                               HQ 735474

                              February 15, 1994

MAR-2-05 CO:R:C:V 735474 RSD

CATEGORY: MARKING

Timothy C. Stanceu, Esq.

Hogan & Hartson

555 13th, N.W.

Washington, D.C. 20004

RE:  Country of origin marking for watches assembled in one country

using movements manufactured in a second country; use of the phrase

"assembled in"; HQ 735251; HQ 718311

Dear Mr. Stanceu:

      This is in response to letter submitted by Timex Corporation

(Timex) requesting a ruling on the country of origin marking

requirements for imported watches assembled in one country using

a movement manufactured in a second country.  You have informed us

that this ruling should be addressed to your office rather than

directly to Timex.

FACTS:

      Timex intends to import watches that are assembled ("encased")

in one country using watch movements that are manufactured in

another country.  Timex proposes to mark such watches with the

notation "Movement (English Name of country)" in close proximity

to the notation "Assembled in (English name of the country in which

the watch is assembled)".  For example, a watch assembled in Hong

Kong from a movement manufactured in the Philippines would be

marked as follows:

        Movement Philippines

        Assembled in Hong Kong

      Although no sample was submitted, Timex represents that the

marking would be legibly and conspicuously placed on the case back

of the watches, and the two country names will be in close

proximity to each other.  The watches will be imported through the

port of New York and possibly other ports.

ISSUE:

      Is the proposed marking of a watch indicating the country

where the watch movement is manufactured and a second country where

the watch is assembled acceptable?

LAW AND ANALYSIS:

      Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.

1304), provides that unless excepted, every article of foreign

origin imported into the U.S. shall be marked in a conspicuous

place as legibly, and permanently as the nature of the article (or

container) will permit, in such manner as to indicate to the

ultimate purchaser in the U.S. the English name of the country of

origin of the article.  Congressional intent in enacting 19 U.S.C.

1304 was that the ultimate purchaser should be able to know by an

inspection of the marking of the imported goods the country of

which the goods is the product.  The evident purpose is to mark the

goods so that at the time of purchase the ultimate purchaser may,

by knowing where the goods were produced, be able to buy or refuse

to buy them, if such marking should influence his will."  United

States v. Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297 at 302 (1940).

      Part 134, Customs Regulations (19 CFR Part 134), implements

the country of origin marking requirements and exceptions of 19

U.S.C. 1304.  Section 134.41(b), Customs Regulations (19 CFR

134.41(b)), mandates that the ultimate purchaser in the U.S. must

be able to find the marking easily and read it without strain.

      It has been the position of the U.S. Customs Service for many

years that the country of origin of a watch or clock is the country

of manufacture of the watch or clock movement.  The addition of the

hands, dial, case, or watchband add definition to the time piece

but do not change the character or use of the watch or clock

movement which is the "guts" of the watch or clock.  Accordingly,

in order to satisfy the requirements of 19 U.S.C 1304, a watch must

be legibly marked with the name of the country of manufacture of

the watch movement in a conspicuous place.

      In a ruling issued to Timex, HQ 718311 (January 26, 1982),

Customs held that the proposed marking, "Assembled in Taiwan"

"Movement Japan" marked in close proximity on the case back of a

watch would satisfy the requirements of section 304 of the Tariff

Act of 1930, as amended (19 U.S.C. 1304).

      In HQ 735251 (October 7, 1993), Customs ruled that the phrase

"Assembled in" was not sufficient to designate the country of

origin of an article under 19 U.S.C. 1304.  We also held that

marking on watch "Swiss Movement Parts Assembled in China" was not

acceptable because it did not properly indicate the country of

manufacture of the watch movement.

      These two rulings concerned different issues.  HQ 735251 dealt

with the question of whether the phrase "Assembled in", without any

additional marking, before a country name would be sufficient to

indicate the country of origin of a watch.  It did not hold that

phrase "assembled in" could never appear on a watch which was

otherwise properly marked with its country of origin.  Furthermore,

it did not revoke or modify HQ 718311 and thus HQ 718311 is still

in effect. 

      In this case, the country of origin of the watch is properly

indicated by the marking "Movement Philippines".  The phrase

"assembled in Hong Kong" provides consumers with additional

information regarding where the watch was assembled or encased and

it is not false or misleading.  19 U.S.C. 1304 does not prohibit

additional information, such as where certain processing is done

or the name of the country where some parts are made, from being

put on the article, provided that the article is properly marked

with its country of origin and the information is not false or

misleading.

      However, if reference is made to another country or locality

other than the actual country of origin, the requirements of 19

CFR 134.46 must be met.  19 CFR 134.46 provides that in any case

in which the words "U.S." or "American," the letters "U.S.A.," any

variation of such words or letters, or the name of any city or

locality in the U.S., or the name of any foreign country or

locality other than the country or locality in which the article

was manufactured or produced, appear on an imported article or its

container, there shall appear, legibly and permanently, in close

proximity to such words, letters or name, and in at least a

comparable size, the name of the country of origin preceded by

"Made in," "Product of" or other words of similar meaning.

In HQ 735251, Customs indicated that in the case of watches, the

word "Movement" or an abbreviation for it would be the equivalent

of "Made in".

HOLDING:

      The proposed marking "Movement Philippines" "Assembled in Hong

Kong" for imported watches is acceptable provided that the

requirements of 19 CFR 134.46 are satisfied.

                           Sincerely,

                           John Durant, Director




