements of 19 CFR 134.146 or 19 CFR 134.47.

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to

indicate to the ultimate purchaser in the U.S. the English name

of the country of origin of the article.  Part 134, Customs

Regulations (19 CFR Part 134), implements the country of origin

marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 1304.  

     As provided at 19 CFR 134.1(b), the country of origin of an

article is the country in which it was manufactured, produced, or

grown.  Further work or material added in another country must

effect a substantial transformation in order to render such other

country the country of origin.  A substantial transformation is

said to occur when, after processing, an article emerges having a

new name, character, or use.  A manufacturer in the U.S. who

converts or combines the imported article into a different

article will be considered the ultimate purchaser of the imported

article within the meaning of 19 U.S.C. 1304, and the article is

excepted from country of origin marking.  The outermost container

of the imported article must be marked in accordance with the

requirements of 19 U.S.C. 1304 and Part 134, Customs Regulations. 

See 19 CFR 134.35.

     Here, the issue is whether the assembly of golf clubs from

foreign-manufactured club heads (and possibly, foreign grips)

effects a substantial transformation, such that your company is

the ultimate purchaser of the heads (and grips) thereby excepting

them from country of origin marking.  Customs previously has

addressed this very question several rulings and answered in the

affirmative.  In ORR 824-70 (August 24, 1970), we ruled that a

manufacturer who purchased imported golf club heads, whether

finished or unfinished, and assembled them with shafts and grips

of U.S. origin into finished golf clubs, was the ultimate

purchaser of the imported heads.  Provided Customs officials are

satisfied that the imported heads will be used by an original

equipment manufacturer, they may be excepted from individual

country of origin marking.  To the same effect were HQ 728213

(July 3, 1985) and HQ 734136 (June 17, 1991).  In each case

either the head or the shaft was of U.S. origin.  See HQ 735125

(November 17, 1993).  A different conclusion was reached in HQ

734256 (July 1, 1992), where both of the major components of the

club, i.e., the head and the shaft, were of foreign origin. 

There, Customs stated, "the grips are much less significant

components as compared with the heads and shafts and their

insertion onto the golf clubs is fairly simple."

     Consistent with these rulings, we find that in this case,

the addition of a major U.S. component - the shaft- in the U.S.

and possibly a minor foreign component - the grip- to produce the

completed "All American Golf" golf club effects a substantial

transformation of the imported head (and grip).  Therefore, your

company is the ultimate purchaser of the golf club heads (and

grips), and pursuant to 19 CFR 134.35 only the outermost

containers of the imported heads (and grips) must be marked to

indicate their country of origin.  The finished golf club is not

required to be marked to indicate the origin of the head (or

grip).  Marking the outermost container in which the heads (and

grips) are imported and in which they reach your company would

suffice to indicate their country of origin to the ultimate

purchaser as provided at 19 CFR 134.32(d).

     Under previous Customs policy, the presence of the trademark

or trade name "All American Golf" would have required that each

head be marked in such a manner that the marking will survive

processing and be visible to the purchaser of the article after

it has been processed in the U.S.  As provided under section

134.36(b), Customs Regulations (19 CFR 134.36(b), exceptions from

marking "shall not apply to any article or retail container

bearing any words, letters, names, or symbols described in

sections 134.46 or 134.47 which imply that an article was made or

produced in a country other than the actual country of origin." 

The logo "All American Golf" which appears on the imported heads

is within the class of words or letters so specified.  Thus, the

golf club heads would not have been eligible for the exceptions

provided at 19 CFR 134.35 and 19 CFR 134.32(d).  

     Recently, however, Customs changed this policy so as to

permit the ultimate purchaser to utilize a trademark with the

name of a domestic locale on an imported article without

triggering 19 CFR 134.36(b).  In HQ 734327 (February 17, 1993),

this office ruled that the trademark "Ray Ban USA" was not

misleading to the ultimate purchaser of the imported frames upon

which the mark appeared, as the ultimate purchaser (the importer)

then substantially transformed the frames by inserting non-

prescription lenses into them.

     There, we noted that in cases in which the ultimate

purchaser is arranging the importation of articles with a

trademark affixed, which he owns, there is no risk that the

ultimate purchaser will be misled as to the actual country of

origin of the imported article.  If markings which appear on the

substantially transformed articles are misleading to subsequent

purchasers of these articles, there may exist other legal

remedies beyond the scope of Section 304 of the Tariff Act. 

Thus, 19 CFR 134.36(b) did not apply to require that the imported

frames be individually marked.  Accord HQ 734785 (March 17, 1993)

(imported fire hydrant castings not misleadingly marked with

"Beaumont, Texas" when substantially transformed after

importation; 19 CFR 134.36(b) not triggered);  HQ 734249 (June

28, 1993), ("Pro USA" logo stamped on imported golf club heads

does not trigger requirements of 19 CFR 134.36(b) provided the

U.S. processing substantially transforms the heads.)   

     In this case the imported heads/grips may include trademarks

owned by your company ("All American Golf").  So long as the

ultimate purchaser of the imported heads, your company, is

advised of the country of origin of the imported head or grip

(e.g., receives the head/grip in a properly marked container),

the requirements of 19 CFR 134.36(b) are not triggered and there

is no need to individually mark the head or grip with its country

of origin.  

     To be eligible for this exemption from the requirement of

individual marking set forth in 19 CFR 134.36(b), the importer

must satisfy Customs officials that in all instances the imported

golf club heads will be substantially transformed by your company

in the U.S.  Foreign manufactured grips imported for sale as

replacement items must be marked to indicate their country of

origin.  See HQ 733185 (April 11, 1990).

     Insufficient information was provided regarding the

manufacture of the golf bags for us to make a country of origin

determination.  If you would like a ruling on the golf bags, you

will need to provide a more detailed description of the

processing of the bag components in each country along with

samples and a description of the actual marking you intend to

employ.

HOLDING:

     The above described golf club heads are substantially

transformed in the U.S.  As such, they are excepted from country

of origin marking pursuant to 19 CFR 134.35.  The trademark "All

American Golf", when used in the manner described above, is not

misleading to the ultimate purchaser and does not trigger the

provisions of 19 CFR 134.36(b).  This ruling applies only if 

Customs officials at the port of entry are satisfied that the

imported golf club heads/grips will be used by the

importer/ultimate purchaser exclusively in the manufacture of

golf clubs as described above (i.e. combined with U.S. made

shafts) and that they will imported in properly marked

containers.

                         Sincerely,

                         John Durant, Director,




