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CATEGORY:  Marking

Mr. Harvey Schafler

Frank C. Meyer Company

585 South Union Street

Lawrence, Massachusetts  01843

RE:  Country of origin marking for shoe boxes; U.S.-made box to

     contain imported shoes; 19 C.F.R. 134.46; T.D. 86-129

Dear Sir:

     This is in response to your letter dated April 18, 1994,

concerning the acceptability of the proposed country of origin

markings for United States manufactured shoe boxes containing

imported shoes.

FACTS:

     The Frank C. Meyer Division of Mafcote Industries

manufactures shoe boxes for both the international and domestic

shoe industry.  American-made shoe boxes are to be exported to

various countries including China, Indonesia, Thailand, and

Brazil to be used to package shoes which will be imported into

the United States.

     The Frank C. Meyer Company ("company") customers have

requested that "Boxes Made in The U.S.A." be printed on the shoe

boxes.  The company is concerned with the proper marking

requirements in light of title 19, Code of Federal Regulations,

section 134.46 (19 C.F.R. 
134.46).  Alternatively, the company

is contemplating marking the boxes "Boxes Made in The USA-Shoes

Imported" or marking the inside lid "Boxes Made in The U.S.A."

     The boxes will be manufactured for individual customers and

will be shipped to various countries.  The company hopes to avoid

stamping the country where the shoes are made onto each box.  The

actual shoes will be properly marked with the applicable country

of origin.

ISSUE:

     Will the marking of U.S. made shoe boxes imported filled

with foreign origin shoes, "Boxes Made in The USA-Shoes Imported"

or "Boxes Made in The U.S.A.," be acceptable under title 19,

United States Code, section 1304 (19 U.S.C. 
1304) and title 19,

Code of Federal Regulations, section 134.46 (19 C.F.R. 
134.46)?

LAW AND ANALYSIS:

     Section 304 of the Tariff Act of 1930, as amended (19 U.S.C.


1304), provides that, unless excepted, every article of foreign

origin imported into the United States shall be marked in a

conspicuous place as legibly, indelibly, and permanently as the

nature of the article (or container) will permit, in such a

manner as to indicate to the ultimate purchaser in the United

States the English name of the country of origin of the article. 

Congressional intent in enacting 19 U.S.C. 
1304 was "that the

ultimate purchaser should be able to know by an inspection of the

marking on the imported goods the country of which the goods is

the product.  The evident purpose is to mark the goods so that at

the time of purchase the ultimate purchaser may, by knowing where

the goods were produced, be able to buy or refuse to buy them, if

such marking should influence his will."  United States v.

Friedlaender & Co., 27 C.C.P.A. 297, 302 (1940).

     Part 134 of the Customs Regulations implements the country

of origin marking requirements and exceptions of 19 U.S.C. 
1304. 

Section 134.41(b), mandates that the ultimate purchaser in the

United States must be able to find the marking easily and read it

without strain.

     The marking requirements for unsealed disposable containers

of imported merchandise are set forth in 19 C.F.R. 
134.24(d)(3). 

This section provides that ". . .if the container is normally

opened by the ultimate purchaser prior to purchase, only the

article need be marked."  Marking of containers is also

unnecessary if "the article is so marked that the country of

origin is clearly visible without unpacking the container."  19

C.F.R. 
134(d)(3)(1993).  In Headquarters Ruling Letter ("HRL")

732271, dated April 27, 1990, Customs ruled that unsealed cartons

containing properly marked crystal glassware do not have to be

marked with the country of origin because pieces of crystal

glassware are the kinds of articles that an ultimate purchaser

would remove from the carton to examine prior to purchase.  We

noted in that ruling that a number of factors must be considered

in determining if the article involved is something that the

ultimate purchaser would take out of its carton to look at prior

to purchase.  Some of these factors are:

     1.   Whether a prospective purchaser will want to

          remove the article from its container to

          inspect it to find out exactly what he or she

          may be buying; and

     2.   Whether the article is the type which a prospective

          purchaser would be likely to remove from its container

          in order to examine it prior to purchase to see if it

          was broken or chipped.

We also noted that crystal glassware is the type of article

likely to be put on display in the store and that in the unlikely

event the ultimate purchaser does not open the carton prior to

purchase, he or she would see the country of origin marking on

the display item.

     Customs has determined that shoes and other footwear are

articles that individuals will typically remove from their box to

see what they are buying prior to their purchase.  Furthermore,

like the crystal in HRL 732271, shoes are often displayed in

stores so that consumers can observe them prior to purchase. 

Consumers usually will look at shoes prior to purchase to examine

the style and color, to glance at the size information, and to

observe the workmanship.  In addition, consumers typically try on

a pair of shoes before purchasing them to check for comfort and

fit.  Consequently, they are likely to see the country origin

marking, if it is legible and in a conspicuous location.

     In this case, if the shoes of foreign origin are

conspicuously and legibly marked with their country of origin,

then marking the unsealed shoe box with the country of origin of

the shoes is unnecessary, provided that these boxes have no place

or locality references printed on them.  Customs has previously

ruled that cardboard shoe boxes are disposable containers

excepted from marking with their own country of origin under 19

C.F.R. 
134.24(c)(1).  See HRL 732283, dated January 19, 1990.

     However, you have asked for a ruling on the acceptability of

marking the shoe boxes "Made in The USA-Shoes Imported" or "Boxes

Made in The U.S.A." on the inside lid.  In connection with this

issue, section 134.46 of the Customs Regulations (19 C.F.R.


134.46) provides that 

          In any case in which the words "United States,"

          or "American," the letters "U.S.A.," any variation

          of such words or letters, or the name of any city

          or locality in the United States, or the name of

          any foreign country or locality other than the

          country or locality in which the article was manu-

          factured or produced, appear on an imported article

          or its container, there shall appear, legibly and

          permanently, in close proximity to such words, letters

          or name, and in at least a comparable size, the name of

          the country of origin preceded by "Made in," "Product

          of," or other words of similar meaning.

     In Treasury Decision ("T.D.") 86-129, Customs specifically

addressed the issue of the applicability of section 134.46 in

instances where the name of a country or locality other than the

country of origin appears on imported footwear or its container

(shoe box).  T.D. 86-129 sets forth the policy that

          no shoe box will be treated as properly marked if

          the full or abbreviated name of a country or locality

          other than the country of origin appears anywhere on

          the shoe box in any context (including, but not limited

          to, a size reference) and the requirements of section

          134.46, Customs Regulations are not satisfied.  To

          satisfy the close proximity requirement, the country of

          origin preceded by the words "Made in" or "Product of"

          must appear near to and on the same panel as the name

of

          the country or locality other than the country of

origin.

          If the name of the country or locality other than the

          country of origin appears on a side or top panel of the

          shoe box, marking the bottom of the box will not be

          acceptable.

Consequently, the proposed markings of the U.S. made shoe boxes

that are imported filled with foreign origin shoes ("Boxes Made

in The USA-Shoes Imported" and "Boxes Made in The U.S.A." on the

inside lid) are unacceptable under 19 U.S.C. 
1304.

HOLDING:

     Imported shoe boxes bearing a reference to a country or

locality other than the country of origin of the shoes contained

in the boxes, anywhere on the boxes, must be marked with the

country of origin of the shoes, preceded by the words "Made in"

or "Product of," near to and on the same panel as the name of the

country or locality other than the country of origin.  Thus, the

marking of such boxes, "Boxes Made in The USA-Shoes Imported" or

"Boxes Made in The U.S.A.," is unacceptable under 19 U.S.C.


1304.

                         Sincerely,

                         John Durant

                         Director, Commercial Rulings Division

