                            HQ 735242

                          July 6, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:S  735242  RC

CATEGORY:  MARKING

Ms. Catherine Pritchard

Expeditors International of Washington, Inc.

P.O. Box 2568

South San Francisco, California 94083-2568

RE:  Country of origin marking of musical buttons; assembly.

Dear Ms. Pritchard:

     This is in response to your letter of May 24, 1993,

requesting a ruling on the country of origin marking requirements

for musical buttons imported into the U.S.

FACTS:

     Your client, Institutional Financing Services Inc., will

import musical buttons into the U.S.  The buttons are

manufactured in China.  Their batteries are manufactured in

Japan.  After importation, the buttons will be sewn into teddy

bears and sold at retail.

ISSUE:

     Whether music buttons made in China and imported into the

U.S. for sewing into teddy bears must be individually marked to

indicate their country of origin.

LAW AND ANALYSIS:

     The marking statute, section 304, Tariff Act of 1930, as

amended (19 U.S.C. 1304), provides that, unless excepted, every

article of foreign origin (or its container) imported into the

U.S. shall be marked in a conspicuous place as legibly,

indelibly, and permanently as the nature of the article (or its

container) will permit in such a manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Part 134, Customs Regulations (19 CFR

part 134), implements the country of origin marking requirements

and exceptions of 19 U.S.C. 1304.

     Under 19 CFR 134.35, the manufacturer or processor in the

U.S. who converts or combines an imported article into an article

having a new name, character or use will be considered the 

ultimate purchaser of the imported article within the scope of

19 U.S.C. 1304 and the article will be excepted from marking.

     The question of when a substantial transformation occurs for

marking purposes is a question of fact to be determined on a

case-by-case basis.  Uniroyal Inc. v. United States, 3 CIT 220,

542 F.Supp. 1026 (1982), aff'd, 1 Fed. Cir. 21, 702 F.2d 1022

(1983).  Assembly operations which are minimal or simple, as

opposed to complex or meaningful, will generally not result in a

substantial transformation.  See, C.S.D. 85-25 (September 25,

1984).

     As provided in section 134.14, Customs Regulations (19 CFR

134.14):

     when an imported article is of a kind which is usually

     combined with another article after importation but

     before delivery to an ultimate purchaser and the name

     indicating the country of origin of the article appears

     in a place on the article so that the name will be

     visible after such combining, the marking shall

     include, in addition to the name of the country of

     origin, words or symbols which shall clearly show that

     the origin indicated is that of the imported article

     only and not that of any other article with which the

     imported article may be combined after importation.

     In HQ 731432 (June 6, 1988), Customs set forth some factors

to be considered in determining whether imported goods combined

in the U.S. with domestic  products were substantially

transformed for country of origin marking purposes.  The

following six factors were considered:  (1) whether the article

is completely finished; (2) the extent of the manufacturing

process of combining the imported article with the domestic

article as compared with the manufacturing of the imported

article; (3) whether the article is permanently attached to its

counterparts; (4) the overall importance of the article to the

finished product; (5) whether the article is functionally

necessary to the operation of the finished article, or whether it

is an accessory which retains its independent function; and

(6) whether the article remains visible after the combining.

     These factors are not exclusive and there may be other

factors relevant to a particular case and no one factor is

determinative.  See HQ 728801 (February 26, 1986).  If domestic

components attribute the essential character of the finished

article, Customs will find that the imported components undergo a

substantial transformation in the U.S.  In HQ 712529 (March 27,

1980), imported plastic housings and face-plates were found to be

substantially transformed when domestically assembled with other

components to make depth sounders, thus, rendering the

manufacturer the ultimate purchaser of the imported components 

within the meaning of 19 U.S.C. 1304(a).  In HQ 734097

(November 25, 1991), Customs ruled that imported terminal video

shells (computer terminal housings that contain video

electronics, but no logic boards), were substantially transformed

in the U.S. when they were processed by the installation of

certain key components, such as terminal logic boards, to make

them into dumb terminals for certain computer systems.

     More germane to the instant case, Customs has ruled that the

shell of a doll imparts its essential character and that stuffing

a doll does not effect a substantial transformation.  See 

HQ 733838 (February 7, 1991) See also HQ 722997 (August 30,

1983)(stuffing of figurines not a substantial transformation);

HQ 734149 (November 25, 1991)(stuffing of santa dolls not a

substantial transformation).  Likewise, we find that the shell of

a teddy bear imparts its essential character and sewing a musical

button into the teddy bear does not effect a substantial

transformation.

     These Customs rulings address the complexity of the

processing operations as well as the costs of the components.  

See HQ 555365 (September 7, 1990)(Customs found imported screws

sold with U.S.-made junction boxes were not subject to marking

because, in terms of cost, the screws constituted an

insignificant part of the set, 2.3 percent of the total cost.

Here, the complexity of the sewing operation and the cost of the

musical button are minimal.

     Here, we find that the musical buttons need not be

individually marked to indicate their Chinese origin for the

following reasons:  (1) Sewing the musical buttons into the teddy

bears is a minor operation; (2) the musical buttons are not

finished products until they are attached to something else, i.e.

teddy bears; (3) looking at the finished teddy bears, the musical

buttons will not be visible; (4) the musical buttons lose their

separate character and identity when sewn into the bears;

(5) lastly, in terms of both cost and function, the musical

buttons are not significant components of the finished teddy

bears.

     In sum, the musical buttons undergo a substantial

transformation when sewn into the teddy bears.  As such, the

musical buttons do not remain products of China, but become

products of the country where the teddy bears are manufactured. 

It is not necessary to indicate the country of origin of the

musical buttons.  It will only be necessary to mark the shipping

containers of the musical buttons.

HOLDING:

     Pursuant to 19 CFR 134.35, the musical buttons undergo a

substantial transformation when they are sewn into the teddy

bears.  As such, only the shipping containers of the imported 

musical buttons are required to be marked to indicate "China" as

the country of origin.  The finished teddy bears need not

indicate the country of origin of the musical buttons.

                              Sincerely,

                              John Durant, Director




