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CATEGORY: MARKING

Mr. Ed Baker

A.N. Deringer Inc.

173 W. Service Road

Champlain, New York 12919

RE: Country of origin marking of marking requirements for date book

student planners with a name and address of a school on the front

cover; conspicuous location; NAFTA Marking; 19 CFR 134.46 

Dear Mr. Baker:

      This is in response to your letter dated December 7, 1993, on

behalf of Select Agendas requesting a ruling on the country of

origin marking requirements for a date book with the name and

address of a school printed on the front cover.  We regret the

delay in responding to your letter.  Your client asks four

questions regarding the marking of these date books.  As will be

further explained below, we do not have sufficient information to

answer three of the four questions.  A sample of the date book was

submitted with your ruling request.

FACTS:

      Select Agenda is a Canadian publishing company manufacturing

date books or student planners entirely in Montreal, Canada.  The

student planners will be sold in the United States and Canada. 

The student planner is a date book in which each day of the school

year has a separate space so that students can record information. 

It also contains information regarding the school policies and

other relevant topics.  The sample student planner has the name and

address of a high school printed on the front cover.  The front

page of the student planner has a gray area which is called a

"copyright" block.  The "copyright" block contains the name and

address of Select Agenda.  Although the sample student planner has

a Canadian address, it is indicated that it eventually may have a

U.S. address.  The country of origin marking, "Printed in Canada",

is on the bottom on the back of the last page of the student

planner. 

      Select Agenda inquires about the location of the country of

origin marking.  It specifically wants to know if the country of

origin marking can remain on the last page of the book or must the

marking be moved to front page near the "copyright block." 

According to Select Agenda's letter, they are contemplating 

manufacturing part of the student planners in the United States

and want to know what the marking requirements would be if various

operations are performed in the United States.

ISSUE:

      Can the country of origin marking be on last page of the

student planner or must it be moved to first page?

      Does the U.S. address of the school on the front cover of the

student planners trigger the requirements of 19 CFR 134.46?

LAW AND ANALYSIS:

      Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that, unless excepted every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, indelibly, and permanently as the nature of the

article (or container) will permit, in such a manner as to indicate

to the ultimate purchaser in the U.S. the English name of the

country of origin of the article.  Congressional intent in enacting

19 U.S.C. 1304 was that the ultimate purchaser should be able to

know by an inspection of the marking on the imported goods the

country of which the goods is the product.  The evident purpose is

to mark the goods so that at the time of purchase the ultimate

purchaser may, by knowing where the goods were produced, be able

to buy or refuse to buy them, if such marking should influence his

will.  United States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302.

      Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  As provided in section 134.41, Customs Regulations

(19 CFR 134.41), the country of origin marking is considered to be

conspicuous if the ultimate purchaser in the U.S. is able to find

the marking easily and read it without strain.

      In addition, section 134.46, Customs Regulations (19 CFR

134.46), requires that when the name of any city or locality in

the U.S., or the name of any foreign country or locality other than

the name of the country or locality in which the article was

manufactured or produced, appear on an imported article or its

container, there shall appear, legibly and permanently, in close

proximity to such words, letters or name, and in at least a

comparable size, the name of the country of origin preceded by

"Made in," "Product of," or other words of similar meaning. 

Customs has ruled that in order to satisfy the close proximity

requirement, the country of origin marking must appear on the same

side(s) or surface(s) in which the name of the locality other than

the country of origin appears (HQ 708994, dated April 24, 1978). 

The purpose of 19 CFR 134.46 is to prevent the possibility of

misleading or deceiving the ultimate purchaser as to the origin of

the imported article.

      With respect to books, Customs stated in HQ 731663 that:

           Because retail purchasers could reasonably expect to find

           all the pertinent publication, printing and copyright

           information related to a book on either the front or back

           of the title page and could therefore, look at the title

           page if they were confused by information appearing

           elsewhere, an importer satisfies 19 CFR 134.46 if the

           country of origin is placed on the front or back of the

           title page and otherwise complies with the requirements

           of 19 CFR 134.46

      In HQ 734164 (September 23, 1991), we pointed out that other

locations may also satisfy the conspicuousness requirement so long

as the marking is easy to find.  HQ 731663 also upheld  Customs'

basic position on the close proximity requirement of 19 CFR 134.46,

i.e., that if the requirements of 19 CFR 134.46 are triggered by

a reference to a place on an article or its container, then the

country of origin marking must also appear near to the place

reference.  

      Even if the student planner date book is not a published book,

we nevertheless believe that the first page is similar to the title

page of a book.  Individuals would normally look at the first page

to find information about the student planner.  Accordingly, the

first page would be a conspicuous location for the country of

origin marking.  However, we are not certain whether individuals

would necessarily look at the last page for any information

regarding the planner.  In this case, we note that there is no

information on the last page except the country of origin marking. 

We also note that a U.S. address may be put on the first page. 

Accordingly, we find that in order to satisfy the requirements of

19 CFR 134.46 and also satisfy the requirements of being in a

conspicuous location, the country of origin marking must be moved

to the first page of the student planner.  

      Although the name and address of a school will be on the front

cover of the student planner, we believe that no one will be

confused regarding the origin of the student planner by this  reference.  In several rulings, Customs has indicated that

geographic references appearing in connection with an imported

article do not necessarily trigger the requirements of 19 CFR

134.46.  In HQ 732329 (July 29, 1989), we ruled that an address on

a warranty card did not pose a risk of confusion or deception to

the ultimate purchaser.  In other rulings, Customs determined that

certain information provided to enable consumers to contact the

company regarding complaints or questions about the product did not

trigger the requirements of 19 CFR 134.46.  (See HQ 733840,

February 1, 1991, where garment hang tags, which included a

telephone number of the company and language which invited the

consumer to contact the company for informational purposes, did

not trigger the requirements of 19 CFR 134.46; HQ 733909, January

15, 1991, where a U.S. address of an environmental group was not

misleading.)  The basis of these rulings was that while the names

and addresses, taken alone, would appear to be the kinds of

potentially confusing information addressed by 19 CFR 134.46, their

context was such that no confusion as to country of origin was

conceivable.  In our opinion, the address of a school presents this

kind of circumstance.  (We assume for the purposes of this ruling

that students purchase and therefore they are ultimate purchasers

of the student planners.)  The planners will be purchased by

students, who will understand their school address does not relate

to the origin of the planner.  Therefore, the U.S. reference in the

school address on the front cover of the student planner does not

trigger the requirements of 19 CFR 134.46.

      With respect to the other questions that Select Agenda asks

regarding the marking requirements of the student planners if

production operations are shifted to the United States, we do not

have sufficient information to answer.  Since the student planners

will be produced in the United States or Canada, their marking

requirements will be governed in part by the requirements for a

"good of a NAFTA country" in accordance with Annex 311 of the North

American Free Trade Agreement ("NAFTA"), as implemented by section

207 of the North American Free Trade Agreement Implementation Act

(Pub. L. 103-182, 107 Stat 2057) (December 8, 1993) and the interim

amendments to the Customs Regulations published as T.D. 94-4 (59

Fed. Reg. 109, January 3, 1994) with corrections (59 Fed. Reg.

5082, February 3, 1994) and T.D. 94-1 (59 Fed. Reg. 69460, December

30, 1993).  These interim amendments took effect on January 1,

1994, to coincide with the effective date of the NAFTA.  The

Marking Rules used for determining whether a good is a good of a

NAFTA country are contained in T.D. 94-4 (adding a new Part 102,

Customs Regulations).  The marking requirements of these goods are

set forth in T.D. 94-1 (interim amendments to various provision of

Part 134, Customs Regulations).  

      19 CFR 181.93(b) of the interim regulations provides that each

request for an advance ruling must contain a complete statement of

all relevant facts relating to the NAFTA transaction.  Such facts

include: The names, address, and other identifying information of

all interested parties (if known); the name of the port or place

at which any good involved in the transaction will be imported or

which will otherwise have jurisdiction with respect to the act or

activity described in the transaction; and a description of the

transaction itself, appropriate in detail to the matter of the

requested advance ruling. 

      The ruling request must contain a complete description of the

good or material, a complete description of all materials used in

the production of the good or material and a complete description

of all processing operations employed in the production of the good

or material.  In addition, the request should set forth the

principal or chief use of the good or material in the United States

and commercial, common, or technical designation of the good or

material; if the good or material is composed of two or more

substances, the relative quantity (both weight and by volume) and

value of each substance; any applicable special invoicing

requirements (if known); and any other information which may assist

in determining the appropriate tariff classification of the good

or material.  The advance ruling request should also note, whenever

germane, the purchase price of the good or material and its

approximate selling price in the United States.  See 19 CFR

181.93(b)(2)(ii).  Since the application of the marking rules

depends in part on the classification of the imported article and

the finished product the above information is necessary.  In

addition, in order to furnish a ruling on the correct country of

origin marking, we need samples of materials used to make the

finished student planner. 

      Additionally, if production of the student planners are moved

to the United States, you should be aware that Customs does not

have the authority to approve the marking "Made in U.S.A."   The

Federal Trade Commission has jurisdiction concerning use of the

phrase "Made in U.S.A."  Therefore, we suggest that you advise your

client to contact the Federal Trade Commission, Division of

Enforcement, 6th and Pennsylvania Avenue, N.W. Washington, D.C.

20508 as to whether it would be permissible to use the phrase "Made

in USA" on the student planners.

 HOLDING:

      The back of the last page of student planner date book is not

a conspicuous location for the country of origin marking.  The

front of the first page of the student planner in the "copyright"

block would be a conspicuous location and would 

satisfy the requirements of 19 CFR 134.46 if a U.S address is

present.  The school name and address on the front cover of the

student planner does not trigger 19 CFR 134.46.  

                      Sincerely,

                      John Durant, Director




